sernik cappuccino

Niezwykle delikatny i lekki, ale jednocześnie z nutą zadziorności. Sernik cappuccino to strzał w dziesiątkę w takie dni jak dziś. Trochę chłodnym, pochmurny i ponury. Zapewniam, że ten, wsparty na przepysznym spodzie oreo, serniczek zdecydowanie poprawi Wam humor i pobudzi do działania! 🙂

spód:
3-4 łyżki masła
200 g herbatników oreo
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło umieścić w rondlu, rozpuścić i odstawić. Herbatniki oraz kawę zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką wyłożyć dno tortownicy i docisnąć. Całość wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę. 
wierzch:
4 łyżki śmietany 36%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
Śmietanę, cukier oraz kawę umieścić w niewielkiej miseczce i dokładnie wymieszać. Otrzymaną mieszankę odstawić.  

masa:
250 g twarogu
200 g kremówki 36%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 175ºC. Na dolnej blasze umieścić keksówkę i napełnić ją gotującą się wodą do 3/4 wysokości. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować dokładnie blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę wylać na spód z herbatników i wstawić do przygotowanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić na kratkę na ok. 10-15 minut. Zredukować temperaturę piekarnika do 120ºC. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Po tym czasie sernik wysunąć z piecyka i przy pomocy łyżki, ostrożnie wylać na niego warstwę wierzchnią i wyrównać. Wsunąć ciasto do piekarnika i zapiekać przez ok. 15-20 minut. Gotowy sernik studzić przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie 30 minut przy otwartych, a na koniec wyjąć z pieca i studzić na kratce. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną (ok. 300 g). 
Smacznego! 🙂

93 odpowiedzi na “sernik cappuccino”

  1. I pomyslec, ze ja kiedys nie przepadalam za sernikami…a teraz na widok sernika az mi sie oczy swieca 🙂 Uroczy i na sto procent pyszny! 🙂

  2. Wygląda perfekcyjnie 🙂 długo trzeba ćwiczyć, żeby tak pięknie udekorować ciasto, czy to po prostu wrodzony talent 🙂

  3. Robiłam ciasto, które nazywa się cappuccino, ale to zupełnie coś innego. Twój sernik jest taki wyjątkowy w prostocie. I właśnie tym urzeka. On po prostu jest i … jest idealny. Świetna prosta ale elegancka zarazem dekoracja. Oj, chciałoby się zjeść. Do tego espresso… ale się rozmarzyłam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *