korzenne biszkopty
Dziś mam dla Was przepis na kolejne łakocie w świątecznym wydaniu. Szukając ciekawej receptury na jakieś smakowite ciasteczka natknąłem się na imbirowe ciasteczka z melasą. Nie miałem wszystkich składników wymienionych w przepisie, dlatego zamieniłem je innymi. Zamiast melasy użyłem miodu, a zamiast brązowego cukru – białego. Nie znalem smaku tych ciasteczek ze znalezionego przepisu, ale po zdjęciach sprawiały wrażenie kruchych i twardszych ciastek. Jednak po upieczeniu z wprowadzonymi zmianami okazało się, że smakują identycznie jak biszkopty. Z wierzchu posiadają cienką chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i puszyste. Najlepiej sprawdzają się maczane w mleku, a jeśli przygotujecie większą porcję tych ciasteczek i rozdrobnicie je blenderem świetnie sprawdzą się jako spód świątecznego sernika lub biszkopty do tiramisu z korzenną nutą 🙂
składniki (15 sztuk):
90 g miękkiego masła
125 g mąki
100 ml miodu
100 ml miodu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki soli
60 g cukru
1 jajko
Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać do miski, odstawić. Mało utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko i dalej miksować do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać miód, skórkę z pomarańczy i połączyć. Na koniec, cały czas ucierając, dodawać stopniowo suche składniki (po jednej łyżce). Z gotowego ciasta (dosyć luźne i lepiące) formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ok. 30 g) i obtaczać w cukrze. Gotowe kulki układać na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać. Piec w 175ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, wtedy lekko stwardnieją.
Smacznego! 🙂


Zapewne te oryginalne jak i twoje ciasteczka są wyśmienite. Korzenne smaki to mój klimat. Domową korzenną przyprawę zawsze mam pod ręką i stosuję często, dzisiaj na przykład dodałam do musli:)
Zgadza się. Te piernikowe biszkopty to istne cudo, do tego dodatek skórki pomarańczowej 😀
Moje bratanice uwielbiają takie biszkopciki, muszę im koniecznie upiec!
Trzymam kciuki 😀
Swietne! Ty to masz pomysly 🙂
Oj mam 😀
Super przepis, chętnie wypróbuję wersję oryginalną, jako, że mam wszystko w domu. 🙂 Przyda się do jednego deseru, który mam zamiar niedługo przygotować. Ciekawa jestem tylko jak by wyszły jakbym zastąpiła jajka.. muszę iść spróbować!
Ciesze się, mam nadzieję, że wyjdzie wyśmienicie! 🙂
Fantastyczne! Wypróbuję 🙂 No właśnie, pieczemy ciasto, a mimo to czasem dodajemy niepotrzebną chemię, zamiast upiec swoje biszkopty.
Prawda? Ponadto można dorzucić swoje ulubione smaki do nich 🙂
świetne biszkopty! 🙂 idealne do pochrupania i do dalszego wykorzystania 🙂
Zgadza się 😀
świetna alternatywa dla pierniczków! piękne zdjęcia!
Dokładnie, robi się je dosyć szybko i nie trzeba czekać aż wyleżakują swoje 😀
Będą idealne na święta ! Zapisuję przepis i wypróbuję w weekend ! ;)) Chociaż to chyba bardziej ciasteczka niż biszkopty, bo klasyczne biszkopty nie zawierają masła 🙂
Pewnie są różne szkoły pieczenia biszkoptów. I są różne jego odmiany. Np. ten tortowy przy zachowaniu konkretnych proporcji jest niezwykle delikatny. Natomiast ten, z którego piecze się biszkopty, jest znacznie twardszy.
Świetne:)
Dzięki :>
Bardzo fajne ciasteczka. Dla mnie wersja zmieniona byłaby idealna, bo też tych samych składników w domu nie mam :))
No właśnie, dlatego wprowadziłem swoje zmiany i podałem swoją wersję przepisu 😀
fajny sposób na smaczne biszkopciki 🙂 moga byc zamiast pierniczków 🙂
Zgadzam się. Są fajną alternatywą dla tradycyjnych pierników 😀
Te ciasteczka idealnie nadają się schrupania, ale też jak już wspomniałeś w poście na spód do ciasta :-). Rewelacja!
Właśnie postanowiłem, że tak ich użyję, ale nie wiem czy dotrwają, bo podjadam i są wciągające 😀
Ojoj fantastyczne, zapisuje sobie przepis i jutro takie upiekę 🙂 dzięki 🙂
Cieszę się! Trzymam kciuki i mam nadzieję, że posmakują. Bo niby są niepozorne, a dobre jak nie wiem co 😀
Sosenko chce piec, ale nie wiem ile melasy tudziez masla. Zjadlo w sladnikach! 😉
Ojej! Przepraszam! Już poprawiłem. Potrzeba ok. 100 g płynnego miodu. Wybacz, że dopiero teraz, ale jest piątek ;p
domyśliłam się. 🙂 Dzięki za uzupełnienie! Upiekę dzisiaj 🙂
Trzymam kciuki i czekam na efekty 😀
jezzu jakie cuda <3
Dzięki! 🙂
Super ! Właśnie szukałam przepisu na tego typu ciastka, podobne do biszkoptów. Nie muszą być akurat z korzenną nutą (choć ta w tym okresie jest mile widziana), ale bardzo chciałam sama zrobić ciastka, które są sprzedawane w sklepach – okrągłe, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Muszę coś wymyślić, bo nie chcę kupować tej sklepowej chemii, a twój przepis jest dla mnie jak znalazł 🙂 Gracias Sosno!
Świetnie! Cieszę się. W sumie przez przypadek okazało się, że to zwyczajne biszkopty 😀 Bo w oryginale wyglądały inaczej i opisane były jako ciastka. Oczywiście możesz pominąć korzenną nutę, a zamiast skórki pomarańczowej dać cytrynową i będzie idealnie 😀
superowe:)
Dzięki 😀
Nie pogardzę takimi biszkoptami, kto powiedział, że tylko pierniki liczą się na święta 🙂
Prawda! 😀
Świetne!
Miło mi 😀
Wyglądają uroczo <3 🙂
Cieszę się 😀
Świąteczny klimat na zdjęciach! Ciasteczka wyglądają przepysznie 🙂
Miło mi, dzięki! 🙂
Wyglądają bardzo smacznie i patrząc na nie mogę stwierdzić, że struktura bardzo by mi się spodobała, tylko z pomarańczowej skórki bym zrezygnowała 🙂
Śmiało, możesz rezygnować, będzie pysznie 😀
zapachniało piernikami na blogach 😀
fany przepis 🙂
A przede wszystkim w naszych domach ^^
Pełnia smaku przy prostej formie! Super:)
Miło, że się podoba 🙂
O tak! Z mlekiem, albo kakao bym je chętnie wszamała 🙂
Hehe, no to zachęcam do pieczenia 😀
Wyglądają fantastycznie 🙂 naprawdę masz talent!
Dziękuję serdecznie 🙂
Ale muszą być aromatyczne 🙂
Wyglądają bosko!
Takie właśnie są 😀
Zachęcam do spróbowania :>
Ja z Twoich fajnych ciasteczek zrobiłabym też taki ciasteczkowy shake do picia, mniam…:))
O! Wiem który, cieszę się, że smakował 😀
Zwykle na szybko używamy biszkoptów na spód sernika świątecznego, wyobrażam sobie, że użycie domowych korzennych biszkoptów podbiłoby sernik co najmniej o dwie gwiazdki ;D
Na to właśnie liczę, bo chyba użyję ich do sernika 😀
pyszniutkie 🙂
Zgadza się 😀
Genialne są te biszkopty! :))
Z chęcią zjadłabym tiramisu z takimi pysznościami! *.*
Zachęcam do upieczenia 😀
Genialne, wspaniały pomysł na okołoświąteczny dodatek 🙂
Miło, że się podoba 🙂
Same w sobie są ekstra, np. z mlekiem czy kakao. Ale na pewno super by się też sprawdziły jako dodatek do innych deserów, np. świątecznego tiramisu 😀
Może uda mi się je wykorzystać w ten sposób 😀
świąteczne tiramisu <3 to jest pomysł!
Dzięki! 🙂
Mmm, pyszności 🙂
Miło mi 🙂
Niby takie proste, a ile radości dają:)
Dokładnie! 😀
Imbir na pewno jest cudnie wyczuwalny 🙂
Znakomicie 😀
Bardzo apetyczne biszkopciki:) Porywam kilka ciasteczek:)
Miło mi 🙂
Muszą pachnieć i smakować super 🙂
Tak właśnie było 😀
Tiramisu z korzenną nutą – ale fajny pomysł:)
Wypróbuj 😀