kruche babeczki z pistacjami

Niezwykle proste i łatwe do wykonania, ale niebanalne w smaku. Kruchość ciasta, słodycz kremu i delikatnie słony smak siekanych pistacji okazały się połączeniem idealnym, a ich zajadanie to czysta przyjemność. Do przygotowania tych babeczek nie trzeba wiele składników. W zasadzie wystarczy kilka podstawowych, które powinniście mieć w swojej spiżarni. Zatem do dzieła! 🙂 

ciasto (ok. 12 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.


krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
pistacje

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na kruche spody. Całość oprószyć drobno posiekanymi pistacjami. 
Smacznego! 🙂

96 odpowiedzi na “kruche babeczki z pistacjami”

  1. Uwielbiam patrzeć na Twoje słodkie dzieła… a dzięki takim zdjęciom to już w ogóle sama przyjemność!
    (gdyby jeszcze była możliwość degustacji… ;))
    Zdradzisz, jaką tylką wyciskałeś ten krem, żeby miał taki kształt?
    A przepis pewnie wypróbuję, bo bardzo lubię pistacje 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *