babka majonezowa z polewą z białej czekolady

Idą, idą święta… Ostatnio pojawił się na blogu przepis na domowy twaróg, z którego już niebawem przygotuję wielkanocną paschę. Tymczasem mam dla Was przepis na wielkanocną babę. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim składnik, który może budzić u wielu osób niechęć. Chodzi oczywiście o majonez, który dodaje się do ciasta. Przepis na taką babkę wpadł mi w oko już w rok temu, ale wtedy nie odważyłem się jeszcze na ten eksperyment. Po kilku namysłach upiekłem ją w tym roku, aby podzielić się z Wami opinią na jej temat, której zapewne jesteście ciekawi. Zatem jaki wpływ ma dodanie majonezu do ciasta? Bez obaw, wbrew pozorom składnik ten nie jest wyczuwalny w cieście. Babka wyszła bardzo delikatna i niezwykle puszysta. To jej największy atut. Ale co jeśli chodzi o smak? Wypiek smakuje jak biszkopt, bo powstał z klasycznego przepisu na ciasto biszkoptowe tyle, że z dodatkiem majonezu. Dlatego aby urozmaicić jej smak polecam dodać m.in. cukier lub ekstrakt waniliowy, kakao, kawę lub inny ulubiony składnik a dodatkowo ozdobić babę lukrem, polewą czy cukrem pudrem. 

ciasto:
5 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki ulubionego majonezu
Formę do babki z kominkiem o średnicy 20 cm i pojemności 2,5 l posmarować masłem, odstawić. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać majonez i wmieszać delikatnie łopatką. Następnie w 3 partiach dodawać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 180°C przez ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia blaszkę z upieczoną babką wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę. Wstawić do piekarnika i dokończyć pieczenie. Gotowe ciasto studzić na kratce przez ok. 45 minut w formie. Następnie wyjąć delikatnie z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 


polewa:
60 ml kremówki 36%
50 g białej czekolady
Kremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z ognia i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Całość mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ciasto. Dodatkowo babkę ozdobić białymi drażami. 
Smacznego! 🙂

102 odpowiedzi na “babka majonezowa z polewą z białej czekolady”

  1. Wiesz Sosna, ja najpierw u Ciebie oglądam zdjęcia. Zachwycam się nimi. Potem czytam przepis. Analizuje go. A na koniec wszystko składam w całość.
    Teraz mogę napisać co widzę i co myślę o tej babie…. jest wspaniała, puszysta i w pełni zasługuje na to, żeby zająć zaszczytne miejsce na wielkanocnym stole 🙂

  2. wszyscy piszą, że lubią babkę majonezową a ja pierwszy raz słyszę, że się majonez do wypieków dodaje xD to upuszczanie na podłogę to rozumiem, ze też celowy zabieg:) bo tak patrzę na datę i do 1 kwietnia jeszcze trochę zostało:) Szkoda, że tą babką nie utrafiłeś we wczorajsze święto babeczek:)
    ps jak zwykle piękne zdjęcia, "idealny przekrój" a majonez najlepszy Kielecki- i to nie dlatego, że stamtąd pochodzę:)
    pozdrawiam:)

  3. Zawsze znajdę tu coś dziwnego i pięknego zarazem. O ile warzywa w wypiekach już mnie nie dziwią, to skwarki i majonez nadal troszkę. Ale obstawiam, że właśnie ten składnik zapewnia idealną konsystencję jaką widać w przekroju 🙂

    • Skwarki są bardzo starym dodatkiem do ciastek, o czym możesz przekonać się czytając przepis na tamte ciasteczka, który znajduje się w starym wydaniu Kuchni Polskiej 😀

    • Czytałam i nadal jestem w szoku, tym bardziej, że w kuchni katalońskiej jeden z tradycyjnych wypieków to ,,coca de lladrons'' czyli właśnie ciasto ze skwarkami i orzeszkami pini. Pamiętam, że jak dowiedziałam się o tym wypieku to pomyślałam sobie, że Katalończykom totalnie odbiło, po czym wchodzę kilka dni potem do Ciebie i proszę – tradycyjny polski przepis, ciacha ze skwarkami. Koniec świata 😀

    • Haha, tutaj świat się dopiero zaczyna! 😀
      Kto wie, nie zdziwiłbym się, gdyby przepis ten przywędrował do nas właśnie ze słonecznej Hiszpanii 🙂

  4. Bo w majonezie chyba nie ma nic takiego czego się do ciast nie dodaje, w końcu to głównie tłuszcz i żółtka:) ale wyszła urocza:)

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *