mini tarta z granatem i białą czekoladą

Przed nami kolejny piątunio, a ja tradycyjnie mam dla Was przepis na coś słodkiego. Ten przepis to mały eksperyment. Chciałem sprawdzić jak granat komponuje się z białą czekoladą i kruchym spodem. Tak! Komponuje się i smakuje bardzo dobrze, nic nowego. Można powiedzieć, że nic nowego 😀 Ja swoje ciastko zrobiłem w niewielkiej foremce o średnicy 10 cm, ale poniżej podaję składniki na większą blachę ok. 20 cm średnicy. 

ciasto:
200 g mąki
130 g masła
66 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

nadzienie:
2 duże granaty
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki wody
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Nasiona granatów umieścić w rondlu i rozgnieść lekko tłuczkiem. Podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu. Kiedy mieszanka będzie bardzo ciepła dodać namoczoną żelatynę, zdjąć z palnika i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić i przestudzić. Całość przelać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na ok. 20 minut do stężenia. 
krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
125 ml kremówki 30 %
sok z 1/2 cytryny
Kremówkę oraz czekoladę umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać i dostawić do przestudzenia. Dodać sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem wyłożyć na schłodzoną warstwę z granatem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Podawać. 
Smacznego! 🙂

80 odpowiedzi na “mini tarta z granatem i białą czekoladą”

  1. Uwielbiam granaty i uwielbiam białą czekoladę, więc jak dla mnie, jest to wypiek idealny 😀 No i jak zwykle prezentuje się przepięknie.

  2. Czekolada (nie ważne jaka-mleczna, gorzka, biała) ze wszystkim się dobrze komponuje 😉 Granat na pewno super przełamuje jej słodki, lekko mdły smak. Wygląda pyyyysznie 😀

    • Zgadzam się z każdym słowem, czekolada to królowa deserów, która z każdym składnikiem stworzy świetne połączenie 😀

  3. Granat – owoc, na punkcie którego mam totalnego fioła. Nie dość, że pyszni się uroczo na wierzchu, to jeszcze ten krem z białej czekolady… Sosna, ty mnie chyba chcesz od rana bezwstydnie kusić. Dobrze, że wczoraj zrobiłam bezę ze śmietaną i granatem, to zaznam trochę tej granatowo-białej satysfakcji 🙂

  4. Dzień dobry Panie Sosna. NR 3 od Pana – ciasto wywołało zachwyty różnych osób, peany wręcz. Ciasto pięknie pachnie masłem i świeżością, polewa z białej czekolady – super konsystencja w połączeniu z granatem czad. Polecam wszystkim na zaskok 🙂 działa mocno niebanalnością i chyba ciężko, żeby się nie udało.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *