truskawkowe tartaletki z czerwonym winem

Na piątek polecam Wam małe słodkości ponownie na kruchym cieście, ale tym razem z dużym i orzeźwiającym powiewem wiosny. Kruche korpusy tartaletek wypełniłem delikatnym musem truskawkowym, który dodatkowo wzbogaciłem warstwą galaretki. Na wierzchu znalazły się wyśmienite truskawki macerowane w czerwonym winie z delikatną nutą ziół. Niebo w gębie. Mówię Wam 🙂  

korpusy:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek, wycinać kółka o średnicy większej niż średnica foremki (10 cm) i wykładać nim blaszki lekko dociskając. Ciasto w foremkach przykryć arkuszami papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone korpusy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

mus:
30 ml wody
150 g truskawek
100 ml kremówki 36%
50 ml słodkiego czerwonego wina 
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 łyżka miodu

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, umieścić w rondlu z wodą, miodem oraz wanilią i gotować do rozpadnięcia się owoców. Otrzymany mus przetrzeć przez gęste sitko do drugiego rondelka, dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować do odparowania alkoholu. Do otrzymanej mieszanki dodać kremówkę i dobrze połączyć. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli nie będzie chciał się rozpuścić, lekko podgrzać miksturę. Gotowy mus przelać na wystudzone korpusy pozostawiając miejsce na galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia. 

truskawki:
50 ml słodkiego czerwonego wina 
ok. 200 g truskawek
4 łyżki cukru
50 ml wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Wodę, cukier oraz wino umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać truskawki i gotować 2-3 minuty. Owoce wyjąć z garnuszka i odłożyć do wystudzenia. Z powstałego sosu przygotować galaretkę.

galaretka:
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki zimnej wody
sos truskawkowy

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Powstały sos truskawkowy zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową galaretkę wylać ostrożnie, po jednej łyżce na stężały mus w kruchych spodach. Schłodzić do stężenia. Ciastka udekorować gotowanymi truskawkami. 

Smacznego! 🙂

99 odpowiedzi na “truskawkowe tartaletki z czerwonym winem”

  1. Witam,
    widzę, że tu jest aktywna Kraina Sosny. Przy ciasteczkach orzechowych dokonałam wpisu: "Anonimowy13 maja 2016 07:52
    Witam,
    ciasteczka wyszły pyszne tak samo jak ciasteczka czekoladowe i serniki, ale, tak jest jedno ale, wypadają mi orzeszki. Mocno je wcisnęłam i tak wypadły. Proszę podać pomysł jak Tobie nie wypadają?
    Pozdrawiam
    Viola
    Prosiłam o pomoc, niestety ………….

    Korzystam z Pana przepisów, odpowiedź jest tylko, kiedy chwalę. Natomiast jak proszę o pomoc ……………… wtedy nic.

    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Viola

    • Nie jestem w stanie śledzić komentarzy pod wszystkimi przepisami. Zwłaszcza tych, które publikowane były dawno temu. Wszystkich przepisów jest ponad 300! Poza tym zadawanie pytań odnośnie przepisów w komentarzach to nie jest najlepszy pomysł. Łatwiej skontaktować się ze mną mailowo (adres w zakładce KONTAKT) lub przez Fanpage na FB:https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/

      Jeśli chodzi o wypadanie orzeszków, może warto posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem (przed pieczeniem).

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *