pączki z bitą śmietaną

Dziś mam dla Was drugi przepis na pączki. Tym razem jednak wersja bardziej tradycyjna, bo na drożdżach i smażone na głębokim tłuszczu, a do tego delikatna i jakże przyjemna chmurka utkana z bitej śmietany. Polecam gorąco! 🙂 

składniki (ok. 12 sztuk):
2 jajka
500 g mąki
20 g drożdży
5 łyżek cukru
150 ml ciepłego mleka
80 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej lub smalec do smażenia
Drożdże umieścić w misie miksera, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier, przestudzone rozpuszczone masło, jajka, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Całość wyrabiać mikserem przy pomocy haka do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przebić pięścią i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut robotem i chwilę w dłoniach. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i układać na tacy. Surowe pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, osuszać na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem pączki przekroić na pół przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. 
do przełożenia
300 g kremówki 36%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką, wyciskać na spody pączków.
Smacznego! 🙂

76 odpowiedzi na “pączki z bitą śmietaną”

  1. Właśnie najbardziej lubię te z bitą śmietaną. W tym tygodniu mam zamiar takie zrobić, już nie mogę się doczekać, a tu u Ciebie na wyciągnięcie ręki ^^

  2. Nie no ja muszę mieć zakaz zbliżania się do Twojego bloga… od razu po wejściu tu mam ochotę na coś słodkiego 😀 Wyglądają cudownie!

  3. Ach Sosno, Ty wiesz jak ludziom narobić smaku na pączki- piękne wykonanie! I choć za tradycyjnymi pączkami z dżemorem nie przepadam, to za takie z krememem/ śmietaną dałabym się pokroić:)

  4. Istna rozpusta! Wspaniale wyglądają te pączki !
    Nie lubię bitej śmietany, ale w połączeniu z serkiem mascarpone to chętnie bym spróbowała 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *