pełnoziarnista tarta z musem śliwkowym pod bezą

Dziś mam dla Was kolejne eksperymentalne ciasto, które chyba się udało. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to bezowa dekoracja. Wydawała mi się tak łatwa do przygotowania, a okazała się wbrew pozorom trudna. Nie wiem co robiłem źle, ale te bezowy kropelki nie wyszło mi tak jakbym chciał. Ale to chyba drobiazg 😀

spód:
2 jajka
50 g sezamu
200 g płatków owsianych
3 łyżki płynnego miodu
Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Płatki oraz sezam umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Mieszankę przesypać do miski, dodać miód oraz jajka i dokładnie wymieszać. Masą równomiernie wypełnić formę do tarty dokładnie dociskając. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli spód nadal będzie miękki przykryć formę folią aluminiową (aby nie przypaliły się brzegi) i piec jeszcze 5-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz. 
mus śliwkowy:
300 g śliwek
100 g cukru
3-4 łyżki masła
1-2 szczypty mielonego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka wody
1 jajko

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Śliwki umyć, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Owoce umieścić na patelni, zasypać cukrem, dodać imbir, masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać jajko i energicznie mieszać. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż owoce rozpadną się i zmiękną. Patelnię z musem zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Mus ponownie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną mieszając i podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy mus przelać na wystudzony spód tarty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. 



beza:
2 białka
120 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Na koniec, cały czas miksując dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i udekorować wierz tarty. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC z funkcją grilla na ok. 1-2 minuty. Cały czas pilnować czy beza się nie pali. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego! 🙂

90 odpowiedzi na “pełnoziarnista tarta z musem śliwkowym pod bezą”

  1. Mam pytanie. W przepisie jest napisane, żeby płatki i sezam zmiksować na drobny pył, a na zdjęciu widać, że są całe ziarna sezamu i dość grube płatki. Miksować czy nie? 🙂

    • Ja miksowałem, ale chyba nie dość dokładnie, a raczej za dużo wszystkiego wrzuciłem na raz. Powinienem podzielić przynajmniej na dwie porcje.
      Odpowiadając na pytanie: jak wolisz. Myślę, że przynajmniej lekko zmiksowanie będzie łatwiej połączyć w jedną masę, którą po upieczeniu będzie kroiło się jak ciasto. Nie powinno się tak kruszyć i łamać 🙂

    • Dodałam później, ale i tak tarta wyszła super! Jest przepyszna 🙂 Dzięki za świetny przepis, na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru 😉

  2. Jak cudownię wygląda ta tarta! Poproszę o kawałeczek 😀
    Ciągle powstaje pytanie: jakie oświetlenie używasz do fotografii i jakim programem obrabiasz? Zdjęcia zawsze są rewelacyjne!

  3. Ależ Ty masz fantazję. Pomysł na bezę świetny. Często robię ciasta z bezą, bo uwielbiam, ale takiej twórczości nie wymyśliłabym za czorta 🙂
    Zabrałeś nas w świat podwodny, na rafę koralową. Może i zamysł miałeś inny, ale jak dla mnie wygląd jest boski, a i smak z pewnością też, bo składniki ciacha super 🙂

  4. Tarta jest fantastyczna. Twoje beziki wyglądają jak duszki. Podobają mi się. W przekroju tarta jest obłędna. Cały przepis z tym musem….. aż ślinka cieknie 🙂

  5. To może zależeć od piekarnika – nieraz człowiek zrobi wszystko dobrze a efekt jest inny niż w przepisie. Zgadzam się jednak że takie przypieczone wyglądają apetycznie 🙂

    • Nie nie, w tym przypadku to nie wina piekarnika.
      Miałem problem z wyciskaniem ładnych kształtów z masy bezowej przez rękaw cukierniczy 😀 Coś nie szło mi to zbyt dobrze 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *