tarta podwójnie czekoladowa z czarną porzeczką

Macie ochotę na szybkie ciasto ze świeżymi owocami bez włączania piekarnika? Oto mój kolejny pomysł na błyskawiczne ciacho z wykorzystaniem sezonowych owoców, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Tym razem postawiłem na ciemną oraz białą czekoladę, które dopełniły ten niezwykły, dziki smak czarnych porzeczek. Wierzcie lub nie, ale jest pysznie! 🙂 
P.s. zależało mi na wyczuwalnych kawałkach owoców w kremie, dlatego nie miksowałem ich na gładko. 

spód:
200 g czekoladowych herbatników
6 łyżek masła
Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić. Herbatniki zmiksować blenderem, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno oraz boki (na ok. 2 cm wysokości) tortownicy wyłożyć herbatnikami, docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce do stężenia. W tym czasie przygotować masę. 
frużelina porzeczkowa:
200 g czarnych porzeczek
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
Porzeczki oraz cukier umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas. Owoce gotowa do rozpadnięcia się i lekko rozgnieść widelcem. Do gotujących się porzeczek dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszać energicznie do zgęstnienia mieszanki. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować krem.
krem:
400 g kremówki 36%
100 g białej czekolady
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka żelatyny
Żelatynę umieścić w rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec, nadal mieszając, dodawać cienkim strumieniem przestudzoną białą czekoladę. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym ogniu do rozpuszczenia. Dodać 1-2 łyżki gotowego kremu i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, podgrzewać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć do reszty kremu i dobrze połączyć. Otrzymany krem wyłożyć na stężały spód z herbatników. Wystudzoną frużelinę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką, wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać łyżką. Ciasto schłodzić mocno w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. 
Smacznego! 🙂

83 odpowiedzi na “tarta podwójnie czekoladowa z czarną porzeczką”

  1. Jestem ostatnio zakochana we wszelkich owocowych frużelinach, a już w połączeniu z czekoladą i pysznym kremem jest raj :-).

  2. Cudnie, a bez włączania piekarnika podwójnie cudne. Kuchnia w rozsypce a człowiek musi poprawić sobie nastrój 🙂 Bajecznie wygląda 🙂

  3. Rewelacja! Uwielbiam czarną porzeczkę w ciastach, bo świetnie przełamuje ich typową słodycz swoją kwaskowatością. Podejrzewam, że jakbym się to powyższego dorwała, to nie poprzestałabym tylko na jednym kawałku 😛

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *