bezglutenowy tort snickers

Uwaga! Przed Wami najbardziej smakowity i wodzący na pokuszenie tort, jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Oczywiście nie licząc różanego. Z racji tego, że chciałbym powoli wprowadzać na bloga przepisy na ciasta i desery bezglutenowe oraz wegańskie, do tortu przygotowałem znakomity (!) czekoladowy biszkopt bezglutenowy. Poprzez dobór odpowiednich proporcji oraz mąk udało mi się osiągnąć lekkie ciasto o mocno czekoladowym aromacie i strukturze innej niż w biszkopcie klasycznym, lekko ziarnistej. W efekcie powstało ciasto o smaku niczym murzynek, ale lżejsze i bardziej zbliżone do biszkoptu. Jednak bardziej zwarte. Blaty nasączone Jack Daniel’sem przełożyłem wyśmienitym, delikatnie karmelowym kremem, orzeszkami ziemnymi i polałem sosem karmelowym. I tak stworzyłem tort w iście amerykańskim stylu. Może nie jest idealny, nie do końca równy, ale zdecydowanie nadrabia smakiem 🙂

biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej

Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.

poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml Jack Daniel’sa
2 łyżeczki cukru

Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt. 

sos karmelowy*:
50 g cukru
25 g masła
90 ml kremówki 36%
sól morska

W rondlu umieścić cukier (równomiernie) i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy całkiem się rozpuścić gotować mieszając do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać posiekane masło i mieszać energicznie. Następnie dodać kremówkę w dwóch partiach, wymieszać. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.

* zamiast sosu karmelowego możecie użyć masy kajmakowej. Przed użyciem należy ją lekko podgrzać, aby stała się rzadsza. Po pokryciu blatu masą schłodźcie ją w lodówce, a dopiero później udekorujcie kremem.  

 krem:
250 g mascarpone
400 ml kremówki 36%
260 g masy kajmakowej
3 łyżeczki esencji waniliowej
orzeszki ziemne (niesolone)
cukierki snickersy 

Orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony. 

Smacznego! 🙂

116 odpowiedzi na “bezglutenowy tort snickers”

  1. Sosna, Ty chyba nie lubisz szczupłych kobiet. Serwujesz takie wspaniałe słodkości, że trudno im się oprzeć 🙂 I jak tu trzymać linię?

  2. ja tam bym zjadła taki nawet z toną glutenu:) Ale to super że zaczynasz dodawać i takie przepisy bo dieta bezglutenowa zawładnęła światem i nie jeden łasuch pokusi się o chociaż próbę odtworzenia Twoich dzieł:)

    • Trzeba się rozwijać i iść wraz z czytelnikami oraz ich dietami, myślę, że to pozytywna zmiana, bo coraz więcej osób szuka prostych przepisów, nad którymi nie będą musieli kombinować co czym zastąpić. Ale o tym już niebawem 🙂

  3. Moja młodsza siostra jest miłośniczką snickersów, chyba wiem co wkrótce dostanie na imieniny! 😉 Twojego bloga odkryłam dziś rano i śliniłam się do tych pięknych zdjęć przez prawie godzinę, wracam wieczorem – a tu nowy post (i to jeszcze jaki!) pozdrawiam gorąco, robisz robotę!

    • W takim razie trzymam kciuki za udany tort! 🙂
      Nawet nie wiesz jak się cieszę z tych wszystkich miłych słów. To budujące, że doceniacie to co robię 🙂

    • Im większa forma tym więcej składników. Warto zwiększyć ilość jajek o 2 i wprost proporcjonalnie zwiększyć ilość pozostałych produktów 🙂

  4. Drogi Sosno,
    a jakbym chciała zrobić jasny bezglutenowy biszkopt (i na przykład popełnić tort herbaciany z bezami), to jak uzupełnić brak kakao? Czy po prostu proporcjonalnie podziałem mąk ziemniaczanej i kukurydzianej? Bo kakao ma jednak inne wchłanianie wilgoci…

    • Jeśli korzystasz z czystej blachy, która nie jest przypalona ze starości nic nie powinno się przypalić. Poza tym kiedy pokryjesz boki formy masłem ciasto w trakcie pieczenia może ślizgać się po ściankach i wtedy boki będą zapadnięte.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *