marmolada z pomarańczy

Po ostatnich „wyczynach” cukierniczych pora odetchnąć i przygotować na ząb coś prostszego. Coś co będzie mógł zrobić w domu każdy z Was. Dziś postawiłem na domową marmoladę z pomarańczy, która ma fantastyczny smak i świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu czy innych deserów. Wierzcie mi, że wiem co mówię, bo sam już wpakowałem ją do tortu, który zobaczycie za jakiś czas 😀  Co prawda przygotowanie marmolady jest żmudne i bardzo pracochłonne. Zajmuje dwa dni, ale warto poświęcić czas na to, by cieszyć się jej smakiem. 

składniki (ok. 1,5 kg):
6 dużych pomarańczy
1 łyżka koniaku
1 szczypta soli
500 ml wody
400 g cukru
Pomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem zetrzeć skórkę z owoców (bez części białej), wycisnąć sok (przez sitko), dodać miąższ oraz sól. Całość zalać wodą, podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i gotować ok. 30 minut co jakiś czas  mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kratkę na 1 dobę. Następnego dnia do garnka dorzucić cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając smażyć przez 2 godziny na małym ogniu. Kiedy marmolada będzie gotowa dodać koniak i dokładnie wymieszać. Następnie marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego! 🙂

83 odpowiedzi na “marmolada z pomarańczy”

    • Myślałem o czekoladowym, ale zrobiłem nieco bardziej złożony i lżejszy, ale musicie jeszcze trochę poczekać na niego 😀

  1. A wiesz, że się chyba skuszę. Tylko nie wiem, skąd wziąć łyżkę koniaku, bo nie lubię takich trunków, a z tego co wiem, nie sprzedają ich na łyżki 😉

    • To prawda. Jest łatwa w przygotowaniu, ale pracochłonna. I cały czas trzeba jej pilnować aby nie przywierała i nie przypaliła się czasem 😀

  2. Przymierzam się od dawna do dżemu pomarańczowego, bo przetwarzałam już prawie wszystko, teraz kolej na pomarańcze. Zachęciłeś mnie! Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    • Zgadza się, przede wszystkim zdrowsza. Chyba, że ta ze sklepu będzie rzeczywiście dobrej jakości i pozbawiona chemicznych dodatków 😀

  3. Uwielbiam marmoladę pomarańczową. Jedna z lepszych, a kilka słoiczków lubię zostawiać na następne Święta Bożego Narodzenia, bo po roku nabiera takiego bursztynowego koloru i jest fajnie przegryziona. Mój przepis jest trochę inny i marmolada wychodzi przezroczysta, ale twój już też zapisałam, bo jestem ciekawa tej koniakowej nuty 🙂

  4. Robiłam kiedyś w domu marmoladę z pomarańczy, ale wyszła mi niedobra :/ Więc teraz tylko jem taką ze sklepu. Może spróbuję zrobić jeszcze raz w domu, z Twojego przepisu 🙂

    • Dlaczego nie była dobra? Co było z nią nie tak? Bo jeśli chodzi o goryczkę od skórki, to ona zawsze będzie w tej domowej i to jest właśnie w niej najlepsze :>

  5. Hehe, Sosna, jednak dajesz nam wycisk. Miał być nieskomplikowany przepis, a i tak trzeba go robić 2 dni ;P
    A tak na poważnie, to uwielbiam taką marmoladkę 🙂

    • Co innego trudność wykonania a co innego czas przygotowania. Może być łatwy przepis, który zajmuje kila dni i jednoczeście trudny i skomplikowany, który robi się dosyć szybko 😀

  6. Ale czad! Zastanawiam się już co piec na Wielkanoc i szukałam inspiracji, u Ciebie zawsze znajdę coś idealnego 😉 Chyba zrobię mazurek z taką marmoladą i gorzką czekoladą w tym roku <3

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *