bezglutenowy pink velvet cake z truskawkami w winie

Tadam! Przed Wami moje kolejne słodkie dzieło z truskawkami. W pełni autorskie. Tak, wiem. Miałem zrobić przerwę od tych owoców, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym mam ostatnio taki kocioł, że nie mam nawet czasu na wymyślanie innych przepisów, czy pisanie postów. Jest piąta rano a ja publikuję kolejny przepis i zaraz mykam spać. Jednocześnie życząc Wam udanych wypieków! 🙂

icon sredni

truskawki

  • 400 mlczerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
  • 400-450 gtruskawek + do dekoracji
  • 6 łyżekcukru
  • 3 łyżkiwody
  • kilka sztukgoździków

biszkopt

  • 6jajek
  • 50 gmasła
  • 180 gcukru
  • 120 gmąki kukurydzianej
  • 110 gmąki ziemniaczanej
  • barwnikiczerwony w proszku

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę.

Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić. Białka wymieszać rózgą z barwnikiem i ubić na bardzo sztywno. Nadal miksując dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesiane mąki. Na koniec dodać przestudzone masło i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 30-40 minut, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 5 równych blatów. Każdy z nich nasączyć przygotowanym syropem. Na każdym piętrze tortu układać połówki truskawek i przykrywać je warstwą kremu. Wierch tortu udekorować świeżymi owocami. Boki pozostawić surowe.

syrop limonkowy

  • 3limonki
  • 200 gcukru
  • 250 mlwody
  • 50 mlspirytusu

krem

  • 600 gśmietany 36%
  • 300 gmascarpone
  • 50 gcukru pudru
  • 4 łyżeczkiesencji waniliowej

Z limonek wycisnąć sok i przecedzić przez gęste sitko. W rondelku zagotować wodę z cukrem i gotować przez 10-15 minut. Kiedy syrop zgęstnieje wyłączyć palnik i odstawić do wystudzenia. Do gotowego syropu dodać spirytus oraz sok z limonki i połączyć. Gotową mieszanką nasączać biszkopty.

W misie robota umieścić śmietanę, mascarpone, cukier puder oraz esencję waniliową. Składniki ubić na sztywny krem. Na koniec zabarwić odrobiną czerwonego barwnika spożywczego w proszku. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

141 odpowiedzi na “bezglutenowy pink velvet cake z truskawkami w winie”

  1. Ale pięknie, kolorowo, smacznie…. bajkowo. Chciałabym zatopić zęby w tym pysznym cieście. Kwaskowaty smak syropu limonkowego połączony ze słodyczą truskawek…. to dopiero musi smakować. Jak zwykle zaskakujesz pomysłowością. Ale nie zaskakujesz efektem. Jest perfekcyjnie 🙂

  2. Wspaniałość, smakowitość, "owocowość" doskonałość – podziw za pracowitość i zarwaną noc po ciężkim dniu pracy. Z autopsji wiem, że czasem bywa trudno.
    Pozdrawiam

  3. Tu się z Tobą nie zgodzę – jak jest sezon to należy korzystać 😉 Ale jak znam życie to właśnie zimą przychodzą na myśl najlepsze truskawkowe (i generalnie – owocowe) koncepcje na ciasta. Teraz grzechem jest z nich nie korzystać! Zwłaszcza prezentując je w takiej okazałości jak robisz to Ty 🙂

  4. Ja cudownie jest być młodym i móc chodzić spać o piątej rano!
    Tort wygląda fenomenalnie 🙂 Truskawek nigdy dość 😉

  5. Wygląda świetnie, ostatnio bardzo podobają mi się takie niby nie wykończone ciasta. Te brzegi bez kremu – super. pięknie ozdobiony tort 🙂

  6. Ślinotoku idzie dostać! Ja osobiście nigdy nie jadłam red velvet typu ciasta. Pink velvet tym bardziej. A nawet nigdy nie jadłam TAK PIĘKNEGO ciacha.. 🙁

  7. Ja też nie umiem się powstrzymać od używania truskawek w większości deserów, ile by ich nie było w sezonie, zawsze jest za mało. A truskawki z mascarpone to jedno z moich ukochanych połączeń. Mistrzowski tort :-).

  8. Odgrzebuje zrobiłam syrop z limonki ale wyszedł mi strasznie gorzki co może być powodem jak tego uniknąć kolejnym razem ? 😊

      • P.s. zmieniłem sposób wykonania syropu. W nowej wersji nie powinno być problemu ze smakiem. Najpierw gotujemy syrop a dopiero później dodajemy alkohol i sok z limonki 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *