bezglutenowy placek ze śliwkami


Czas na wykorzystanie pierwszych, wczesnych darów jesieni, czyli śliwek. Z racji tego, że chcę poszerzać swoją ofertę wypieków i deserów, które podążają za wymaganiami współczesnych odbiorców postawiłem na klasyczny kruchy placek ze śliwkami, ale w wersji bezglutenowej. Jakie są różnice? Ciasto z tego przepisu bardziej się kruszy, jest delikatniejsze i trochę bardziej ziarniste, ale równe dobre jak glutenowe. Przekonajcie się sami! 🙂

icon latwy

ciasto

  • 150 gmąki kukurydzianej
  • 50 gmąki ziemniaczanej
  • 65 gcukru pudru
  • 130 gmasła
  • 1żółtko

owoce

  • ok. 300 gdojrzałych śliwek
  • kilka szczyptcynamonu
  • cukier brązowydo posypania
  • kardamondo smaku

Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 20 cm. Resztę ciasta pozostawić do przygotowania kratki. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, zasypać cukrem oraz przyprawami i odstawić na kilka minut. Następnie wyłożyć na wystudzony, kruchy spód. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę na śliwkach. Paski surowego ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

93 odpowiedzi na “bezglutenowy placek ze śliwkami”

  1. Wygląda obłędnie, od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek. W przepisie jednak użyłeś mąki pszennej 🙂 jaka powinna być? 😛

  2. potrzebowałam takiego przepisu na ciasto z mąk innych niż pszenna:) ale wypełnię jabłkami uprażonymi bo mam ich nadmiar pod jabłonką;)

  3. Jesienne smaki u Ciebie. Muszę wypróbować to ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej. Ciekawe jak smakuje bo widzę że są sceptycznie nastawione jednostki :)))

  4. Też ostatnio robiłam bezglutenową tartę ze śwlikami 🙂 Twoja wyszła piękna! Ta kartka – idealna po prostu!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *