pączki z bitą śmietaną
Dziś mam dla Was drugi przepis na pączki. Tym razem jednak wersja bardziej tradycyjna, bo na drożdżach i smażone na głębokim tłuszczu, a do tego delikatna i jakże przyjemna chmurka utkana z bitej śmietany. Polecam gorąco! 🙂
przepis od: Sto łyżek szczęścia
składniki (ok. 12 sztuk):
2 jajka
500 g mąki
20 g drożdży
5 łyżek cukru
150 ml ciepłego mleka
80 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej lub smalec do smażenia
Drożdże umieścić w misie miksera, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier, przestudzone rozpuszczone masło, jajka, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Całość wyrabiać mikserem przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przebić pięścią i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut robotem i chwilę w dłoniach. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i układać na tacy. Surowe pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, osuszać na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem pączki przekroić na pół przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
do przełożenia
300 g kremówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, wyciskać na spody pączków.
Smacznego! 🙂


Ojoj ale pysznie wyglądają. Jadłam podobne kiedyś i warto takie zrobić. Są świetne w smaku 🙂
Zgadzam się, są wyborne 😀
Na to nie wpadłam…
Dlatego masz mnie 😀
fajne pączuchy!
Dzięki 🙂
Pączek wersja luksusowa 😉
Zgadza się 😀
Właśnie najbardziej lubię te z bitą śmietaną. W tym tygodniu mam zamiar takie zrobić, już nie mogę się doczekać, a tu u Ciebie na wyciągnięcie ręki ^^
Trzymam kciuki i czekam na efekty 😀
Pączki nadziane kremem? Takich nie jadłyśmy a wyglądają bardzo pięknie 😀
Polecam spróbować 😀
Krem wygląda jak koronka 🙂
Miło <3
O matko ale nadziane!.
Najlepsze 😀
Pączki + bita śmietana = tłusta rozpusta do kwadratu;)
Dokładnie, bardziej tłustej już nie można chyba 😀
Wyglądają superowo! 🙂
Dzięki 🙂
Grunt to mieć genialny pomysł a efekt murowany, jak widać. Fantastyczne są te Twoje pączki 🙂
Dzięki wielkie Krysiu 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
Cieszę się 🙂
Jejku, jaka pychota! Dobrze, że nie było mnie przy pieczeniu, bo pączki nie dotrwałyby do zdjęć 😀
Oj tak, do zdjęć zostało tylko kilka 😀
Świetne! ale ja wolę (ze względu na ich kaloryczność) tylko na nie patrzeć i podziwiać:))
W sumie nic dziwnego, w końcu nie dość, że smażone na głębokim tłuszczu to jeszcze z tłustą bitą śmietaną 😀
Aaawww zbyt duuż dobrego!
platki-owsiane.blogspot.com
Za dużo? Nie znam tego stwierdzenia ;p
Oooo…..rozpusta do kwadratu, ale jaka urocza! Cudnie ułożyłeś bitą śmietanę!:)
Dzięki wielkie! 🙂
Nie no ja muszę mieć zakaz zbliżania się do Twojego bloga… od razu po wejściu tu mam ochotę na coś słodkiego 😀 Wyglądają cudownie!
Nawet nie wiesz jak bardzo cieszy mnie ta reakcja ;D
a później płacz ,że poszło w bioderka 😀 ale i tak bym zjadła :p
Kto ma powody do płaczu ten ma ;D
Są poprostu idealne i z pewnością na jednym by się nie skończyło 🙂
Z pewnością 😀
Z bitą, śmietaną jeszcze nie jadłam. Wyglądają rewelacyjnie. Istna rozpusta 🙂
Oj tak, czasami trzeba pozwolić sobie na taką rozpustę 😀
ummm – po prostu:)
Miło 😀
Jest mi super miło, że mój przepis Cię zainspirował.
Wyszły Ci takie piękne 😉
Już dawno postanowiłem sobie, że je zrobię, aż w końcu udało się teraz 😀
Brałabym:D
Bierz, bierz 😀
Słooooodko 🙂
I rozpustnie 😀
ależ one rozkoszne!
Miło mi 🙂
wyglądają pięknie, ja jednak wolę pączki nadziewane tradycyjnie- nie muszę sie zastanawiać jak je ugryźć:D
Tutaj wystarczy rozłożyć na dwie części i zjeść z klasą, można i sztućcami ;D
Ach Sosno, Ty wiesz jak ludziom narobić smaku na pączki- piękne wykonanie! I choć za tradycyjnymi pączkami z dżemorem nie przepadam, to za takie z krememem/ śmietaną dałabym się pokroić:)
Nawet nie wiesz jak miło to słyszeć 😀
prawdziwie pączkowa rozpusta 🙂
Zgadza się 😀
Pysznie wyglądają 🙂
Miło mi 🙂
Pączki wyglądają rewelacyjnie 🙂
Dzięki 🙂
Pomysł rewelacyjny! W sam raz na Tłusty Czwartek 🙂
A nawet na każdy dzień karnawału 😀
Ta śmietana tak bosko wygląda,że nawet mnie kusi-a jej nie lubię:)
Jak można nie lubić bitej śmietany? Zwłaszcza domowej 😀
Istna rozpusta! Wspaniale wyglądają te pączki !
Nie lubię bitej śmietany, ale w połączeniu z serkiem mascarpone to chętnie bym spróbowała 🙂
Miło, że przekonałabyś się do nich 😀
Ale kusisz!
Staram się 😀
Rewelacja.Takiego pączka to zjem z przyjemnością
Cieszę się 😀
Bosko napakowane 😀
Miło 😀
wieki nie jadłam pączków z bitą śmietaną, a taką mam ochotę! wyglądają obłędnie!
W tak razie wiesz co powinnaś zrobić 😀
W życiu nie słyszałam o pączkach z bitą śmietaną. Serio, to jakby pączek i ptyś miały dziecko ;D Cudo!
Do dziwne, bo są dosyć popularne 😀