duńskie pierniczki brunkager


Jednym z nieodzownych elementów z jakimi kojarzą się nam święta to pierniczki. Od tych klasycznych cienkich i kruchych, które przybierają najrozmaitsze kształty, przez nadziewane powidłami, mięciutkie i oblane czekoladą, czyli alpejskie. Jednak poza tymi powszechnie pieczonymi w naszych domach, warto czasem zajrzeć za kulinarną granicę naszych bliższych czy dalszych sąsiadów. Tam właśnie znajdziemy jeszcze ciekawsze smakołyki świąteczne. Popularne w Niemczech lebkuchen czy urocze ciasteczka w kształcie gwiazdek zwane zimtsterne. Tym razem przyszedł czas na duński przysmak bożonarodzeniowy, czyli przepyszne pierniczki z dodatkiem płatków migdałowych, które serdecznie Wam polecam 🙂

icon latwy

składniki (ok. 30 szt.)

  • 250 gmąki pszennej
  • 125 gmasła
  • 60 g miodu
  • 125 gbrązowego cukru
  • 50 gpłatków migdałowych
  • 1,5 łyżeczkimielonych goździków
  • 1,5 łyżeczkikardamonu
  • 1,5 łyżeczkicynamonu
  • 1/2proszku do pieczenia
  • skórka z dwóch pomarańczy

Miód, cukier, masło, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone w dłoniach płatki migdałów. Całość wymieszać dokładnie łyżką a następnie zagnieść w dłoni. Ciasto podzielić na dwie równe części i z każdej wykonać walec o średnicy ok. 5 cm. Jeżeli masa będzie zbyt luźna do formowania, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Każdą z roladek zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godz. aż stwardnieją. Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić nożem na grube plasterki. Surowe ciastka układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Kiedy pierniczki odmarzną wstawić je do pieca i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu będą miękkie, a później stwardnieją.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

88 odpowiedzi na “duńskie pierniczki brunkager”

  1. Wygladaja po prostu przepysznie (a ja w pracy i tylko patrzec moge, piszac z klawiatury bez polskich znakow… eh)
    U mnie Lekbuchen stoja wysoko w rankingu, chociaz alpejskie, cienkie i chrupiace i pare innych ulubionych tez mam – piernikow po prostu nie da sie nie kochac 😛

  2. Duńczycy są nieżli w kwestii pierników, te są bardzo atrakcyjne. Ja słyszałam też o szwabskich ciastkach Springele, które trzeba robić 3 tygodnie przed zjedzeniem i są z anyżkiem. U mnie w domu tylko ja lubię anyżek więc prędzej może zrobię te duńskie 😀

  3. Ooo, zastanawiałam się co to jest to białe, małe i podłużne w ciasteczkach, a to migdały! Rzadko można je spotkać jako składnik ciasta na pierniczki. Bardzo fajny pomysł 🙂

  4. Mi przypominają wyglądem, nie wiem, czemu wytrawne ciasteczka-placuszki:)) Dopiero świadomość użytych składników w połączeniu z obrazem działa:)) Musiały być bardzo smaczne:))

  5. Lubię tą formę ciasteczek, godzina w zamrażalniku, potem tylko pokroić i gotowe. Sposób przygotowania jak moje miętowe 🙂 na pewno wypróbuję przepis!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *