czekoladowy tort z truskawkami w czerwonym winie (bezglutenowy)
Jeśli nie macie jeszcze prezentu z okazji dzisiejszego Dnia Dziecka, wychodzę naprzeciw Waszym troskom. Mam w zanadrzu przepis na tort, który co prawda zrobiłem już jakiś czas temu, ale myślę, że świetnie sprawdzi się również dziś. Zarówno dla małych jak i dla dużych dzieci, takich jak ja 😀 Jeśli szykujecie wersję dla maluchów pomińcie wino. To co? Do roboty! 🙂
biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.
poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki rumu
Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotową mieszanką nasączać kolejno każdy biszkopt.
truskawki i marynata:
300 ml czerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
300-350 g truskawek + do dekoracji
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
goździki
Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę.
krem do przełożenia:
200 g gorzkiej czekolady
400 g kremówki 36%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Kremówkę umieścić w rondlu i cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na ok. 2-3 minuty. Po tym czasie składniki wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymany krem odstawić do wystudzenia a następnie mocno schłodzić. Schłodzoną mieszankę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Krem wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a następnie przełożyć nim blaty. Na kremie układać marynowane truskawki.
krem do dekoracji:
2 białka
130 g cukru
200 g miękkiego masła
130 g cukru
200 g miękkiego masła
4 łyżeczki kakao
Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Kiedy krem będzie sprawiał wrażenie zważonego ubijać nadal do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem stężał.
polewa czekoladowa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto.
Smacznego! 🙂



Kontakt
Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!
Napisz do mnie!
wspaniały!! a jaka kusząca polewa
Miło mi 🙂
Pysznie, jak zawsze u Ciebie 🙂
Oj tam 😀
Dzięki 🙂
Jaki idealny tort, pierwsza klasa.
Fajnie, że się podoba 🙂
Matko i córko! Ale cudo 🙂
Ależ mi miło 😀
yyyyyy Słów mi zabrakło.PERFEKCJA w każdym calu:) Zazdroszczę domownikom i sąsiadom;):):)
W sumie był na zamówienie, więc nikt z wymienionych osób nie jadł 😀
oooo 😮 tort pycha, a ta polewa <3
Miło mi 🙂
To ile on ma warstw 3-4?
Dla mnie bomba
Z tego co pamiętam to chyba 3 blaty 😀
Genialny!
Dzięki 🙂
Truskawki i wino to dopiero duet 🙂
Prawda? 😀
Oj znamy takie dziecko, które właśnie z dodatku wina by się najbardziej ucieszyło 😛
Hehe, zatem wypijmy jego zdrowie 😀
Wygląda cudnie, a i z opisu smak musi być rewelacyjny:)
I nie mylisz się 😀
Wow.. poezja!!!
Dzięki 🙂
Matko i córko! Ale cudo 🙂
Miło mi 😀
Tort bardzo reprezentacyjny 🙂 wybieram wersję dla starszych dzieci 🙂
To tak jak ja 😀
Mniamuśny! Zjadłabym z największą przyjemnością!
Cieszę się 🙂
Absolutnie obłędny!!! Częstuję się bez pytania:)
Smacznego! 🙂
O tak! czerwone wino i gorzka czekolada. W dodatku bez glutenu, coś dla mnie. Poproszę taki na następne urodziny, albo nie! Lepiej na dzisiejszy Dzień Dziecka 🙂
No to zaraz coś się wymyśli 😀
Wygląda obłędnie, na pewno jest nieziemski w smaku
Trudno zaprzeczyć 😀
No, no, taki prezent na dzień dziecka, to ja rozumiem 😀
My to się dogadamy 😀
Ukroisz mi kawałeczek…?
Wygląda fenomenalnie! 🙂
Pewnie, nawet dwa 😀
O raaany! Genialnie wygląda i tak pięknie, prosto udekorowany!
Miło mi 🙂
Chciałabym umieć robić takie wspaniałe torty! Jest boski <3
Wszystko przed Tobą 🙂
prezentuje się naprawdę obłędnie 🙂
Dzięki 🙂
Szkoda, że wzrokiem nie można się najeść 🙁
Ale nakarmiłam tym widokiem mój zmysł wzroku, przełykając ślinę.
Hehe, chociaż tyle dobrego 😀
Ja też sobie dziś upiekłam tort czekoladowy, tylko z innego przepisu. Następnym razem wypróbuje Twój pomysł 🙂
Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobry 🙂
Oj tak! Bardzo mi się podoba. Sam widok niezwykle kusi 😉 Torcik jak z bajki <3
Miło mi to słyszeć 🙂
jak to się mówi? fantastyczny przekrój:) ps faktycznie truskawkowe zatrzęsienie u Ciebie:)
Nie wiem co mam piec, mam taką ochotę na te truskawki 😀
Torcik bajeczny, jak zawsze 🙂
Dzięki wielkie 😀
mam urodziny w niedzielę… no chyba będzie idealny! <3 wygląda obłędnie!
Mam nadzieję, że się sprawdzi 😀
ta polewa zdobyles moje podniebienie 😀
Miło <3
Wspaniały torcik 🙂 jesteś prawdziwym mistrzem słodkości 🙂
Nie no, jeszcze nie 😀
Chyba się zakochałam… Ten tort w moim wykonaniu z całą pewnością nie wyglądałby tak cudownie, ale te Twoje zdjęcia naprawdę zachęcają do samodzielnego przygotowania takich cudów. 🙂
I to mnie cieszy najbardziej. Mam nadzieję, że podejmiesz wyzwanie 🙂
wygląda obłędnie 🙂
Cieszę się 🙂
Zawsze kuszą ciasta ze spływającą czekoladą czy musem owocowym….
Oj tak, masz rację 😀
Taki tort to ja rozumiem. I piękny, okazały i nie mam wątpliwości … pyszny. Sosna wracam po długiej przerwie i już napawam się Twoimi pięknymi zdjęciami i tym co prezentujesz. Już mi ślinka cieknie 🙂
Super, że wracasz, bo już myślałem, że przestałaś prowadzić bloga, ale widzę, że to tylko chwilowa przerwa 🙂
Wodzisz na pokuszenie takim tortem, niedobry jesteś :D. Tort jak z bajki 🙂
To robię najlepiej 😀
Cudo! Oczy się radują, a w ustach ślinotok 😀
Fajna reakcja 😀
Kolejna przepyszna propozycja 🙂
Miło mi 🙂
wszystko mi się w tym torciku podoba 🙂
No chyba mamy ideał 😀
mistrzowski!
Dzięki 🙂
Wyborowy 😀 Muszę wreszcie zrobić polewę na żelatynie, ciekawe jak się sprawdzi.
Myślę, że wizualnie idealnie. W smaku też niczego sobie 😀
To cudo a nie tort! Pycha!
Dzięki wielkie 🙂
Wygląda bosko! W sezonie truskawkowym nie może obyć się bez wypieków z nimi w roli głównej, bądź – dekoracyjnej:)
Dokładnie, jestem tego samego zdania 😀
Obłęd! Czekolada plus truskawki to mój dream team! 😀
Podobnie jak mój 😀
tort jak zawsze zjawiskowy no i bez glutenu 🙂 ale dzisiaj emisja odcinka tvp z Twoim udziałem….
Musze sobie zobaczyć 😉
I jak? Oglądałaś? Podobało się? 😀
No pewnie, że oglądałam. Super Ci poszło 🙂 Te gruszki gotowanie w winie pyszna sprawa 😉 Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne programy z Twoim udziałem.
Nawet nie wiesz jak się cieszę! 🙂
Mam nadzieję, że będą kolejne 😀
Brak słów aby opisać to cudo !!! I już wiem jaki tort upieke na urodziny męża 🙂
Cieszę się i trzymam kciuki 🙂
O matko!!!!
Dobre, co? 😀
Przepiękny torcik!:D
Miło mi 🙂
Smakowo trochę nie w moim guście, ale wizualnie bardzo mi się podoba 😉
Chociaż tyle dobrego 😀
Co za boski widok, zarówno w całości, jak i po rozkrojeniu 😀 A jakie fajniuchne składniki: wino & rum – wiesz co dobre! 😀
Oj tak. Ze mną nie ma złych ciast 😀
ile to pysznych kalorii… 🙂
P.S Też jestem na etapie truskawkowym (sesja mi w tym nie przeszkadza – ekhm chyba) i zachęcona Twoja ostatnią Charlotte – upiekłam Ladyfingers na własną wersję 🙂 Zobaczymy jak to wyjdzie.
Już nie mogę doczekać się efektu 😀
Pół tortu za jednym posiedzeniem bym wsunęła…jak nic !
I wcale Ci się nie dziwię 😀
Tort doskonały, ślinka cieknie do kolan 🙂
Miło ^^
Dosłownie BOSKI jest! 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Rozkosz! Domyślam się, że taki deser to czyste niebo *.*
Trudno się nie zgodzić 😀
obłędny!
Dzięki 🙂
Ejjj Kusicielu, nie ma takiej rzeczy na tym świecie, która by mnie od tego tortu odciągnęła, całkowicie zawładnął moimi zmysłami 😉
Nawet nie wiesz jak mi miło! 😀
Cześć, na ile osób liczysz taki tort na blatach 18cm?
Myślę, że na 10 osób powinien spokojnie wystarczyć bo jest dosyć wysoki 🙂