domowy twaróg

Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. To znak, że już czas rozpocząć przygotowywania i opracowywanie przepisów na świąteczne słodkości, które pojawią się na naszym świątecznym stole. Ja swój wielkanocny cykl rozpoczynam od domowego twarogu, który bez wątpienia przyda się w najbliższym czasie nie tylko do przygotowania wielkanocnej paschy, ale również do serników. Zrobienie własnego twarogu jest zaskakująco proste i szybkie dzięki czemu cały proces to sama przyjemność. 

składniki (ok. 600 g):
3 l mleka
sok z 1 cytryny
Mleko wlać do dużego garnka z grubym dnem i zagotować. Kiedy zacznie się podnosić i będzie już przy brzegu natychmiast zmniejszyć moc palnika do minimum. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Tylko do oddzielenia żółtej serwatki. Cały czas mieszać delikatnie łyżką zbierając twaróg z dna i brzegów. Kiedy twaróg będzie gotowy, zawartość garnka przelać przez gęste sito zawieszone nad wysokim naczyniem i wyłożone podwójną warstwą gęstej gazy. Twaróg docisnąć łyżką aby odpłynęła serwatka i pozostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Kiedy twaróg przestygnie zawinąć go w gazę tworząc woreczek, wycisnąć kolejną porcję serwatki i wstawić (na sitku z gazą nad miseczką) do lodówki na 1 dobę.  

Smacznego! 🙂

62 odpowiedzi na “domowy twaróg”

  1. To teraz mi narobiłeś wielkiej ochoty na taki twaróg :), gdy byłem dzieckiem to w mniejszych miastach na śląsku i wsiach były jeszcze krowy i takowy twaróg miał swój smak, który sprawia, że ten sklepowy nie mógłby obok niego nawet stać 😀 Ale niestety postęp ma to do siebie, że na nikogo nie czeka, krowy zniknęły i stały się już tylko częścią przeszłości…

  2. Udany wyrób:) ja kiedyś próbowałam,ale odniosłam porażkę i w związku z tym chciałąm zapytać,jakiego mleka trzeba użyć? UHT? pasteryzowane?pełnotłuste?

  3. Na takim twarożku wypieki będą rewelacyjnie smakować:) Nie wiem tylko, czy mleko ze sklepu nadaje się do jego produkcji:)

  4. Wszystko pięknie, tylko…. trzeba chyba najpierw mieć dobre mleko, żeby mieć dobry twarożek? Tak słyszałam, więc nigdy się nie podejmowałam i kupuję gotowy od mojej "pani z targu". Ale może to błąd? Z jakiego mleka robiłeś ten twarożek? No i przede wszystkim czy był wilgotny i zwarty, bo taki lubię (?) 😀

    • Ja również kupuję często twaróg na targu, taki domowy. Do mojego użyłem zwykłego, pasteryzowanego mleka. Twaróg wyszedł idealny, był wystarczająco zwarty, ale jednocześnie delikatny, nie zbyt ciężki jak ten z targu 🙂

  5. Uwielbiam taki domowy ser 🙂 Jakiś czas temu robiłam ser z jogurtu greckiego, wyszedł kremowy, bardziej jak Almette, teraz właśnie chcę spróbować tego z mleka 🙂 Taki domowy twarożek to jest niebo, a Ci wyszedł wspaniale !

  6. W moim rodzinnym domu też robiło się domowy twaróg z zsiadłego mleka. Mleko oczywiście było prosto od krowy. Cytryna nie była potrzebna, ale dobrze wiedzieć o takiej metodzie 🙂

    • Mi też się wydawało, że twaróg robi się tylko ze zsiadłego mleka. Dlatego przerażało mnie czekanie na to wszystko i nawet się za niego nie zabierałem. Jak się okazało, można mleko zakwasić szybciej 😀

  7. na takim twarogu się wychowałam, a mleko mieliśmy początkowo z własnej krowy xD Potem od sąsiada. Ze "sklepowego" mleka nigdy twarogu nie robiłam ale to dobra alternatywa bo tu w Norwegii nie można kupić twarogu- widziałam w 1 miejscu za cenę tego, że dużo bardziej opłaca mi się zrobić własny:)

  8. To takie proste? Coś ściemniasz Sosna. Łyżka, garnek i twaróg gotowy?
    A tak na serio, to nigdy się nie interesowałam tym, jak się twaróg robi. Opisałeś to tak prosto, że kiedyś się skuszę i zrobię :))
    Pozdrawiam. Dzięki za ten przepis :))

  9. Taki domowy jest najlepszy 🙂 raz zrobiłam z jednego litra, ale na sernik było za mało – do kanapek w sam raz 😀

  10. Kiedyś zrobiłam taki twaróg w domu i zaskoczyło mnie jak niewiele potrzeba – sok z cytryny, gaza i trochę czasu 🙂 Ale mam problem z mlekiem, nie mam dostępu do takiego naturalnego i robiłam z mleka z kartonu.

  11. Uwielbiam domowy twaróg. Szczególnie, kiedy pokroje go na grube plastry, które poleje obficie miodem! To jest dopiero uczta 🙂

  12. Też osttanio zrobiłam domowy twaróg, ale podpuszczkowy. Pół wyjadłam zanim go schowałam do lodówki, a z drugiej połowy poczyniłam pyszne placuszki twarogowe z owocami. Niebo w gębie 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *