szarlotka, rabarbar, beza, kruszonka, gluten free
Sezon rabarbarowy w pełni. Już chyba każdy boger kulinarny przygotował przynajmniej jedno danie z jego wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na mnie. Oczywiście nie mogło być banalnie, więc postawiłem na klasyczne połączenie karmelizowanego rabarbaru i kruchego ciasta, ale nieco inaczej, bo dodałem go do szarlotki z karmelizowanymi jabłkami i bezą. Całość zwieńczyła moja ulubiona kruszonka, a żeby było jeszcze piękniej stworzyłem ciasto bezglutenowe! 🙂
ciasto:
200 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki migdałowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
200 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
Piekarnik nastawić na 200ºC. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania sypkiej kruszonki. Wbić żółtko, dodać jogurt i miksować do połączenia składników, a następnie zagnieść krótko w dłoniach. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Dwie z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce lub wykleić kawałkami dno tortownicy o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do złotego koloru. Wyjąć i wystudzić. Piekarnik nastawić na 180ºC W tym czasie przygotować jabłka i rabarbar.
nadzienie:
3-4 kwaśne jabłka średniej wielkości
2 łodygi rabarbaru
brązowy cukier
cynamon
masło
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła. Dodać cynamon oraz brązowy cukier. Na rozgrzane masło ułożyć kawałki jabłek, oprószyć lekko cynamonem oraz brązowym cukrem i smażyć do momentu aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Przełożyć na płaski talerz i pozostawić do wystudzenia. Rabarbar umyć, usunąć liście, posiekać na grube kawałki i smażyć na powstałym z jabłek sosie aż lekko zmięknie. Odstawić do wystudzenia. Na wystudzony kruchy spód ułożyć karmelizowane jabłka. Na owoce zetrzeć jedną część zamrożonego, kruchego ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut. W tym czasie przygotować bezę.
beza:
2 białka
120 g cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim kawałki wystudzonego rabarbaru, następnie bezę, a na nią zetrzeć ostatnią część zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut i piec do złotego koloru. Upieczone ciasto pozostawić w formie na ok. 1-2 godziny. Zdjąć rant i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂


Super, coraz bardziej kuszą mnie ciasta bezglutenowe 🙂 połączenie szarlotki z rabarbarem brzmi bardzo smakowicie 🙂
Ja początkowo byłem sceptyczny do tych wypieków, ale z każdym kolejnym bardziej się do nich przekonuję. Chodzi przede wszystkim o użycie różnych mąk. Ja najczęściej zastępuję pszenną mąką kukurydzianą, która daje ciekawszą strukturę ciast 🙂
Jabłka z rabarbarem smakują wyśmienicie 😀
Zgadzam się całkowicie 😀
Pychotki takie<3
Oj tak 😀
A mąkę migdałową można czymś zastąpić? Bo aktualnie nie mam na stanie…a wygląda super, zrobiłabym 🙂
Zamiast migdałowej zwiększ ilość kukurydzianej o tyle samo 🙂
Nie mogłam przejść obojętnie obok tego wpisu, kiedy wyświetlił mi się na fb 😉 Cudownie zaprezentowałeś tę szarlotkę na zdjęciach! A o smaku nawet boję się myśleć, bo dostałabym ślinotoku…
Jej. Nawet nie wiesz jak mi miło, że udało się ściągnąć Ciebie tutaj jednym przepisem 😀
Dałeś czadu Sosna! 🙂
Dzięki! 🙂
Jestem zachwycona 🙂 zabieram sobie przepis 🙂
Trzymam kciuki za powodzenie 🙂
to coś dla mnie ! <3
Cieszę się 🙂
coś wspaniałego, ile pyszności z jednym cieście:)
Prawda? I wszystko tak dobrze ze sobą gra 😀
Piękna dekoracja, a i torcik zapowiada się niesamowicie.
Pozdrawiam.
Miło mi 🙂
Strasznie piękniasta Szarlota.U mnie rabarbar niedostępny ,niestety.
Mam nadzieję, że już niedługo i do Ciebie zawita 😀
Racja, wczoraj gapilam sie w sklepie dluzsza chwile na rabarbar i z bolem zrezygnowalam bo dieta … ale chyba zlamie zasady bo faktycznie sezon w pelni i nie wypada tak nic nie wstawic 😉 Torcik przeeepiekny, podziwiam kazdy wypiek i te zdjecia …. 🙂
Nie wiem czemu zrezygnowałaś z kupna rabarbaru, przecież sam w sobie jest zdrowy 😀
czy Ty już masz swoją cukiernię???? !!!! Daj spróbować!!!!
Jeszcze nie ;(
I co Ty mi robisz?! Właśnie piję kawę w pracy i chętnie dopełniłabym ją kawałeczkiem takiego cuda! Boska szrlotka <3
To gdzie mam przywieźć? 😀
Jest idealna! Muszę wypróbować 🙂
Trzymam kciuki 😀
Ślicznie wygląda 😀
Starałem się jak mogłem, żeby taj było 😀
Cudowna 🙂
Dzięki 🙂
Fiu, fiu 🙂
<3
Cudo, uwielbiam :))))
Cieszę się 🙂
Proste przepisy sa najlepsze! Mega! Pysznie wygląda. I pewnie smakowało ???
Trudno się nie zgodzić 😀
Niesamowite!:)
Dzięki 🙂
To musi być dobre 🙂 inaczej być nie może, no po prostu nie może 🙂
Dlatego nie zaprzeczę 😀
Szałowa!
A ja właśnie szukam przepisu na bezglutenowe ciasto, o!
I masz jak znalazł 😀
Pięknie!! Przepis mi znany (choć ja na mące pszennej robię) ale Ty oczywiście musiałeś zaskoczyć mnie formą ! Cudo!!
Miło, że się podoba 🙂
Idealne w każdym calu:)
Dzięki wielkie 🙂
Wygląda uroczo! Na pewno była przepyszna!!!
Nie mogę zaprzeczyć 😀
Nie mogę się napatrzeć, wygląda bardzo apetycznie i uroczo.
Dzięki wielkie 🙂
Wpadam na porcyjkę, a resztę biorę na wynos 😀
Haha, deal! <3
To pierwsze zdjęcie jest czarujące! 😉 Ciasto oszałamiające!
Miło mi 🙂
perfekcyjne ciacho i jakie wysokie! 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Już cieknie mi ślinka! Załapię się na porcyjkę? 😀
Ciacho wielkie, więc pewnie, że się załapiesz 😀
spód ciasta bardzo mi się podoba 🙂 przepiękne zdjęcia!
Dzięki wielkie 🙂
Cudne, aż ślinka cieknie 🙂
Miło mi 🙂
Mniam! Mega apetyczne połączenie smaków:)
Dokładnie, okazało się strzałem w dziesiątkę 😀
przybranie genialne:) fajnie, że "idziesz z duchem czasu" i uderzasz też w kubki smakowe glutenowych freaków:)
W końcu nie można stać w miejscu. Trzeba iść do przodu, uczyć się nowych rzeczy i poszerzać swój repertuar 🙂
Super! Bardzo lubię połączenie rabarbaru i jabłek 🙂 Taka bezglutenowa słodycz zdecydowanie do mnie przemawia 🙂
Cieszę się niezmiernie 🙂
Wow, z tą dekoracją wygląda wybornie 🙂
Dzięki 🙂
Jej jaka piękna! Obok szarlotki nie przejdę obojętnie 🙂
Podobnie jak ja 😀
Chyba muszę Ci spontanicznie wyznać miłość 😉 Chcę to!
Haha, rozumiesz, że zamawiasz? xp
OMG! Cudo! Cos czuję że popełnię 🙂
Trzymam kciuki 😀
Cudowna szarlotka!
Miło mi 🙂
Cudo! Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Cieszę się 🙂
No i czego chcieć więcej? Ta szarlotka ma wszystko 🙂
Kubek kawy jeszcze by się przydał 😀
Jak mus, to mus, zjem i bezglutenowe 😉
Hehe, zawsze możesz użyć mąki pszennej 😀
Ciasto wygląda cudownie dostojnie!
Nawet nie wiesz jak mi miło 🙂
ehhh zjadłabym! może dodałaby mi energii której brak od dni kilku 😛
Z pewnością! 🙂
Ale cudo. Pyszna propozycja na ciacho z rabarbarem 🙂
Miło, że się spodobało 😀
Znowu czarujesz… A ja szukam swojego starego zeszytu z przepisami w tym na obledne rabarbarowe w wersji ucieranej. Zycz mi powodzenia
A ostatnio skusily mnie twoje rurki z kremem, jakbym tylko miala foremki 🙂
Jak znajdziesz przepis i okaże się sukcesem to koniecznie podziel się ze mną 😀
Co do rurek, foremki dostaniesz bez problemu na aukcjach internetowych za kilka złotych. Ja kupiłem je już jakiś czas temu w markecie 🙂
Pychota! Niedawno piekłam takie samo ciasto.
No właśnie widziałem! Ale najśmieszniejsze jest to, że najpierw je wymyśliłem w głowie, upiekłem, zrobiłem sesję, zjadłem i dumny z siebie, że stworzyłem cudo, znalazłem to samo u Ciebie! To aż niewiarygodne, że wymyśliliśmy to samo, wręcz identyczne ciasto nie widząc go u siebie wcześniej 😀
Naked cake w Sosnowej odsłonie – szarlotka goła i wesoła. I cała w kwiatach 😀
Tak najlepiej 😀
Kolejne cudo które wyszło spod Twoich rąk
Dzięki wielkie za miłe słowa 🙂
O jeżu miły….przeoczyłam ją…boska!!!
Nie wiem jak mogłaś ;p
Ciacho jest obłędne.Słodko- kwaśne, kruche, po prostu przepyszne. Moje łasuchy pokochały je od pierwszego kęsa. Warto poświęcić na nie czas. Z ręką na sercu polecam.
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Szarlotka, rabarbar i beza – niebo w gębie! 🙂
Dobrze powiedziane 😀
Mega apetyczna konstrukcja!
Miło mi 🙂
Obłędnie wygląda! 🙂
Dzięki 🙂
Bardzo mi się podoba ten bezglutenowy zestaw mąk, nie omieszkam wypróbować przy kolejnej szarlotce 🙂 Ciacho ma wszystko to co lubię, jabłka, rabarbar i bezę – wpasowałeś się w mój kulinarny gust co do milimetra 😀
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że trafiłem tak celnie 😀
Idealne ciacho na Dzień Matki 🙂
Też o tym pomyślałem 😀
Powiem jak Kora w pewnym programie telewizyjnym: KOCHAM<, KOCHAM, KOCHAM
Kocham Cię a kochanie moje… Nanana 😀
Zajrzałam tutaj przypadkiem i jestem pod wrażeniem Twoich wypieków i deserów, to prawdziwe majstersztyki. Wyglądają przepięknie i smakują z pewnością równie dobrze jak wyglądają. Koniecznie muszę czegoś skosztować, na przykład tej szarlotki, bo uwielbiam rabarbar.
Miło mi gościć tu kolejną, nową osobę. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej i też zaczniesz coś pichcić. Trzymam kciuki 🙂
Przepraszam, gdzie znajduje się Kraina Sosny, bo jeżeli podają tam takie pyszności, to ja chcę tam zamieszkać – pozdrawiam 🙂
Może kiedyś podam adres, kiedy już będę miał swoją cukiernię 😀
Ciasto pod każdym względem perfekcyjne……pytanie czy masz jakiś patent na bezę? wielokrotnie próbowałam i niestety nie wychodzi, albo gumowa,albo spalona……obawiam się,że przy tak pracochłonnym cieście ta ostatnia faza może się nie udać a wtedy będę zrozpaczona……
Rzeczywiście beza to trudny wypiek, jednak w tym przypadku to jest jedynie fragment reszty ciasta. Beza tutaj powinna być lekko chrupiąca i trochę ciągnąca. Rób bez obaw. Wyjdzie z pewnością 🙂
To ciasto wygląda obłędnie!
Dzięki wielkie 🙂
A jakbym chciała zrobić wersję glutenową, to ile mąki i zamiast czego? Marta
Mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną zamienić na pszenną 🙂