najprostsze ciasto z wiśniami, bezglutenowe

 


 

Dziś pora na wykorzystanie ostatnich zapasów wiśni. Tym razem postawiłem na niezwykle proste ciasto, które zawsze się sprawdza. I mimo, że nie przepadam za ciastami ucieranymi, to w tej wersji nawet mi posmakowało. Mam nadzieję, że Wam również sprawi dużo przyjemności nie tylko w trakcie jedzenia, ale również podczas przygotowywania 🙂

icon latwy

ciasto

  • 200 gwydrylowanych wiśni
  • 250 gmąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczkiesencji waniliowej
  • 2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 100 gmasła
  • 75 gcukru
  • 3jajka

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Jajka utrzeć z cukrem i esencją waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać masło i dalej miksować. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć (ciasto będzie dosyć gęste). Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wbić w nie wydrylowane wiśnie. Wstawić do piekarnika i piec w 160°C przez 60 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

70 odpowiedzi na “najprostsze ciasto z wiśniami, bezglutenowe”

  1. Ja lubię takie ciasta proste, łatwe i szybkie do zrobienia. Jakże one pysznie smakują. Twoje ciasto oczywiście ma do tego ładną oprawę. Niby nic nie nadzwyczajnego, a jednak… jakaś magia zawarta jest w Twoich zdjęciach.
    Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

  2. Dziękuję za ten blog 🙂
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *