bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

Dziś mam dla Was kolejne, popularne ciasto, które przygotowałem w wersji bezglutenowej. Tym razem postawiłem na klasyka jesieni: ciasto marchewkowe. Jak zwykle mąkę pszenną zastąpiłem kukurydzianą oraz ziemniaczaną. Jak się okazało ciasto wyszło delikatne, lekko wilgotne, ale nie za ciężkie i zapychające. A krem na bazie białej czekolady świetnie osłodził wypiek. 

ciasto:
1 łyżeczka cynamonu
200 g marchwi (2 sztuki)
100 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej
120 g masła
80 g cukru
3 jajka
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmiksować w malakserze, połączyć z jednym jajkiem oraz olejem, odstawić. Mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Pozostałe dwa jajka ubić na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Pod koniec ubijania dodawać cukier (po 1 łyżce). Nadal miksując dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone i przestudzone masło. Wyłączyć robota, dodać mieszankę marchewkową oraz przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. Wyjąć i wystudzić.
krem:
150 g kremówki 36%
100 g białej czekolady
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 3 minuty. Następnie wymieszać dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić wystudzić pod przykryciem i schłodzić mocno w zamrażarce (bo szybciej). Schłodzony krem ubić na sztywno, dodać jogurt i połączyć. Żelatynę rozpuścić na najmniejszym ogniu, dodać 1-2 łyżki powstałego kremu i wymieszać dokładnie. Jeśli powstaną grudki, podgrzać lekko i mieszać do ich zniknięcia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do reszty kremu, połączyć i schłodzić. Kremem szprycować ciasto. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
Smacznego! 🙂

104 odpowiedzi na “bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady”

  1. Nie mogę z Tobą już miałam wymówkę że z glutenem to ja nie jem, a tu kolejne bezglutenowe pyszności i… dietę szlak trafił. No ale chociaż ta rozpusta będzie bez glutenu.

  2. Nie miałam pomysłu na ciasto na niedzielę. Chyba zrobię taki torcik. Bo, pięknie wygląda, bo mało z nim pracy, bo… pysznie smakuje (jak zwykle wszystko u Ciebie).
    Sosna, miłego weekendu:)

  3. Dziękuję za ten blog 🙂
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii 🙂

  4. Witam, przyznam się, iż mam już swój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe i ostatnio skorzystałam z Twojego przepisu na krem. Rewelacja! Teraz będę gościć koleżankę, która jest na diecie bezglutenowej i mam ochotę zrobić tę wersję. Tylko ja miałam jeszcze w swoim ananasa, który sprawia, iż ciasto jest wilgotne. Czy ciasto z tego przepisu nie kruszy się za mocno? Pytam się, bo na zdjęciu widać dużo okruszków, ale może to tylko dekoracja 😉 Pozdrawiam, Beata

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *