ciasto dyniowe
Odkrywając smaki jesieni nie można pominąć tego najważniejszego, czyli dyni. Jedni ją lubią, drudzy nie do końca. Ja oczywiście należę do tej pierwszej grupy osób i mam nadzieję, że właśnie tych jest zdecydowanie więcej. Oprócz niezwykle popularnego sernika dyniowego, dziś mam dla niezwykle proste ciasto dyniowe, które mam nadzieję, a nawet wie, że przypadnie Wam do gustu.

Kontakt
Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!
o widzisz a ja właśnie szukałam przepisu na dyniowe ciasto! Na pewno zrobię 😉
Trzymam kciuki 😀
dynia jest boska! szczególnie Hokkaido, która cenie za strukturę, kolor i delikatny smak 🙂
Pyszne i optymistycznie pomarańczowe ciasto upiekłeś Sosno 🙂
Właśnie tej dyni użyłem do tego ciasta 😀
Uwielbiam takie ciasta, porywam kawałek 😉
Smacznego 🙂
Wygląda pysznie. Akurat u mnie zalega połówka dyni. Z latte będzie wyborne 😉
Pochwal się efektem 😀
Właśnie zastanawiam się jakie ciasto dyniowe upiec, a tu takie cudo 🙂
I odpowiedź jak na tacy 😀
A co powiesz gdybym dodała do środka orzechy włoskie ? Ciasto chyba jest dość wilgotne, prawda?
Tak, ciasto jest wilgotne. Sam chciałem dodać orzechy włoskie, ale nie miałem dobrych 😀
u Ciebie najprostsze ciasto wygląda genialnie 🙂
Mógłbym powiedzieć "mam tę moc, mam tę moc" 😀
no ja już upiekłam 😉 ciasto wilgotne pycha! po prostu; powtórki z pewnością będą. Wierzch polałam lukrem. Na bloga wrzucę po niedzieli 😉 Dzieki za super przepis
Ciesze się, że ciasto się udało i posmakowało! 🙂
Super ciacho! Proste, a prezentuje się bosko 🙂
Zgadza się, w prostocie siła 🙂
nie ma to jak elegancka prostota 🙂
Prawda? 😀
Rewelacyjne ciasto <3
Dzięki 🙂
A co to jest mus/puree z dyni? Miksujemy surową? upieczoną? Samą? z czymś?
Aby przygotować puree z dyni należy pokroić surową dynię w kawałki, ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45- 60 minut w 180-200ºC aż zmięknie. Po wystudzeniu dynię należy zmiksować blenderem na gładki mus 🙂
Dziękuję serdecznie! zabieram się do roboty.
Czekam na efekty 😀
Cudownie wysokie wyszło!
Oj tak, udało się 😀
Ja ciasta dyniowe darzę miłością bezgraniczną. Najczęściej robię scones dyniowe i tartę na Śięto Dziękczynienia. Twoje najchętniej pałaszowałabym do porannej kawy 😀
To i ja muszę wypróbować scones w wersji dyniowej 😀
Ciasto prezentuje się niezwykle smakowicie! Takiego jeszcze nie jadłam. Podbieram przepis 🙂
Cieszę się i czekam na efekty 😀
Dynie są obowiązkowe na jesień w każdej postaci 🙂
Zgadzam się 😀
Dyniowe ciacha są super. Ale ono Ci pięknie wyrosło 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Fantastyczne ciacho! Uwielbiam dyniowe wypieki!
Cieszę się 🙂
Robiłyśmy podobne babeczki ale z innej mąki i jest cudownie pyszne 😛
Może i ja wypróbuję z tej innej mąki? 😀
My robiłyśmy owsiano-gryczane 🙂
Też musiało być fajne 😀
Jak prosto i jak smacznie 🙂
W tym właśnie tkwi sekret udanych wypieków 😀
Świetne! Dynia królową jesieni, to oczywiste:) Nadawałoby się do przełożenia kremem?
Moim zdaniem każde nadaje się do przełożenia kremem. Jednak to ciasto jest dosyć wilgotne i nie tak lekkie jak biszkopt. Dlatego lepiej żeby krem był dosyć sztywny 🙂
wpraszam się na kawałek 🙂
Czekam z kawą 😀
No już czuję ten smak, uwielbiam ciasta dyniowe, Twoje wygląda zachęcająco, pozwolisz, że spróbuję ;))
Pewnie, częstuj się 😀
nie wiem czemu w zeszłym roku nie robiłam,nadrobię w tym:)
Koniecznie! 😀
Oj wygląda pysznie! Ostatnio mam fazę na dynie, dostałam w prezencie takiego giganta 20 kg dlatego zapisuję przepis 😀
Z takiej dyni nie jedno ciasto wyjdzie 😀
Cóż za dyniutek przepiękny! 🙂
Dzięki wielkie 🙂
W tym sezonie moje ulubione ciasto 😉
Moje chyba też 😀
Lista składników krótka, ale ciasto wygląda super, pięknie wyrosło i w przekroju ten kolor… <3
Takie proste przepisy są moim zdaniem najlepsze 😀
I pomyśleć że, kiedyś nie lubiłam dyni..a przecie ona taka dobra 😉
Dokładnie 🙂
Jedna dynia właśnie czeka w kuchni na wykorzystanie – już wiem co z niej zrobić! 😀
Cieszę się 🙂
pyszne sezonowe ciasto 🙂
Dzięki 🙂
Bajecznie proste i taaaakie dobre! Uwielbiam 🙂
I wcale się nie dziwię 😀
Piękny kolor;)
Dzięki 🙂
Cudowne!!! I do tego jeszcze herbata z sokiem malinowym i czego chcieć więcej w ten jesienny wieczór 🙂
O, świetny pomysł! 🙂
Proste ciasta lubię najbardziej 🙂 Ja też już coś piekłam z dyni w tym sezonie i na tym nie kończę 🙂
Mam nadzieję i czekam na efekty 😀
Takie łatwe a u Ciebie wygląda wyjątkowo. Co za zdjęcia 🙂
Masz rację, że na jesień nie może zabraknąć ciasta z dynią 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Ale ma śliczny kolor :)) i pięknie wyrosło! Pozdrawiam
Dzięki 🙂
ja również eksperymentuję z dynią 🙂 okazuje się, że ma wszechstronne zastosowanie od keczupu, przez ciasta do soku, kawy itd 🙂 świetny produkt a ciacho wygląda na takie jakie lubię czyli wilgotne… zapisuję 🙂
O proszę, muszę wypróbować to jej szerokie zastosowanie 🙂
Zapowiada się pyszna uczta 🙂
Oj tak 😀
Fajnie wyglada, musi byc pyszne
Zgadza się 😀
pysznie wygląda 🙂
Dzięki 🙂
Bardzo atrakcyjne
Miło mi 🙂
Przepiękne ciasto!:)
Dzięki 🙂
Bardzo fajne ciasto! Jest wilgotne i mocno dyniowe. Trochę się dziwiłam, że w przepisie nie ma przypraw np. cynamonu, ale one by przytłumiły ten dyniowy smak. Super, bardzo dziękuję za ten przepis!
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Osobiście dynię uwielbiam! Zwłaszcza w słodkich wypiekach. Przepis zabieram do wypróbowania asap 🙂
Koniecznie i trzymam kciuki 😀
w jakiej formie było to piękne ciasto pieczone? 🙂
W tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm 🙂