mazurek pomarańczowo-migdałowy

Wielkanoc, podobnie jak inne święta w roku, nie mogą obyć się bez tradycyjnych wypieków ściśle związanych i kojarzących się z konkretnym okresem. Był już przepis na wielkanocną babkę, zatem pora na kolejne ciasto, które zawsze gości na wielkanocnym stole, czyli mazurek. U mnie z nadzieniem pomarańczowym,  do którego wykorzystałem przygotowaną wcześniej domową marmoladę z pomarańczy. Oprócz prażonych płatków migdałów zdobiących mój wypiek, migdały znalazły się również w kruchym spodzie. 

Z poniższych proporcji przygotujecie dwa małe mazurki (ok. 18 cm) lub jednego dużego.

ciasto:

120 g mąki
30 g mielonych migdałów
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Suche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki) spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód. 
nadzienie:
płatki migdałów   

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Marmoladę przełożyć do rondelka i podgrzewać lekko, aż zmięknie. Następnie rozsmarować ją na przygotowanym spodzie cista. Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałów. 

Smacznego! 🙂

110 odpowiedzi na “mazurek pomarańczowo-migdałowy”

  1. U mnie w domu nie bylo tradycji pieczenia mazurkow… Ja natomiast mazurki baaaardzo lubie 🙂 Szczegolnie takie z masa kajmakowa lub krowkowa i orzechami, jak piecze moja ciocia.. na jednym kawalku wtedy sie nie konczy 🙂 Twoj mazurek tez mi odpowiada…zjadlabym 🙂

  2. Składam otwartą petycję o to, żebyś czasem wrzucił zdjęcie jak na surowym cieście zaplatasz te wszystkie warkocze inne cuda, bo wygląda to perfekcyjnie 😉

  3. Pomarańczowo-migdałowy… No i masz, rozmarzyłam się i teraz myślę tylko o tym, aby spróbować takiego mazurka… Został jeszcze jeden mały kawałek dla mnie ?

  4. upiekłabym chłopu takie cudo na święta ale on sobie do Polski jedzie a ja zostaję w Oslo więc mu za karę nie upiekę xD uiecz czasem coś brzydkiego:) umiesz?:)

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *