owsiane pralinki piernikowe

Witajcie! Dziś mam dla Was
kolejny przepis na świąteczne słodkości, ale tym razem coś dla tych, którzy
cenią sobie zdrowe żywienie i stawiają na mniejszą ilość tuczących kalorii,
które z pewnością znajdziemy w nadmiarze na corocznym bożonarodzeniowym stole. Zarówno
mi jak i Wam święta prawdopodobnie kojarzą się najczęściej z dużą ilością
smakowitych, tradycyjnych dań oraz wachlarzem ciast i deserów, po których
trudno się ruszyć. Świąteczny stół aż ugina się od tych wszystkich smakołyków,
a żołądek patrzy na to wszystko z niemałym przerażeniem. Ale wcale nie musi tak
być. Coraz więcej ludzi, również w naszym silnie tradycjonalnym kraju,
poszukuje alternatywy dla tradycyjnych dań i przysmaków. Okazuje się, że można
połączyć jedno i drugie, jednocześnie przy niewielkim nakładzie pracy, wysiłku
i finansów. Może być smacznie i lekko, a przynajmniej lżej niż zwykle. I z taką
właśnie myślą powstały słodkości, na które przepis znajdziecie poniżej. Do tego deseru zainspirował mnie portal Hello Zdrowie, na którym znajdziecie nie tylko mój przepis, ale również wiele ciekawych receptur i porad dotyczących zdrowego żywienia. Początkowo miały to być zwykłe ciastka, jednak w trakcie przysadzania, trochę
ewoluowały. Z płaskich ciastek, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi
i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło obyć
się bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa przyprawa piernikowa. Co
składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z płatków owsianych, sezamu,
wiórków kokosowych oraz suszonej żurawiny, które połączyłem miodem oraz
białkiem. Aby słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na
bazie kakao, którą uwielbiam, a całość zwieńczyła suszona żurawina.  



składniki (ok. 19 sztuk):

50 g płatków owsianych
20 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
15 suszonej żurawiny + do dekoracji
15 g sezamu
2 łyżki miodu
1 białko
Żurawinę drobno posiekać. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, sezam oraz przyprawy wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mąkę. Dodać posiekaną żurawinę, miód oraz białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę. 
glazura:
70 g masła
35 g cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżka zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić masło, przesiać kakao oraz cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeżeli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone czekoladki. Pralinki dekorować suszoną żurawiną.
Smacznego! 🙂

93 odpowiedzi na “owsiane pralinki piernikowe”

  1. Oj tam cycki, jak dla mnie wyglądają jak czapeczki ;D Jak zwykle klasa Sosna, muszę sobie robić odwyki od tego bloga, bo się przestanę mieścić we framugę. I tak już planuję pieczenie brownies w nowym roku, hihihi.

  2. Bardzo dobre praliny :)) Wiem, bo wypróbowałem. Może moje nie wyglądają tak ładnie,bo pominąłem czekoladę i wyszły takie bardziej ciasteczka niż praliny. Najważniejszy jednak jest smak 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *