ciasto dyniowe

Odkrywając smaki jesieni nie można pominąć tego najważniejszego, czyli dyni. Jedni ją lubią, drudzy nie do końca. Ja oczywiście należę do tej pierwszej grupy osób i mam nadzieję, że właśnie tych jest zdecydowanie więcej. Oprócz niezwykle popularnego sernika dyniowego, dziś mam dla niezwykle proste ciasto dyniowe, które mam nadzieję, a nawet wie, że przypadnie Wam do gustu.

składniki:
250 g puree z dyni
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
200 g cukru
3 jajka
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego! 🙂

96 odpowiedzi na “ciasto dyniowe”

  1. dynia jest boska! szczególnie Hokkaido, która cenie za strukturę, kolor i delikatny smak 🙂
    Pyszne i optymistycznie pomarańczowe ciasto upiekłeś Sosno 🙂

  2. no ja już upiekłam 😉 ciasto wilgotne pycha! po prostu; powtórki z pewnością będą. Wierzch polałam lukrem. Na bloga wrzucę po niedzieli 😉 Dzieki za super przepis

  3. Ja ciasta dyniowe darzę miłością bezgraniczną. Najczęściej robię scones dyniowe i tartę na Śięto Dziękczynienia. Twoje najchętniej pałaszowałabym do porannej kawy 😀

    • Moim zdaniem każde nadaje się do przełożenia kremem. Jednak to ciasto jest dosyć wilgotne i nie tak lekkie jak biszkopt. Dlatego lepiej żeby krem był dosyć sztywny 🙂

  4. ja również eksperymentuję z dynią 🙂 okazuje się, że ma wszechstronne zastosowanie od keczupu, przez ciasta do soku, kawy itd 🙂 świetny produkt a ciacho wygląda na takie jakie lubię czyli wilgotne… zapisuję 🙂

  5. Bardzo fajne ciasto! Jest wilgotne i mocno dyniowe. Trochę się dziwiłam, że w przepisie nie ma przypraw np. cynamonu, ale one by przytłumiły ten dyniowy smak. Super, bardzo dziękuję za ten przepis!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *