pigwa pod korzenną kruszonką

Dzień jak co dzień. Cotygodniowe zakupy spożywcze. Dział z owocami i warzywami. Oglądam sezonowe nowości i widzę pikną, żółtą pigwę. Tylko jak ona smakuje? Jaką ma konsystencję? Z czym będzie się dobrze komponować. Wziąłem jedną sztukę i postanowiłem to sprawdzić. Z internetów dowiedziałem się, że jest dosyć twarda, dlatego najłatwiej będzie trochę ją poddusić, a potem upiec. Ale z czym, skoro mam tylko jedną sztukę? Może z kruszonką? Tak! Ale kruszonką chyba najlepszą jaką kiedykolwiek zrobiłem i jadłem o cudownym korzennym aromacie. Polecam! 🙂

składniki (2 porcje):
200 g pigwy (1 szt.)
2 łyżki płatków owsianych
1/4 szklanki wody
20 g cukru
100 g mąki
60 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki mielonych goździków
kilka łyżek schłodzonej kremówki 30% lub 36 %
Pigwę obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne i umieścić w rondlu. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, dodać 20 g cukru. Całość podgrzewać do wrzenia i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Włączyć palnik, wyjąć owoce i odstawić do wystudzenia. Mąkę połączyć w misce z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać miód oraz masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę (rozcierać o ścianki). W kokilkach układać warstwami pigwę oraz kruszonkę zaczynając od pigwy, a kończąc na kruszonce. Foremki z zawartością wstawić do piekarnika  i piec w 180ºC ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z łyżką mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%. 
Smacznego! 🙂

93 odpowiedzi na “pigwa pod korzenną kruszonką”

  1. Uwielbiam pigwę! Robię z niej nalewkę, syrop, piekę jak jabłka w piekarniku, konfiturę.. Ale pod kruszonka jeszcze nie robiłam, a mam jeszcze kilka sztuk w piwnicy. Musze wypróbować 🙂

  2. Świetnie wygląda i pewnie smakuje genialnie, zwłaszcza dodatek korzennych przypraw w połączeniu z pigwą wydaje się być idealnym 🙂

  3. No to mam sposób na pigwę:) Jakiś rok temu kupiłam i chciałam wszamać na surowo- nie polecam hehe- kwas nad kwasy:) Ale w tej kruszonkowej oprawie chętnie się skuszę na pigwę:D

  4. No co Ty, nie znałeś pigwy? Powinieneś przyjechać na przeszkolenie do mojej babci 😀 Pigwa musi być w każdym oldschoolowym sadzie w Małopolsce – z tym, że do tej pory nie jadłam w cieście, a tylko piłam herbatę z pigwą, pigwówkę i jadłam konfiturę pigwową, wszystko zacne. Pod cynamonową kruszonką na pewno smakuje świetnie, już to sobie wyobrażam!

    • Ja też jej nie jadłem nigdy wcześniej. Nie jest taka zła, chociaż surowa jest kapryśna i nie do końca taka smaczna 😀

  5. U mnie do tej pory pigwa tylko w wersji marynowanej – jako dodatek do herbaty, ale szczerze mnie intryguje jej smak pod kruszonką – jak tylko gdzieś znajdę w sklepie – wypróbuję 😉

  6. Lubię pigwę – mój Tata ma ją w ogrodzie i co roku przygotowuje z niej pyszny syrop i nalewkę. Ale taka wersja pigwy też mi się podoba, bo bardzo lubię owoce pod kruszonką.

    • No właśnie, problem w tym, że pigwa jest znana głównie z syropów i nalewek, a ja chciałem spróbować jej w trochę innej wersji 😀

  7. Zawsze zastanawia mnie co można zrobić z tego owocu, oprócz klasycznej pigwówki, która czasami pojawia się w domowym barku, ale teraz widzę, że można przyrządzić coś znacznie pyszniejszego. Jak jeszcze spotkam gdzieś pigwy to wypróbuję 😀

  8. W Danii nie ma pigw… A przynajmniej mi nie udało się znaleźć… Chyba będę musiała sobie kiedyś z Polski przywieźć 😉
    Ale kruszonka ze wszystkimi owocami smakuje wybornie, więc może się skuszę…? 🙂 Tylko lody bym musiała najpierw ukręcić…

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *