torcik jadogowo-malinowy na zimno


Za oknem ciepło i słonecznie, a sezon malinowo-jagodowy w pełni. W związku z tym dziś dzielę się z Wami moim przepisem na wyjątkowy deser, który łączy te dwa, niezapomniane w smaku owoce. Zapewniam, że będzie szybko, prosto i przede wszystkim smacznie. Do wykonania torciku wystarczy Wam jedynie 5 składników! A żeby było jeszcze prościej i przyjemniej, nie musicie odpalać piekarnika wszystko przygotujecie na zimno

icon sredni

spód

  • 200 gherbatników maślanych
  • 3-4łyżkimasła

masa malinowa

  • 150 gmalin
  • 550 gśmietany 36%
  • 2 łyżkiżelatyny
  • 2 łyżkizimnej wody
  • 5 łyżekcukru pudru

Dno tortownicy o średnicy ok. 15 cm. i wysokości ok. 7-8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować dokładnie blenderem, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Otrzymaną mieszankę ułożyć równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć. Całość schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stężenia. W tym czasie przygotować masy.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Maliny oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć. Na stężały spód z herbatników wylać ok. 100-150 g masy jagodowej, wstawić do zamrażarki do stężenia. Następnie wylać taką samą ilość musu malinowego i również schłodzić. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Przed podaniem torcik udekorować świeżymi malinami i jagodami.

masa jagodowa

  • 150 gjagód
  • 550 gśmietany 36%
  • 5 łyżekcukru pudru
  • 2 łyżkiżelatyny
  • 2 łyżkizimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Jagody oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

108 odpowiedzi na “torcik jadogowo-malinowy na zimno”

  1. Czytam Twoje przeboje na zapleczu cukierni i jestem pod wrażeniem. Strasznie ciężki fach… uwierz mi, wiem. Życzę dużo wytrwałości 🙂 A torcik jak zwykle doskonały!

  2. Chciałam się za niego zabrać tylko chyba nie do końca rozumiem jeśli jedna masa składa się z 550 gram smietany + 150g owoców to mamy 700g np masy malinowej. Ile jest warstw skoro polecasz wylanie 150g masy? Na pewno wystarczy mała torotwnica?

    • Zależy jaką masz foremkę. Tak jak napisałem moja miała ok. 8 cm wysokości i masa wypełniła ją po sam brzeg. Zatem rzeczywiście jeśli nie chcesz żeby zostało Ci masy, użyj nieco szerszej formy 🙂

  3. Dzien dobry,

    Tej kremowki ma byc 1100 ml na dwie masy? Bo wyszlo tego bardzo duzo i bardzo blade, polowa jedynie zmiescila sie do tortownicy a uzylam takiej o srednicy 20cm. Serdecznie pozdrawiam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *