oponki red velvet z białą czekoladą

Tłusty czwartek już jutro a Wy nie macie pomysłu jakie pączki przygotować na ten dzień? Jeśli nie chcecie przybrać zbyt dużo na wadze i zamiast tłustych, smażonych pączków wolicie ich lżejszą, pieczoną wersję, ten przepis jest właśnie dla Was! Lekkie, delikatne i pieczone oponki inspirowane popularnym, amerykańskim red velvet cake, okraszone białą czekoladą to coś czego powinniście spróbować w tłusty czwartek. Tym bardziej, że można zjeść ich nieco więcej niż tych smażonych. 

ciasto (6 sztuk):
1 jajko
60 ml oleju
190 g mąki 
5-6 łyżek cukru pudru
130 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i odstawić. W większej misce połączyć jajko, jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy oraz barwnik. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać łyżką do połączenia (nie za długo). Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o dużym, okrągłym otworze i wyciskać do natłuszczonej formy na donaty. Pączki piec w 180°C przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. W tym czasie przygotować polewę.   
polewa:
80 ml kremówki 36%
100 g  białej czekolady
wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
Kremówkę podgrzać w rondlu. Kiedy będzie gorąca dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. W otrzymanej polewie maczać pączki i dekorować wiórkami z białej czekolady (instrukcja pod linkiem, na dole). 

Smacznego! 🙂

78 odpowiedzi na “oponki red velvet z białą czekoladą”

  1. Efektowne 🙂 tylko formy nie mam…muszę kupić koniecznie bo to prostsza wersja niż smażenie i smażenie… 😉

  2. Sosnaaaa! Bo przestanę tu wchodzić! 😀 Co kolejny przepis, to ja dostaję cukierniczej palpitacji serca.
    Oj, daleko mi jeszcze do Twoich umiejętności.

  3. Coś dla mnie! 🙂 Pięknie wyglądają, pewnie tak smakują, a jeszcze szybciej się je robi, bo nie trzeba czekać aż drożdże urosną. 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *