bezglutenowy tort snickers
Uwaga! Przed Wami najbardziej smakowity i wodzący na pokuszenie tort, jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Oczywiście nie licząc różanego. Z racji tego, że chciałbym powoli wprowadzać na bloga przepisy na ciasta i desery bezglutenowe oraz wegańskie, do tortu przygotowałem znakomity (!) czekoladowy biszkopt bezglutenowy. Poprzez dobór odpowiednich proporcji oraz mąk udało mi się osiągnąć lekkie ciasto o mocno czekoladowym aromacie i strukturze innej niż w biszkopcie klasycznym, lekko ziarnistej. W efekcie powstało ciasto o smaku niczym murzynek, ale lżejsze i bardziej zbliżone do biszkoptu. Jednak bardziej zwarte. Blaty nasączone Jack Daniel’sem przełożyłem wyśmienitym, delikatnie karmelowym kremem, orzeszkami ziemnymi i polałem sosem karmelowym. I tak stworzyłem tort w iście amerykańskim stylu. Może nie jest idealny, nie do końca równy, ale zdecydowanie nadrabia smakiem 🙂
biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.
poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml Jack Daniel’sa
2 łyżeczki cukru
Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt.
sos karmelowy*:
50 g cukru
25 g masła
90 ml kremówki 36%
sól morska
W rondlu umieścić cukier (równomiernie) i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy całkiem się rozpuścić gotować mieszając do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać posiekane masło i mieszać energicznie. Następnie dodać kremówkę w dwóch partiach, wymieszać. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.
* zamiast sosu karmelowego możecie użyć masy kajmakowej. Przed użyciem należy ją lekko podgrzać, aby stała się rzadsza. Po pokryciu blatu masą schłodźcie ją w lodówce, a dopiero później udekorujcie kremem.
krem:
250 g mascarpone
400 ml kremówki 36%
260 g masy kajmakowej
3 łyżeczki esencji waniliowej
orzeszki ziemne (niesolone)
cukierki snickersy
Orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.
Smacznego! 🙂


Wspaniały torcik. Z chęcią sięgam po kawałeczek bo lubię takie smaki 🙂
Ciesze się, smacznego! 🙂
Sosna, Ty chyba nie lubisz szczupłych kobiet. Serwujesz takie wspaniałe słodkości, że trudno im się oprzeć 🙂 I jak tu trzymać linię?
Wystarczy zdrowo się odżywiać, a ciasta to tylko mała przyjemność, na którą czasami można sobie pozwolić 😀
Mmm, co za rozpusta:)) Ja poproszę duuzy kawałek:)
Już kroję 😀
Wow! Robi wrażenie;) Postarałeś się:)
Dzięki! 🙂
mistrzowski tort! zarówno wygląd, jak i składniki dobrane perfekcyjnie;)
Miło mi 🙂
Faktycznie wodzi na pokuszenie 🙂 I ten karmel i ta whisky! Poproszę kawałek, albo i dwa 🙂
To ja może ze trzy ukroję 😀
Narazie take smaki sobie odpuszczam ale wyszedł Tobie mega, nie powiem że chętnie bym zjadła no ale rozumiesz postanowienia 😉
Ale jakie postanowienia? Nie wiem o czym mówisz :p
Efektowny 🙂
Dzięki 🙂
Super bez glutkowa wersja! Jesteśmy jak najbardziej za takimi przepisami 🙂
Cieszę się 🙂
Przepyszny tort 🙂 I w dodatku bezglutenowy! Super <3
Miło mi 🙂
bardzo przydałby mi się kawałek tego torciku tu i teraz… MNIAM!
miłego dnia!
Teraz tu wiozę go 😀
glutenowe czy bezglutenowe, nieważne! wygląda mega odjazdowo!
Hehe dzięki! 🙂
Piękności! i do tego bezglutenowe <3 uwielbiam Cię 🙂
Jak miło <3
Ło matko ,ale rozpusta,dołączam.
Czekam 😀
Mistrzostwo! Czytając opis coraz bardziej się rozpływałam. Świetne połączenie smaków 🙂
Dzięki wielkie! 🙂
Niesamowicie wygląda 😀
Miło mi 🙂
Piękny 😉
Dzięki 🙂
Lubię to 😉
Cieszę się 🙂
Z przyjemnością zjem:)
Zapraszam :>
Arcydzieło 🙂
Bez przesady 😀
Rozpusta, że hoho;)
Wiadomo ^^
Zostało coś? 😀 Ja chętnie wyślę kuriera po kawałeczek 😀 Mniam
Wysyłaj 😀
Pięknie podany! Gratuluję pomysłu 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Na taki torcik to bym się skusiła 🙂
Cieszę się 🙂
Moim zdaniem wygląda wprost oszałamiająco! 🙂
Ja bym go jeszcze dopracował 😀
Bezglutenowy czy nie cudowny na pewno:)
Zgadza się 😀
Cudowny więc wart grzechu 😉
Dobrze powiedziane 😀
Jeżeli tak smakuje jak wygląda, to rzeczywiście rewelacja : )
I tak jest 😀
Wow, następne cudo!!! Pal licho kalorie, skuszę się na mały kawałeczek:)
I na małym się pewnie nie skończy 😀
Oj wodziz, wodzisz na pokuszenie ! Tort jest mega !
Dziena! <3
po prostu wow! 🙂
Miło mi 🙂
Musi smakować obłędnie! 🙂
Zgadza się 😀
łał!:D
Miło 😀
Cudowny jest! <3
Dzięki 🙂
ten wypływający sos karmelowy… i piękne rozetki… poezja!
Nawet nie wiesz jak mi miło :>
Och zachwycam się :))) Cudo po prostu 🙂
Starałem się jak mogłem 😀
Paterę już taką mam, ale o takim torcie mogę pomarzyć 🙂
Ale wiesz, że marzenia się spełniają? 😀
Bez zbędnych słów-MISTRZOSTWO po prostu:)
Oj tam, oj tam 😀
ja tam bym zjadła taki nawet z toną glutenu:) Ale to super że zaczynasz dodawać i takie przepisy bo dieta bezglutenowa zawładnęła światem i nie jeden łasuch pokusi się o chociaż próbę odtworzenia Twoich dzieł:)
Trzeba się rozwijać i iść wraz z czytelnikami oraz ich dietami, myślę, że to pozytywna zmiana, bo coraz więcej osób szuka prostych przepisów, nad którymi nie będą musieli kombinować co czym zastąpić. Ale o tym już niebawem 🙂
Moja młodsza siostra jest miłośniczką snickersów, chyba wiem co wkrótce dostanie na imieniny! 😉 Twojego bloga odkryłam dziś rano i śliniłam się do tych pięknych zdjęć przez prawie godzinę, wracam wieczorem – a tu nowy post (i to jeszcze jaki!) pozdrawiam gorąco, robisz robotę!
W takim razie trzymam kciuki za udany tort! 🙂
Nawet nie wiesz jak się cieszę z tych wszystkich miłych słów. To budujące, że doceniacie to co robię 🙂
Tort ideał dla mojego Męża, który uwielbia Jacka Danielsa 🙂
No to już wiem co mu upieczesz niebawem ^^
Wypas!
Dzięki! 🙂
Sosna znów próbuje mnie zabić. Ale jaka to będzie piękna śmierć… 😀
Doprawdy słodka! 🙂
Co za połączenie, eksplozja smaków!
Najlepsza jaka może być 😀
Nie jest idealny, nie jest równy? No nie żartuj sobie 😉
Jednym słowem – BAJKA 😀
No prawie bajka 😀
daj kawałek 😀
Wpadaj z talerzykiem 😀
Jak zwykle jestem oczarowana 🙂 Cudeńko <3
Miło mi 🙂
Zazdroszczę Ci bardzo takiego talentu 😉 ten tort jest boski!
Nie ma co zazdrościć tylko brać się do roboty i rozwijać 😀
A Ty znowu kusisz?!
torcik wygląda zjawiskowo 😀
A kuszę kuszę 😀
Dzięki 🙂
Na takie smakołyki zawsze mam smaka 😉
W takim razie zapraszam 😀
jeden torcik piękniejszy od drugiego:) podziwiam
Dziękuję 🙂
Ale cudo! Zazdroszczę temu, kto miał okazję go spróbować 😉
Trochę ich było 😀
Wspaniały tort dziękuję za inspiracje 😊zrobiłam na naszą rocznicę ślubu mąż zachwycony smakiem 😋
Wow! Jak miło, a masz może jakieś zdjęcie? Jeśli możesz to podeślij na kontakt@krainasosny.pl, będę mega wdzięczny! 🙂
snickersy nie są niestety już bezglutenowe..
ale tort wygląda bajecznie! 🙂
Batoniki można odrzucić ;D
czy forma może być średnicy 24cm?
Im większa forma tym więcej składników. Warto zwiększyć ilość jajek o 2 i wprost proporcjonalnie zwiększyć ilość pozostałych produktów 🙂
Drogi Sosno,
a jakbym chciała zrobić jasny bezglutenowy biszkopt (i na przykład popełnić tort herbaciany z bezami), to jak uzupełnić brak kakao? Czy po prostu proporcjonalnie podziałem mąk ziemniaczanej i kukurydzianej? Bo kakao ma jednak inne wchłanianie wilgoci…
Zgadza się. Kakao należy zgodnie z proporcją zastąpić mąką 🙂
czyli boków tortownicy nie wykładać papierem do pieczenia? Nie przypalą się?
Jeśli korzystasz z czystej blachy, która nie jest przypalona ze starości nic nie powinno się przypalić. Poza tym kiedy pokryjesz boki formy masłem ciasto w trakcie pieczenia może ślizgać się po ściankach i wtedy boki będą zapadnięte.
Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?
Jeśli ktoś nie potrafi upiec biszkoptu wtedy radzi sobie dodając proszek do pieczenia 🙂