lody śmietankowo-truskawkowe

Sezon letni niemal w pełni. Miejmy nadzieję, że taka pogoda jak dziś utrzyma się już na dłużej. A skoro zrobiło się pięknie, słonecznie i gorąco, to nie może zabraknąć lodów. Doskonałe, owocowe orzeźwienie zapewnią Wam dziś moje proste lody śmietankowo-truskawkowe 🙂

składniki (6 sztuk):
2-3 łyżki miodu
150 g truskawek
50 ml syropu miętowego
2-3 łyżeczki esencji waniliowej
cukier puder do smaku

300 g kremówki 36%
3 żółtka

Truskawki oraz miód umieścić w rondelku i gotować do rozpadnięcia się owoców. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem i przestudzić. Otrzymany mus przełożyć po 1-2 łyżki na dno foremki do lodów. Wstawić do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać esencję waniliową, syrop miętowy i cukier puder, połączyć. Gotową śmietanę wyłożyć na schłodzony mus truskawkowy po ok. 1-2 łyżki. Na wierzch wyłożyć pozostałą część musu truskawkowego, a na koniec wbić patyczki do lodów. Całość zamrozić. 
Smacznego! 🙂

125 odpowiedzi na “lody śmietankowo-truskawkowe”

  1. Idealnie wyglądają, sprytny patent z dodaniem syropu miętowego, musi smakować genialnie. 🙂 Ostatnio tłumaczyłam Mamie pojęcie ,,foodporn'' i ostatecznie Twoja Kraina została moim materiałem dowodowym 😀

  2. No bez maszynki do lodow to lodow nie ma. Wychodzi twarda skamielina. Bardziej do lizania jak lizak. Niestety. A prawdziwe lody sa puszyste i kremowe. Niestety.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *