mocno wilgotne brownie z kremem bazyliowym i truskawkami

Czy trzeba więcej słów niż nagłówek z nazwą ciasta? Mocno czekoladowe i bardzo wilgotne brownie jest tym ciastem, które robiłem już kilka razy w różnych odsłonach. Jest tak dobre, że czasami nie mogę się opamiętać i przestać jeść. To tak wciągające. Tym razem przygotowałem dla Was wersję bardziej wiosenną. Orzeźwioną świeżymi truskawkami i fantastycznym kremem bazyliowym, który znakomicie komponuje się z owocami.

icon latwy

ciasto

  • 6jajek
  • 50 gmąki pszennej
  • 80 gcukru
  • 20 gkakao
  • 150 gmiękkiego masła
  • 200 ggorzkiej czekolady

  • 200 gkremówki 36%
  • 200 gmascarpone
  • 4 łyżkicukru pudru
  • 2 łyżeczkisuszonej bazylii
  • 250 gtruskawek

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą masła. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. W tym samym czasie rozpuścić czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, a następnie wmieszać miękkie masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec przesiać mąkę oraz kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200ºC przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.

Bazylię z zmiksować w młynku do kawy razem z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i połączyć. Na koniec dodać zmiksowany puder bazyliowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować truskawkami.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

153 odpowiedzi na “mocno wilgotne brownie z kremem bazyliowym i truskawkami”

  1. To, że brownie jest wspaniałe to wiadomo, ale z kremem bazyliowym musi smakować po prostu bosko! Intrygujące, a zarazem cudowne połączenie 🙂

  2. Dla mnie Twoje brownie już byłoby idealne bez kremu i truskawek:)) ale w takiej wersji to już czuje się jak w raju, jeszcze szampan itd…. pomarzyć sobie można:))

  3. Kalorii to mu nie brakuje, dlatego podstawiam mały talerzyk:) Lubię Twoje eksperymenty sztukmistrzu. Dla mnie bazylia i truskawka – bomba!

  4. Ja uwielbiam bazylię,, na słodko,, więc wiem że to pyszne! Tylko u mnie koniecznie świeża bazylia musi być 😉

  5. Wygląda przepysznie, połączenie browni z masą śmietanową i truskawkami, to coś pysznego. Jest to bardzo wiosenne wydanie. Ja dziś za sobą również mam tort, pieczony na rocznicę ślubu, ale z malinami 😉

  6. Już kilka razy miałam okazję kosztować brownie, choć nie pamiętam, by kiedykolwiek było aż tak wilgotne, jak Twoje, co bardzo mnie zaciekawiło! Lubię to ciasto, choć jest mocno czekoladowe, dlatego wizja zjedzenia go z soczystym owocem, wydaje się być idealna! Piękne zdjęcia! Zapraszam do siebie na małe co nieco;)

  7. Hej, nie wiem czy wiesz, ale nie da się korzystać z wyszukiwarki na Twojej stronie. Chciałam sprawdzić czy masz coś fajnego z rabarbaru, ale kiedy próbuję zjechać na sam dół strony gdzie jest wyszukiwarka, cały czas ładują się i pojawiają kolejne nowe przepisy, i tak prawie w nieskończoność. Więc może zapytam – masz coś rabarbarowego?

  8. ciasto wygląda tak apetycznie, że miałabym ochotę się na nie rzucić, bez chwili zastanowienia. mniam!

  9. skoro uwielbiam truskawki z bazylia w drinku, z czekoladą musi być jeszcze lepsze! ale muszę przyznać, że trochę się zawiodłam, że użyłeś bazylię suszoną 🙂 czy tak po prostu wychodzi lepiej? nie mniej, wygląda obłędnie! zdecydowanie robisz jedne z piękniejszych ciast 🙂 za każdym razem jak tu przychodzę,to się dziwię !

    • Użyłem suszonej tylko dlatego, że nie korzystam z niej na co dzień, więc kupowanie świeżej w doniczce nie miałoby sensu.

  10. Dzień dobry Panie Sosna. Nr 4 od Pana- kolejny zaskok, który o dziwo się udał po prostu, aż dziwne – chociaż sypnęło mi się za dużo mąki:( – ale i wygląd i smak do ogarnięcia przez każdą Kurę domową 🙂 teraz spaghetti będzie miało inne skojarzenia. Peany od innych – pięknie wygląda. Dziękuję bardzo.

  11. Dziś zrobiłam !!! Zamiast suszonej bazyli dałam świeżą- rewelacja!!! Dziękuje za świetny przepis! Wiedziałam, że się nie zawiodę- też jestem Sosna ;P

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *