bezglutenowe brownie
Jak wspominałem w poście kilka dni temu, chciałbym powoli poszerzać swoją cukierniczą ofertę o przepisy na wypieki dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Jak pewnie niektórzy zauważyli oprócz nowych przepisów, które powoli wprowadzam, przejrzałem również te, które są już dostępne. Sprawdziłem ich skład i nadające się przepisy oznaczyłem odpowiednimi tagami, dzięki którym w szybki i łatwy sposób znajdziecie to czego szukacie. Zatem zapraszam do zakładki #przepisy, gdzie do kategorii „bezglutenowe” oraz „wegańskie”.
składniki:
200 g oleju kokosowego
250 g gorzkiej czekolady
80 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
220 g cukru
3 jajka
puder miętowy (opcjonalnie)
Formę o wymiarach ok. 17 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Olej kokosowy umieścić w rondlu i podgrzewać. Dodać 200 g połamanej na cząstki czekolady i podgrzewać do rozpuszczenia mieszając do jakiś czas. Zdjąć z palnika i odstawić. Pozostałe 50 g czekolady posiekać. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem czekoladę rozpuszczoną, połączyć. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 160ºC przez ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną czekoladą i pozostawić w formie na ok. 20 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć miętowym pudrem (opcjonalnie).
Smacznego! 🙂


Nigdy nie jadłam brownie – wyślij mi kawałek 😛
Nie wiem jak to możliwe? Już wysyłam 😀
Cudowne. Uwielbiam to ciacho. Miłego weekendu 🙂
Dzięki i wzajemnie 🙂
ale wygląda wspaniale:)
Miło mi 🙂
Rozpływam się nad widokiem! Wyglądają przesmacznie! 🙂
Cieszę się 🙂
Na bank zrobię, wygląda cudownie!
Trzymam kciuki 🙂
mmm pyszne :3
Oj tak 😀
Wiem, że najlepiej żebym sam wypróbował i się przekonał, ale pójdę na łatwiznę 😀 Otóż bardzo mnie zastanawia zamiennik mąki (bo kukurydziana i ryżowa jest po upieczeniu bardziej "krucha" i nazwijmy to "sucha" niż pszenna) – czy w związku z tym brownie nie wyszło trochę bardziej "kruche" niż takie tradycyjne? udało Ci się utrzymać charakterystyczną lepkość ciasta? Powiedz 🙂
Umówmy się. Nic nie zastąpi mąki pszennej. Każde ciasto z użyciem innej: gryczanej, ryżowej, kukurydzianej ma inną strukturę. Brownie nie jest lepkie, nie jest kleiste. Jest bardziej ziarniste i kruszy się bardziej niż wersja pszenna. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Kiedy zrobiłem bezglutenowy biszkopt do tortu snickers, ciasto moim, zdaniem było lepsze niż klasyczny biszkopt, który po jakimś czasie chłonie wszystko to, czym jest przełożony i tworzy się ciapa. Natomiast blaty, które upiekłem na mące kukurydzianej zachowały swój kształt, lekko ziarnistą strukturę. Było czuć, gdzie jest krem, gdzie ciasto tworząc jednocześnie spójną całość. Biszkopty były bardziej kruche i łamliwe, ale wytrzymałe jeśli chodzi o kremy.
Dzięki za obszerne wyjaśnienie 😉 muszę wypróbować tą wersję, bo efekt ciekawi mnie strasznie 🙂
Trzymam kciuki. Mam nadzieję, że nie pożałujesz 😀
Prezentuje się cudownie ^^, i żałuję co raz bardziej tego, że nie mogę jeszcze jeść czekolady…
Jeszcze? Mam nadzieję, że to się niedługo zmieni 😀
bardzo chętnie bym spróbowała takiego brownie. yami!
Zapraszam serdecznie! 🙂
Chcę je, chcę!
Chodź, no chodź! 😀
Bezglutenowcem nie jestem, weganką też nie, ale zjadłabym takie brownie! 🙂
I wcale się nie dziwię 😀
Wyglądają obłędnie 🙂 Na sam widok ślinka cieknie po prostu! 🙂
Nawet nie wiesz jak się cieszę 😀
Wspaniałe ciasto, piekę bardzo podobne, narobiłeś mi apetytu i chyba zrobię na weekend 🙂
Cieszę się! 🙂
Brownie, to moja słabość 😀 Nigdy nie mogę się mu oprzeć! <3
I wcale się nie dziwię. Mam podobnie 😀
Zjadłabym chętnie 🙂
Zapraszam 😀
Bardzo apetyczne. Uwielbiam takie ciacha. Miłego weekendu 🙂
Dziękuję i wzajemnie! 🙂
Oj nie opierałybyśmy się przed zjedzeniem tego ciacha ani chwili 😀
Cieszę się 😀
Brzmi zachęcająco 🙂 Muszę spróbować.
Trzymam kciuki! 🙂
Ja tez chcę spróbować, może brak glutenu, by mi nie zaszkodził 😉
Mam nadzieję! 🙂
Pysznie! Ja to moge zajadac brownie zawsze i wszedzie 🙂 I w kazdej wersji 🙂
No to mamy podobnie! 🙂
Wygląda wspaniale, a najlepiej z wierzchu – czekolada zapowiada niesamowity smak 🙂
To prawda, a po zastygnięciu tworzy cudowną, chrupiącą skorupkę 😀
Brownie to zawsze strzał w 10! 😀
Dokładnie, to się zawsze uda i smakuje 😀
no i super! ja nie jestem na diecie bezglutenowej ale unikam oczyszczonej pszennej mąki bo po prostu strasznie mnie "zamula". jeszcze tylko zastąpię sobie czymś cukier i mogę działać z domowym brownie:)
No i prawidłowo 😀 Ja też powoli zaczynam dostrzegać różnice między glutenową mąką a tą drugą. I zauważam plusy ciast gluten free. Nie są tak zamulające i mają ciekawszą strukturę 🙂
Każde brownie jest dobre<3
Dokładnie <3
Czekolada, zawsze! Przymierzam się do oleju kokosowego do zastosowania w cieście już od dawna. Coś czuję ,że się w końcu odważę. Twoje ciacho wygląda bardzo apetycznie!
Mam nadzieję, że się wszystko uda 🙂
Jakie pyszności ja tu widzę 😀
Miło mi 🙂
Taaakie czekoladowe:)
Najleeepszee 😀
Wygląda obłednie! 🙂
Dzięki 😀
O jeju!!! Sumienia nie masz!
Może kiedyś mi to wybaczysz 😀
Pycha! Moje ulubione ciasto w wersji bez glutenu. Świetny pomysł 🙂 Ja też dzisiaj zajadam się brownie, ale tym klasycznym 🙂
No proszę, ale mamy wyczucie 😀
Rozkoszne!
Dzięki 🙂
Apetycznie się prezentuje 🙂 I ta krucha, trzaskająca w zębach czekolada z wierzchu, mniam! 😀
Dokładnie. Pomysł z czekoladą okazał się trafiony 😀
Jakie smakowite brownie. Muszę zrobić 🙂
Koniecznie! 🙂
Bardzo apetyczna propozycja 🙂
Miło mi 🙂
Zdjęcia serwowanych smakowitości są super, chyba jesteś zawodowym fotografem:)
Oj nie, jestem amatorem 😀
Pysznie , muszę wypróbować z takimi mąkami 🙂
Koniecznie! Z pewnością będziesz zadowolona 🙂
Obłędne! Uwielbiam brownie. Cudne zdjęcia!
Pozdrawiam 🙂
Dzięki wielkie 🙂
mocno czekoladowe, a w wersji z olejem kokosowym musi być super 🙂
Z pewnością 😀
jestem ciekawa jak smakuje wersja bezglutenowa 🙂
Wybornie 😀
Pyszności! 🙂
I to jakie 😀
Pysznie wygląda 🙂
Dzięki 😀
wygląda przepysznie:)
Miło mi 🙂
Wygląda pysznie i dodatkowo jest bezglutenowe! ;D
Czyli idealne? 😀
Bezglutenowe czy też nie, brownie zawsze jest pyszne <3
Zgadzam się 😀
Wygląda wspaniale!!! i bardzo smakowicie:)
pozdrawiam:)
Miło mi, dzięki 🙂
Czekoladowa rozpusta 😀
Dobrze powiedziane 😀
z glutenem czy bez – ważne, że mega czekoladowe! biorę!;)
Cieszę się 😀
Też ostatnio robiłam tylko na mace gryczanej i odrobinie ziemniaczanej:-)
To teraz ja muszę użyć gryczanej 😀
Glutenowe czy bezglutenowe – dla mnie ważne, że prezentuje się tak apetycznie 🙂
No to możemy przybić sobie piątkę 😀
O tak! Coś dla mnie 😀
Cieszę się 😀
Bajecznie to brownie wygląda 🙂
Ja ostatnio próbowałam upiec ciastka bez jajek, laktozy, glutenu, tłuszczu i cukru. Nie wyszły…
Też mam zamiar je zrobić, zobaczymy czy wyjdzie. Ale jedno jest pewne, jajek, tłuszczu i cukru nic nie zamieni 😀
Bezglutenowe brownie też pewnie smakuje pysznie 🙂
Zgadza się 🙂
Eksperymentowanie z mąką się opłaca, zyskujesz bezglutenowych fanów i dowodzisz, że jesteś de best. Gdyby nie dopisek bezglutenowe wizualnie wygląda jak najprawdziwsze browni pszenne 🙂
Prawda? Tylko moim zdaniem ma lepszą strukturę. Bardziej ziarnistą, nie jest zamulające i klejące jak glutenowe 😀
Zrobiłam na prośbę mojej znajomej o ciacho bezglutenowe. Powiem tak to najlepsze brownie jaki jadłam do tej pory, jest po prostu rewelacyjne w smaku, dziękuje za ten przepis 🙂
Ależ proszę bardzo. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakowało! 🙂