deser piernikowy

Nadszedł długo wyczekiwany grudzień, a wraz z nim pora na świąteczne przygotowania. Dziś przedstawiam Wam mój kolejny eksperymentalny deser. Tym razem chciałem zamknąć smak świąt w małym ciastku. Stąd wyrazisty korzenny posmak na spodzie z herbatników speculoos. Do tego świeża żurawina, której czerwień od razu przywołuje ciepło i magię Bożego Narodzenia. Oczywiście nie mogło zabraknąć też chociaż odrobiny czekolady. 

spód (2 porcje):
80 g ciasteczek speculoos
45 g roztopionego masła
Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować dokładnie na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Boki foremek o średnicy ok. 5 cm pokryć cienką warstwą oliwy z oliwek. Foremki ustawić na talerzyku i na dnie ułożyć po 1-2 łyżce masy z ciasteczek i docisnąć tworząc równy spód. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Wyjąć i odstawić. 
masa:
150 g kremówki 36%
2 łyżki mascarpone
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka żelatyny
2-3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki mielonych goździków
+ wiórki czekoladowe i żurawina
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę oraz mascarpone umieścić w misce miksera, dodać przyprawy i dokładnie zmiksować. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odstawić. Napęczniałą żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do dokładnego rozpuszczenia żelatyny. Do ucieranej masy dodawać cienkim strumieniem żelatynę. Dobrze zmiksować. Gotową masę przelać do foremek z ciasteczkowym spodem, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do stężenia. Kiedy żelatyna zwiąże foremki z deserem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce i ostrożnie wyjąć ich zawartość.

Smacznego! 🙂  

118 odpowiedzi na “deser piernikowy”

  1. Och, takie dwie porcje akurat dla dwojga, albo dla jednego łasucha. Takim deserem chyba bym się nie podzieliła, zbyt pysznie wygląda. Fantastycznie smaczne są Twoje eksperymenty 🙂

  2. Piernikowe… wszytsko co piernikowe jest najlepsze, dlatego jeszcze delektuje sie piernikiem staropolskim, a pierniczki mam na caly rok 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *