rolada makowa

Czy Wam też nic tak bardzo nie kojarzy się ze świętami jak makowiec? To ciasto jest u nas co roku na Wigilijnym stole i za każdym razem przybiera inną formę. Jedno jest jednak zawsze – mak. Najlepiej w dużych ilościach. W tym roku postanowiłem zmierzyć się z tradycyjnym makowcem w formie rolady, ale nie drożdżowej a biszkoptowej. Zapraszam! 🙂 

nadzienie:
250 g maku
40 g wiórków kokosowych
skórka z 1 pomarańczy
200 g cukru
4 jajka

Nadzienie przygotować dzień wcześniej. Mak umieścić w rondelku i zalać go wrzątkiem, tak, aby woda tylko przykryła mak. Całość przykryć i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie przerzucić na gęste sitko i pozostawić do odcedzenia na całą noc. Następnego dnia mak przekręcić przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Jeśli nie macie maszynki możecie użyć blendera. Wtedy zmiksujcie mak razem z jajkami. Do masy dodać jajka, cukier, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową (ewentualnie dodatkowe bakalie) i dobrze zmiksować blenderem.

biszkopt:
3 jajka
120 g cukru
100 g mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie dobrze ubita dodawać stopniowo cukier. A następnie po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i przesiewać mąkę w dwóch lub trzech partiach. Mieszać delikatnie przy pomocy łopatki. Gotową masę przełożyć na blaszkę o wymiarach ok. 26 cm x 38 cm i równo rozsmarować. Roladę piec w 180ºC przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i odstawić na kratkę do przestudzenia. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przewrócić na drugą stronę, aby biszkopt wyszedł z blaszki. Usunąć papier do pieczenia a ciasto pozostawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej masę wyłożyć na wystudzony biszkopt pozostawiając ok. 1,5 cm marginesu od dolnej krawędzi. Następnie ciasto zwinąć w roladę zawijając w papier do pieczenia. Całość zabezpieczyć sznurkiem i zapiec w 180ºC przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Roladę przed polaniem posmarować bardzo cienką warstwą powideł śliwkowych.
polewa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać energicznie rózgą do połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto. 

Smacznego! 🙂

63 odpowiedzi na “rolada makowa”

  1. Co roku piekę struclę z makiem tradycyjną, drożdżową. Twoja rolada pięknie wygląda i to biszkoptowe ciasto od rzu daje się zauważyć. Musi smakować wybornie.
    Sosna… Wesołych, Zdrowych i Smacznych Świąt Tobie życzę 🙂

    • Dziękuję serdecznie Krysiu nie tylko za miłe słowa, ale i za życzenia. Również życzę radosnych Świąt, a przede wszystkim słodkich! 🙂

  2. u mnie ciasto z makiem musi być, ale przyznaje się, że nie wpadłam na taki genialny prosty pomysł, żeby mak zawinąć w biszkopt 😀

  3. Mialam w planach zrobic taka rolade ale zdecydowalam sie na piernik i slaskie makowki 🙂 A z makowca to lubie najbardziej mak z bakaliami (i jak najmniej ciasta:)

  4. U mnie jest zupełnie inaczej, Makowiec jadłam może kilka razy w swoim życiu. Ze świętami zawsze kojarzy mi się piernik:D Ale takim makowcem bym nie pogardziła:)

  5. Wygląda pięknie! 🙂 U mnie zawsze drożdżowy, ale może kiedyś poza świętami zrobię też taką biszkoptową wersję 🙂

  6. U mnie zawsze na Święta są makówki, jeśli chodzi o mak 😉 Natomiast makowiec zawsze jest u babci, pycha! Świetnie wygląda w formie rolady, a w smaku pewnie przepyszna 🙂

  7. rolada wręcz idealna ;D SOSNA! Życzę Ci w 2017 roku tylko udanych eksperymentów kulinarnych, które zaowocują uczuciem ogromnej dumy oraz zarostu gęstego jak kita wiewiórki :))) ;D

  8. U nas w tym roku królowała gwiazda drożdżowa, bo rolada nam się znudziła 😉 Niemniej jednak, Twoja wyszła wspaniale i zapewne warta była zachodu 🙂
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *