czekoladowe ciasto z cukinią

Czas na dużą dawkę czekolady! Tym razem połączyła się w cudownym, treściwym i wilgotnym cieście z cukinią oraz miodem tworząc smakowite połączenie. Ciasta z warzywami to ten rodzaj wypieków, który kusił mnie od dawna. Mimo że ciasto z marchwią znam już od dawna, to nadal miałem ochotę na upieczenie kolejnego z użyciem jakichś roślin. Ciasto wyszło dobre, fajna struktura, smak i aromat, ale mam pewien niedosyt. Wolałbym aby ciasta z warzywami, mimo wilgotności, miały też jakąś charakterystyczną nutę smakową. Niestety tak nie jest, ale mam już pewien pomysł, aby dopracować smak i stworzyć słodko-wytrawne ciasto z warzywem 😀 

składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
100 ml miodu
200 g cukinii
100 ml oleju
40 g kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Keksówkę o podstawie 20 cm x 8 cm (użyłem 15 cm x 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. 
Smacznego! 🙂

82 odpowiedzi na “czekoladowe ciasto z cukinią”

  1. Próbowałam piec z cukinią i nie wspominam tego najlepiej. Ale ten przepis wygląda genialnie i kradnę go na 100%, może tym razem wyjdzie takie jakie być powinno ;D

  2. Piękne – czarniutkie!
    Piekę, piekę 🙂 A ja właśnie lubię w nich to że ciastom z dodatkiem cukinii mogę nadać dowolny smak 🙂

  3. wyszło Ci całkowicie inne w środku niż moje 🙂 Moje w środku jest bardzo napowietrzone, jak taka pianka, może kwestia ilości użytej cukini? No i robiłam bez jaj 🙂 Co nie znaczy, że Twoje nie jest jak zwykle piękne 🙂 Ja swoje polewam jeszcze gorzka czekolada i daję ja tez pokrojona do srodka. U mnie wyraźnie było czuć cukinię 🙂 aha i nie obieraj cukini, lepiej kupić mała, wyszorowac i zetrzeć razem, najwięcej smaku w skórce 🙂

    • W tym przepisie było proporcjonalnie dużo cukinii, aż się bałem, że wyjdzie zakalec. Ale smaku warzywa i tak nie czułem za bardzo. Może to rzeczywiście kwestia skrórki 😀

  4. Super wygląda – takie ciemne i czekoladowe 🙂 Cukinia zapewne dodaje mu miękkości i wilgotności – takie czekoladowe ciacha są najlepsze 🙂

  5. Robiłam podobne, część mąki zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi:) Smaczne, wilgotne i na pewno zdrowsze od zwykłej babki:) Twoje prezentuje się super apetycznie!

  6. Brzmi ciekawie. Z cukinią jeszcze nie próbowałam. Trzeba to zmienić. 🙂
    Mam nadzieję, że w końcu podzielisz się z nami swoim pomysłem? 🙂

  7. Jako miłośniczka ciasta marchewkowego muszę przyznać, że wygląda nieźle 🙂 A co do niedosytu… Może trochę mielonych orzechów? 😉

  8. warzywne ciasta bardzo lubię 🙂 z cukinii robiłam, z buraka, z marchewki i dyni też, teraz przymierzam się do batata 🙂

  9. Jestem już urlopie i po doświadczeniach z ciastem czekoladowym:) Miałam tylko problem z ilością czekolady. Piszesz, że należy posiekać czekoladę, a w składnikach nie podajesz jej ilości. Poradziłam sobie po swojemu – dodałam 1 tabliczkę 100g (50g gorzkiej i 50g mlecznej). Wyszło świetnie, a najbardziej smakowało mi na drugi dzień. Zerknij jak wyszło:
    http://www.strefaulubiona.blogspot.com/2016/02/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html

    • Nie ma to jak czujne oko! Dzięki za poprawkę, dopisałem już. Rzeczywiście użyłem 100 g czekolady, ale tylko gorzkiej 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *