truskawkowy torcik na zimno
Nie wiem jak u Was, ale u mnie końcówka lata wygląda naprawdę dobrze. Piękne słońce i wysokie temperatury nie dają oddechu. Chwilo trwaj. Wiem, że sezon truskawkowy już dawno za nami, ale może znajdziecie jakieś ostatnie sztuki tych owoców w sklepie. A może macie coś w zamrażarce. Też się nada, bo w tym roku sezon wakacyjny kończę przepysznym i delikatnym torcikiem truskawkowym na zimno z bitą śmietaną 🙂

składniki
- 15 sztukherbatników maślanych
- 500 gśmietany 36%
- 250 gmascarpone
- 6 łyżekcukru pudru
- 3 łyżkiżelatyny
- 2 łyżkizimnej wody
- 500 gtruskawek
- kilka kroplisoku z cytryny
dodatkowo
- truskawkido dekoracji
- ubita śmietanado dekroacji
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą oliwy. Na dnie formy wyłożyć pokruszone (niestarannie) w dłoniach ciastka. Odstawić. Żelatynę zalać zimną wodą (użyć tyle wody, aby tylko przykryła żelatynę) i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umieścić w rondlu, podgrzewać do wrzenia i gotować, aż się rozpadną. Gotowe owoce zmiksować blenderem na gładko, a następnie przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym palniku do rozpuszczenia, a następnie dodawać do niej po 1 łyżce przetartego musu z truskawek, cały czas mieszając. Na koniec do musu z żelatyną wmieszać przygotowany krem ze śmietanki i mascarpone. Jeśli trzeba, dodać odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wlać ostrożnie do tortownicy z herbatnikami. Całość wstawić do lodówki aż całość dobrze stężeje (ok. 4 godziny). Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Napisz do mnie!
No właśnie miałam pytać skąd teraz truskawki;-) Ja go sobie odłożę na przyszły sezon w takim razie:-)
Mrożone też się nadadzą. Tylko do dekoracji nie będzie 😀
ach…. cudeńko! ostatnio taką masa przekładałam biszkopt, posmarowałam kremówką z mascarpone i był tort dla męża 🙂
Też świetny pomysł 🙂
muszę mieć taką patere 😀 a torcik pierwsza klasa !
Nie wiem czy są gdzieś jeszcze dostępne 😀
Czyżby to był ten, który jadłam u ciebie????
Bardzo możliwe 😀
Kusząca propozycja!
Cieszę się 🙂
Cudo! Wygląda przeapetycznie <3
Miło mi 🙂
Apetyczne ciacho 🙂
Dzięki 🙂
szkoda, że sezon na truskawki się skończył 🙂
Będzie następny. Chociaż ja widziałem jeszcze na mieście 😀
Kusisz i to bardzo :-))))))
Staram się 😀
Truskawkowe niebo <3
Oj tak 😀
Jak bajerancka patera 🙂 a torcik przepyszny 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Fajny skład masy truskawkowej. Bardzo lubię dodawać mascarpone do takich ciast 🙂
Zdjęcie bardzo apetyczne 🙂
Ja również! Dzięki wielkie 🙂
Zjadłabym do kawki 😀
Zapraszam 😀
Torcik wygląda mega apetycznie! Jak ja tęsknię za truskawkami. Szkoda że nie zamroziłam, ale i miejsca nie miałam w zamrażalce :D. Pozdrawiam cieplutko!
Zamrożone też się nadają 😀
Nie ma to jak torty na zimno… Zawsze pyszne i tak ladnie sie prezentuja na zdjeciach 🙂
Zgadzam się. Dodatkowo tak szybko się je robi 😀
Zpachniało truskawkami, szkoda że to koniec lata!
Trzeba odliczać czas do następnego 😀
Truskawko żegnaj – aż łezka w oku się kręci, że już po sezonie 🙁 Ale nic to! Zapas mrożony jest i na pewno do tego ciasta go wykorzystam. Boskie jest 🙂 I fenomenalna patera!- ale zazdroszczę!!! 😀
Cieszę się i czekam na efekty! 🙂
cóż za wspaniały kolorek 🙂
Sama natura 😀
Truskawki jeszcze są. Kusisz tym torcikiem. Więc, kto wie…
Miłego weekendu 🙂
Wzajemnie! 🙂
Mrożone truskawki mam i chętnie wykorzystam w takim zbożnym celu 🙂
Cieszę się i czekam na efekty 😀
idealny tort!!
Dzięki 🙂
przepis do zachowania na przyszły sezon, pięknie się prezentuje i nie mam wątpliwości, że równie dobrze smakuje 🙂
W takim razie trzymam kciuki! 🙂
Swietnie sie prezentuje, jak dla mnie jestes Mistrzem wypieków, cudo!!
Zaraz tam mistrzem :p
Przepyszny torcik i bardzo ładne zdjęcia!
Dzięki wielkie 🙂
Cudowny torcik, takiemu to bym się nie oparła 🙂
Cieszę się 🙂
Skąd ta patera ? Nie mów że ją sam wydziarałeś 😛
Kupna. Ale już dawno ich nie ma 😀
jak zwykle perfekcja w każdym calu! 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Jejku jak to pysznie wygląda 🙂
Starałem się 😀
Obłędny! 🙂
Dzięki 🙂
Jest prześliczny.. wszystkie Twoje przepisy są bardzo dopracowane.
Staram się dawać z siebie jak najwięcej 🙂
ooo a ja mam zamrożone odrobinkę truskawek…. ale czy mi się uda takie dzieło zrobić? powiedz mi jeszcze czy podaną ilość śmietanki ubijasz do masy czy odkładasz nieco do dekoracji?
Tę ilość śmietany dodaję do masy 🙂
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
Jeszcze nie 😀
O rany świetny ten torcik! Sprawiłeś że znów mam ochotę na truskawki! <3
W takim razie do pracy! 🙂
jest cudowny! Aż żałuję, że truskawki się skończyły… z mrożonymi to już nie to samo…
Można bez problemu użyć tych mrożonych. Kiedyś tak robiłem i nie było czuć różnicy. Zwłaszcza jeśli sami mrozimy sezonowe owoce 🙂
Właśnie w tym momencie o takim marzę!
To zapraszam! 🙂
U nas ciągle lato, więc taki torcik jak znalazł 🙂
W takim razie mam nadzieję, że upichcisz takie ciacho 😀
Super torcik, wygląda na taki lekki 🙂
A patera przepiękna, rewelacja 🙂
Dzięki wielkie 🙂