tarta serowo-miodowa

Tarta sernikowa lub, jak kto woli, sernik na zimno na spodzie z herbatników. Czyli nic innego, jak proste i dosyć szybkie w przygotowaniu ciasto, które idealnie nadaje się na piątkowe czy też sobotnie popołudnie do gorącej kawy z rodziną i bliskimi. W smaku nieco jesienny wypiek, ale trudno powiedzieć jaką obecnie mamy  porę roku. Zima już nie, wiosna jeszcze nie. Może bardziej przedwiośnie. A wracając do ciasta – krótko mówiąc – cud, miód i orzeszki 🙂

spód:
220 g maślanych herbatników
180 g masła
Masło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny pył, dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki lub zamrażarki aż dobrze stężeje. 
masa:
150 g twarogu
100 g kremówki 36%
100 g mascarpone
4 łyżki miodu
Twaróg oraz miód zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać mascarpone i dobrze połączyć. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy twarogowo-miodowej. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć na stężały spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi. 
Smacznego! 🙂


103 odpowiedzi na “tarta serowo-miodowa”

  1. Wiesz co, ja myślałam, że umiem piec… Może myślałam tak dlatego, że uwielbiam to robić, ale jak patrzę na Twoje ciasta to sobie myślę: co ja właściwie robię w tej kuchni? Nie wiem 🙂

  2. Propozycja jak zwykle fantastyczna. Ponieważ nie przepadam za mazurkami, a mazurkowy czas się zbliża wybiorę Twoją tartę zamiast nich.
    P.S. No chyba że Twoje mazurki powalą mnie na kolana 😉

  3. o maaamo! ale zgodzę się z przedmówcą – nie ma nic lepszego, niż kilka sprawdzonych składników tak połączonych, że dają pyszności 🙂

  4. Tak się wczytałam w ten przepis i trudno uwierzyć, że łatwy przepis i piękna tarta. Bez zbędnych ozdobników. Po prostu "cud, miód i orzeszki" (fajne powiedzenie) 🙂

  5. kocham takie proste przepisy
    ale obawiam się konsystencję, czy nie wychodzi rzadkie?
    ciasto jest bez masła, żelatyny (no tu dzieki, bo ja vege)
    nie rozlewa się po ukrojeniu??

  6. Zrobiłam i jestem zachwycona! Przepyszna tarta, prosta w wykonaniu i pięknie się prezentuje. Idealny kontrast konsystencji – gładki krem i ciasteczkowy chrupiący spód. Na pewno do powtórzenia, wszystkim smakowało! Dziękuję za przepis!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *