wytrawna tarta czekoladowo-buraczana z rozmarynem i chilli

Po dosyć intensywnym tygodniu zakończonym przecudnym Garden Party u Sosny podczas, którego oglądaliśmy premierę Login Kuchnia z moim udziałem, wracam do Was z nowym przepisem. Kto widział już odcinek programu ten z pewnością domyśla się skąd takie ciasto. Tarta jest połączeniem dwóch deserów, które przygotowaliśmy w Login Kuchnia z Szefową Małgorzatą Marchewką. Nadzieniem stał się mój czekoladowy mus z chilli, do którego dodałem karmelizowane buraki z rozmarynem autorstwa Szefowej. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i chyba nie muszę Was do tego przekonywać 😀 Kto jeszcze nie widział odcinka z moim udziałem zapraszam TUTAJ. 

ciasto:
20 g kakao
180 g mąki
130 g masła
65 g cukru pudru
 1 żółtko
Do misy robota przesiać mąkę z kakao i wymieszać. Dodać masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść kulkę w dłoniach (nie za długo). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty o średnicy 20 cm. Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem, docisnąć do ścianek oraz dna, nakłuć widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Całość piec w 200°C przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. 

mus czekoladowy z chilli:
200 g gorzkiej czekolady
300 g kremówki 36%
2 łyżki mascarpone
2 g świeżej chilli
2 łyżki miodu
Kremówkę umieścić w rondlu, dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosłodzić miodem i połączyć. Mieszankę pozostawić do przestudzenia, a następnie wstawić na ok. 20-30 minut do zamrażarki, aż dobrze się schłodzi. Następnie miksować mus do uzyskania puszystości, dodać mascarpone i dobrze połączyć. Gotowy mus przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki, aż całość dobrze się schłodzi. W tym czasie przygotować buraki.
buraki:
2-3 duże buraki o ładnym, kulistym kształcie
4-5 gałązek rozmarynu
kilka łyżek masła
kilka łyżek cukru
Buraki obrać i pokroić na cienkie, równe plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, ułożyć plastry buraka oraz rozmaryn i karmelizować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotowe odsączyć z tłuszczu i ułożyć na schłodzonym cieście. Podawać. 
Smacznego! 🙂


111 odpowiedzi na “wytrawna tarta czekoladowo-buraczana z rozmarynem i chilli”

  1. Widziałam ten odcinek. Dla mnie jesteś MISTRZEM!
    Teraz wiem o Tobie trochę więcej. Twój mus fantastycznie się zapowiada. Chętnie zrobię, żeby też cieszyć się jego smakiem.
    A tarta wygląda smakowicie i pięknie z tą buraczaną dekoracją. Świetny pomysł 🙂

  2. I dobrze zrobiłeś, bo się pomyliłam. Do kogoś innego był adresowany komentarz.
    A zatem powiem, że zaskoczyłeś mnie takim połączeniem smaków…

  3. Już się wypowiedziałam na Twoim fanpage-u ale powtórzę TO MOJE SMAKI. Buraki uwielbiam, chili uwielbiam, czekoladę, mascarpone i inne pyszności również 🙂

  4. Wizualnie świetnie 🙂 Mnie też urywa odcinek z Tobą w roli głównej, a próbowałam z różnych przeglądarek, tym bardziej że wcześniej oglądałam innych uczestników. Ale nie poddaje się, obejrzę na 100% ^^

  5. Ja jeszcze nie widziałam 🙁 Ale na 100% obejrzę!
    Tarta bardzo ciekawa! Takiego połączenia nie próbowałam, więc tym bardziej ciekawi smak 😉

  6. Fajnie było Cię widzieć na ekranie. Jesteś bardzo sympatyczny, bez zadęcia i tak powszechnej wśród blogerów postawy maniery "wszystko wiem najlepiej i w ogóle jestem super". Tym programem potwierdziłeś to, co widać na blogu 🙂

  7. Szczere gratulacje, z chęcią obejrzałam odcinek z Twoim udziałem. A tarta zapowiada się wspaniale, mój mąż uwielbia chili ale w słodkich deserach jeszcze mu nie serwowałam, muszę mu koniecznie przygotować i sama skosztować 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *