mini torcik cytrynowy z bezą włoską
Dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków przygotowałem dziś nieduży, ale wyśmienity torcik cytrynowy. W klasycznym duecie dwóch smaków z bezą włoską. Blaty powstały ze zwykłego ciasta cytrynowego, które przełożyłem lekkim musem cytrynowym na bazie mascarpone.

ciasto
- 300 gmąki pszennej
- 100 gcukru
- 100 gmasła
- 80 mlmleka
- 70 mloleju
- 2żółtka
- 1jajko
- 1 łyżeczkaproszku do pieczenia
- skórka i sokz 1 cytryny
krem
- 250 gmascarpone
- 250 gśmietany 36%
- 5 łyżekcukru pudru
- sokz 1 cytryny
Dno tortownicy o średnicy ok. 10-12 cm i wysokości ok. 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę (ok. 4 min). Dodać skórkę, sok z cytryny oraz olej. Nadal miksując dodać jajko, żółtko oraz mąkę. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w 180ºC przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i podzielić na kilka blatów (u mnie pięć).
Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo mascarpone, cukier puder oraz sok z cytryny i połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką i wyciskać na blaty.
poncz
- 150 gcukru
- 100 mlwody
- 50 mlspirytusu
- sokz 1/2 cytryny
beza włoska
- 2białka
- 150 gcukru
- 30 mlwody
Wodę, cukier oraz sok z cytryny umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Powstałym syropem nasączyć blaty ciasta.
Białka umieścić w misie miksera (najlepiej metalowej, dobrze umytej i osuszonej). Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Całość podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować do uzyskania temperatury 118ºC. W tym samym czasie włączyć mikser na najszybsze obroty i ubijać. Kiedy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę (118ºC) wlać go cienkim strumieniem do ubijanych białek i miksować przez ok. 10 minut. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Gotową bezę włoską należy przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na ciasto. Bezę opalić palnikiem do crème brûlée.
Napisz do mnie!
Cudnie wygląda. Przydałby się kawałeczek teraz do porannej kawki;-)
Częstuj się 😀
Swietny! I jaki wysoki 🙂 Fajnie bo dzieki temu duzo w nim kremu 🙂
Właśnie na tym zależało mi najbardziej 😀
Wow! Piękny i smakowity torcik 🙂
Miło mi 🙂
Taki na jeden gryz? Ale bym chapnęła ;-).
Bardzo lubię takie miniformy ciast i deserów, wyglądają pięknie :-).
Zależy jaki kto ma apetyt 😀
Bardzo mini, ale bardzo uroczy:) Mniam!
Cieszę się 🙂
Wygląda obłędnie! 🙂
Dzięki wielkie 😀
Beza jak malowana:)
Miała być ładniejsza ;D
Całość przekonuje mnie w 100% 😀
No to super! <3
Uwielbiam takie słodkie maleństwa, mniam 🙂
Cieszę się 😀
Wow! Ale cudo 😀
Dzięki 🙂
Zawsze nam się bardzo podoba ta beza <3
Mi też 😀
Wygląda bombastcznie! <3 Super przepis. Zjadłabym taki :3
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Cieszę się i zachęcam do przygotowania ciacha 😀
Do tego espresso i jesteśmy we włoskiej bajce 😀
Zgadza się 😀
Mały, ale wariat! 🙂 Torcik prezentuje się przepięknie <3
Małe jest piękne <3
Małe jest piękne 🙂 🙂 🙂
Dokładnie 😀
Mini to może on i jest, ale jest wielki smakiem 🙂
Zgadza się 😀
Mini torcika, ale jaki fantastyczny! Rewelacja :)!
Dzięki wielkie 🙂
Patrząc na Twoje wypieki dostaję ślinotoku:) pozdrawiam 🙂
Nawet nie wiesz jak mi miło 😀
Jaki wysoki, cudny<3
Wiadomo 😀
istne arcydzieło 🙂 szkoda jesć 😀
Miło mi, dzięki 🙂
Moja kuchnia nadal oczekuje na lepsze chwile znanej firmy z wyposażeniem wnętrz, także wbijam na smakowitą miniaturkę do Ciebie
Świetnie! Zapraszam 😀
Smak nie dla mnie (bardzo nie lubię ciast nasączanych alkoholem), ale wygląda fenomenalnie 🙂
Zawsze można pominąć alkohol 😀
O tak, kwaśne to coś dla mnie 🙂 Wygląda super 🙂
Cieszę się 😀
Ale bajer! Jestem zachwycona:)
Miło mi 🙂
Ja uwielbiam kwaskowate ciasta!
Ja też! W sumie jakich ja ciast nie lubię? ;p
Genialny torcik! Uwielbiam kwaśno-słodkie desery:)
W takim razie zachęcam do upieczenia takiego 😀
jestem na tak ! 😀 <3
Cieszę się 😀
Mniam….i ta beza na wierzchu 🙂
Najlepsza 😀
Cudo!!!
Dzięki 🙂
Wspaniały komin pyszności dla każ dego łasucha. Wspaniale wygląda i pewnie pysznie smakuje
Wiesz, że nie mogę zaprzeczyć 😀
No śliczności, proszę pana <3
No dzięki 😀
boski i jaki wysoki 🙂
Miło <3
Wspaniałości! I jak tu się nie zakochać w tych Twoich kulinarnych dziełach?
Sam nie wiem :p
Ah, uwielbiam takie wysokie ciasta, piękne!
Dzięki wielkie! 🙂
ależ uroczy! to ja taki cały poproszę 😉
Robi się 😀
pysznie wygląda!
Miło mi 🙂
Jejku jaki cudny 🙂 zjadłabym kawałek 🙂
To wpadaj 😀
perfekcja <3
No może trochę 😀
Dostojnie wygląda 🙂
Dzięki 🙂
Ja poproszę taki torcik!!!! 🙂
Się robi 😀
Krem bez żelatyny – już go lubię:P
To wcale nie takie trudne 😀
Jaki boski! 😀
PS Beza mistrz 😀
Dzięki wielkie! 😀
ależ cudowności!
Miło mi 🙂
Cudowny torcik! 🙂 I takie duże kawałki, że nikt nie będzie narzekał, że za mało dostał 🙂
O tym właśnie myślałem 😀
Publikacja tortu w moje imieniny – no chciałbym taki prezent 🙂
Gdybym tylko wiedział 😀
Wysokie to maleństwo i musi byc mega pyszne
Nie mogę zaprzeczyć 😀
Oj, to bym zjada, gdybym tyko mogła 🙂
Wpadaj 😀
Przeuroczy! Taka słodka wieża grzechu warta 😀
Zgadzam się 😀
No cuda tworzysz! 😉
Dzięki wielkie 🙂
Postanowiłeś zostać architektem…? Cudnie ten torcik wygląda taki wysoki!
Kto wie, może kiedyś 😀
Wygląda ciekawie i nietypowo. Szkoda, że nie mam palnika…
Polecam zakupić bo to dobra inwestycja 🙂
do nieba prawie 😉 cudo !
Dzięki 😀
Czy ta beza była "opalona" palnikiem na górze czy może się tak artystycznie upiekła w piekarniku? Ja obstawiam palnik
Oczywiście palnikiem 🙂