truskawkowy torcik semifreddo

Cześć Ptysie! Jak już pisałem na moim profilu na FB, ostatnio dzieje się dosyć sporo w moim życiu. Większość czasu wypełnia praca w cukierni,  a kto śledzi mojego snapa (Sosnah/Kraina Sosny) ten wie, że Sosna wyfrunął z rodzinnego gniazdka i powoli wije swoje. Dlatego też nie mam kiedy wejść do kuchni i przetestować zastanego piekarnika. W dodatku w ostatnim czasie trafiło mi się jeszcze jedno szczęście (jak ślepej kurze ziarno), które pochłania dosyć sporo czasu. Niemniej już dziś dzielę się z Wami moim przepisem na wyśmienity torcik truskawkowy, który robiłem już jakiś czas temu, kiedy był sezon na truskawki. Mam nadzieję, że zrobiliście jakieś mrożone zapasy tych owoców i będziecie mogli delektować się moim torcikiem w ciepłe, wakacyjne dni 🙂

spód:
100 g herbatników
60 g rozpuszczonego masła
Dno tortownicy o średnicy 15 cm i wysokości 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na pył i po łączyć z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Masę z ciasteczek docisnąć do dna blaszki i wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut aż dobrze stężeje. Przygotować masę. 

masa:
300 g kremówki 30%
300 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki esencji waniliowej
5 łyżek cukru pudru
300 g truskawek
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przełożyć do rondla i podgrzewać z niewielką ilością wody doprowadzając do zagotowania i rozpadnięcia się owoców. Następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Pozostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie jogurt naturalny oraz esencję waniliową. Na koniec wmieszać dokładnie mus truskawkowy. Otrzymaną masę przelać do formy na schłodzony spód z ciasteczek i wstawić do zamrażarki na 4-6 godzin. Zamrożony torcik wyjąć z zamrażarki i odstawić kilka minut aby lekko zmiękły boki i ostrożnie usunąć formę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Smacznego! 🙂

102 odpowiedzi na “truskawkowy torcik semifreddo”

  1. dzieło sztuki po prostu! Naprawdę piękny i z pewnością bardzo smaczny, muszę spróbować kiedyś tak elegancko udekorować tort 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *