mocno czekoladowa tarta z wiśniami

Tak bardzo tęskno mi za wiosną, latem i sezonowymi owocami, że nie mogę powstrzymać się od korzystania z zeszłorocznych przetworów owocowych, które znajduję co jakiś czas w moich szafkach. Ponownie postawiłem na sprawdzone połączenie gorzkiej, aromatycznej czekolady i owoców. Niestety jeszcze nie świeżych, ale te ze słoika też dają radę poza sezonem. Już nie mogę doczekać się słońca, lata i koszy pełnych świeżych owoców! 😀

spód:
180 g kakaowych herbatników
150 g rozpuszczonego masła 
Dno foremki do tarty o wymiarach 11cm x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki umieścić w blenderze i zmiksować na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie połączyć. Masa powinna być bardzo wilgotna i kleista. Jeśli jest zbyt sucha, dodać więcej masła. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i formować korpus dociskając ciasteczka do blaszki. Wstawić do lodówki aż dobrze stężeje. 
 nadzienie:
3 jajka
30 g cukru
20 g masła
2 łyżeczki mąki
150 g gorzkiej czekolady
150 g wiśni w spirytusie lub w syropie

Wiśnie odsączyć z syropu i równomiernie rozłożyć na przygotowany spód z herbatników. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszyć obroty miksera i dodać czekoladę. Mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec do masy przesiać mąkę. Otrzymanym musem przykryć równomiernie wiśnie ułożone na cieście, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 10 minut. Ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem oprószyć kakao. 
Smacznego! 🙂

94 odpowiedzi na “mocno czekoladowa tarta z wiśniami”

    • W zasadzie każda pora roku ma swoje atuty jeśli chodzi o tematy kulinarne. Jednak ten okres po Gwiazdce trąci taką pustką. Jest raczej wyczekiwaniem na wiosenne nowości 😀

  1. rozpłynęłam się jak tak czekolada:) muszę zrzucić kilka kg więc obecnie nienawidzę Cię za te piękne ciasta;)

  2. Uwielbiam to połączenie, ostatnio we Wro piłam najcudowniejszą gorącą czekoladę właśnie z wiśniami na dnie filiżanki, to było niebo-dosłownie;)

  3. Rany Sosna już przestań, nie mogę do Ciebie zaglądać 😀 kusisz i kusisz, ta tarta będzie mi się śniła dopóki jej nie zrobię!!!!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *