tarta z musem czekoladowym z awokado

Cześć, cześć! Spragnieni czekoladowej rozpusty w nieco bardziej zdrowym wydaniu? Z pomocą przychodzi przepis na dosyć nietypowy krem czekoladowy bez czekolady na bazie… awokado! Czekoladowy smak kremu zapewnia kakao, natomiast awokado nadaje niezwykle kremową, aksamitną  i delikatną konsystencję. A jak smakuje? Przekonajcie się sami! 🙂

nadzienie:
2 duże, dojrzałe awokado
60 g masła kokosowego
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem (żyrafą) na gładki i jednolity krem. Wstawić do lodówki i przygotować kruchy spód. 
spód:
1 żółtko
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
30 g wiórek kokosowych
Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota, dodać wiórki oraz zimne masło i wyrabiać hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtko i mieszać do połączenia, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto. Otrzymane ciasto schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce, a następnie rozwałkować na równy placek o grubości ok. 4-5 mm. Płat ciasta nawinąć ostrożnie na wałek oprószony mąką i przenieść na blaszkę do tarty o średnicy 20 cm. Docisnąć do ścianek formy, usunąć nadmiar i nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki lub zamrażarki, a następnie wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec przez kolejne 15 minut do jasnozłotego koloru. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wypełnić schłodzonym kremem. Tartę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać. 
Smacznego! 🙂

128 odpowiedzi na “tarta z musem czekoladowym z awokado”

  1. Bardzo lubię taki krem czekoladowy z awokado, chociaż robiłam bez masła kokosowego, musze spróbować Twojej wersji, bo zapowiada się bardzo smacznie 🙂

  2. Lubię mus czekoladowy z awokado. Być może czasem trzeba się przekonać do tego smaku, ale ja byłam zakochana od razu. A w postaci takiej tarty to już obłęd :-).

  3. Nie jestem przekonana jeszcze do awokado, ale moja mama byłaby zachwycona tym ciastem, bo uwielbia awokado 😉

  4. każdy się zachwyca jakie fajne a ja po prostu się zachwyciłem i zrobiłem:) choć wypieki mi są strasznie obce:) wyszło bardzo dobre, akurat miałem konfiturę śliwkową więc dałem na połowie wyszło fajnie;) tylko ja mam problem z ciastem kruchym nie chce mi się rozwałkowywać kruszy się, czy to możliwe że to z powodu zbyt krótkiego leżenia w zamrażalniku??

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *