kruche ciasteczka ze skwarkami

Te ciasteczka są kolejnym cudownym wspomnieniem z czasów dzieciństwa. Do dziś pamiętam jak kręciliśmy je z mamą przez maszynkę, a potem wyczekiwaliśmy przy piekarniku by zajadać się jeszcze ciepłymi. I mimo że nie są związane z karnawałem (chyba, że czegoś nie wiem), to w naszym domu zawsze pojawiały się właśnie w okresie karnawałowym. Przepis na te słodkości pochodzi z niezawodnej książki Kuchnia Polska 🙂

składniki (ok. 30):
120 g cukru pudru
150 g skwarek
125 ml mleka
300 g mąki 
3 żółtka
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Skwarki zmielić w maszynce do mięsa lub, co sprawdza się lepiej, w blenderze na jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać skwarki, mleko oraz żółtka i zagnieść ciasto. Ciastka można formować na kilka sposobów. Najprostszym jest przepuszczenie surowego ciasta przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką do ciastek. Jeśli nie macie maszynki, możecie, tak jak ja, użyć rękawa cukierniczego z dowolną końcówką o szerokim otworze. Jednak pamiętajcie, że przy tej metodzie do ciasta należy dodać więcej mleka (razem ok. 135 ml) ponieważ ciasto jest bardzo gęste i przy wyciskaniu go na blachę może pęknąć Wam żyłka na czole. Ponadto jeśli użyjecie końcówki o zbyt małym otworze może się on zapchać kawałkami skwarek, które nie zmieliły się dobrze. Drugim sposobem na ciastka bez maszynki jest formowanie w dłoni niewielkich kulek, układanie ich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczanie lekko widelcem tak jak tutaj. Uformowane ciasteczka piec w 180°C na złoty kolor  przez ok. 25-30 minut. 
Smacznego! 🙂

87 odpowiedzi na “kruche ciasteczka ze skwarkami”

    • Ciastek było więcej, ale te zdjęcia pochodzą z drugiej sesji, takiej przypadkowej. Miałem opublikować inne zdjęcia, ale w końcu postawiłem na te, które są. Mimo że powstały od niechcenia 😀

    • Oj tam. To była pierwsza sesja z nowym tłem, na szybko wziąłem kilka ciastek i robiłem zdjęcia. A potem uznałem, że opublikuję 😀
      A nalewam kawę 😀

    • Upiecz i przekonaj się na własnym podniebieniu, bo trudno to opisać słowami. Smak jest niepowtarzalny, przyjemny, słodki i… ma to coś 😀

  1. Czy te skwarki to takie ze smalcu? Jeśli tak to niestety nie w moim to guście;( Natomiast będąc dzieckiem pamiętam słodkie o pięknych rożnych kształtach (dla mnie to były magiczne) ciasteczka z maszynki do mięsa,

    • Tak, skwarki wytapiane ze smalcu. Myślę, że przekonałabyś się do nich. Te również były kręcone przez maszynkę do mięsa 🙂

  2. te skwarki mnie tutaj zadziwiają.. czy to słodkie, czy może jednak nie? 😀
    Ale podobno 1sze pączki na świecie właśnie w środku były nadziewane skwarkami i cebulą! 😀

    • Też słyszałem o tych wytrawnych pączkach. Ciasteczka są jednak słodkie, kruche i mają intrygujący posmak, który trudno opisać. Ale zapewniam, że są wciągające 😀

  3. O rany, te skwarki to niecodzienny dodatek, ale właśnie takie przepisy z tradycją i historią w tle uwielbiam najbardziej! 🙂

    • U nas też zawsze robiło się je maszynką, ale nie mamy jej już od dawna, dlatego musiałem wyciskać rękawem. Ale coś czuję, że maszynka znowu pojawi się w naszym domu 😀

  4. Jestem ciekawa tych skwarek, bo szczerze to… trochę mnie odrzucają. Ale, jak mi takie zrobisz to na pewno spróbuję!

  5. Jako dziecko często z babcią robiłam,kręciło się je przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną nakładką. Ostatnio powróciłam do tego przepisu wspomnieniami i jakoś miałam się zabrać, ale czasu brakuje.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *