ciasto dyniowe


Odkrywając smaki jesieni nie można pominąć tego najważniejszego, czyli dyni. Jedni ją lubią, drudzy nie do końca. Ja oczywiście należę do tej pierwszej grupy osób i mam nadzieję, że właśnie tych jest zdecydowanie więcej. Oprócz niezwykle popularnego sernika dyniowego, dziś mam dla niezwykle proste ciasto dyniowe, które mam nadzieję, a nawet wie, że przypadnie Wam do gustu.

icon latwy

  • 250 gpuree z dyni
  • 1,5 szklankimąki pszennej
  • 2 łyżeczkiproszku do pieczenia
  • 200 gmiękkiego masła
  • 200 gcukru
  • 3jajka

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Tagi: , ,

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

96 odpowiedzi na “ciasto dyniowe”

  1. dynia jest boska! szczególnie Hokkaido, która cenie za strukturę, kolor i delikatny smak 🙂
    Pyszne i optymistycznie pomarańczowe ciasto upiekłeś Sosno 🙂

  2. no ja już upiekłam 😉 ciasto wilgotne pycha! po prostu; powtórki z pewnością będą. Wierzch polałam lukrem. Na bloga wrzucę po niedzieli 😉 Dzieki za super przepis

  3. Ja ciasta dyniowe darzę miłością bezgraniczną. Najczęściej robię scones dyniowe i tartę na Śięto Dziękczynienia. Twoje najchętniej pałaszowałabym do porannej kawy 😀

    • Moim zdaniem każde nadaje się do przełożenia kremem. Jednak to ciasto jest dosyć wilgotne i nie tak lekkie jak biszkopt. Dlatego lepiej żeby krem był dosyć sztywny 🙂

  4. ja również eksperymentuję z dynią 🙂 okazuje się, że ma wszechstronne zastosowanie od keczupu, przez ciasta do soku, kawy itd 🙂 świetny produkt a ciacho wygląda na takie jakie lubię czyli wilgotne… zapisuję 🙂

  5. Bardzo fajne ciasto! Jest wilgotne i mocno dyniowe. Trochę się dziwiłam, że w przepisie nie ma przypraw np. cynamonu, ale one by przytłumiły ten dyniowy smak. Super, bardzo dziękuję za ten przepis!

Skomentuj przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *