mini pączki z ciasta serowego

Co prawda mamy dopiero początek stycznia, ale ja już przygotowuję się do tłustego czwartku i testuję przepisy na najlepsze pączki. W zasadzie to nie jest aż tak wcześnie na te poszukiwania, w końcu mamy karnawał. A przecież każdy pretekst jest dobry, żeby zjeść lub upichcić coś słodkiego. Prawda? 🙂

składniki (ok. 20 sztuk):
150 g twarogu
230 g mąki
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Twaróg zmielić trzykrotnie lub zmiksować przy pomocy blendera (częścią do miksowania zup). Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto (lekko kleiste). Z gotowego ciasta formować w dłoniach niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 20-25 g każda) większe mogą nie usmażyć się w środku) i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. W trakcie smażenia pączki same obracają się na drugą stronę. Usmażone układać na ręczniku papierowym i studzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.  
Smacznego! 🙂

100 odpowiedzi na “mini pączki z ciasta serowego”

  1. Przepis na pączki serowe mam również od mamy, więc chętnie przetestuje oba. Mam podanie odnośnie twarogu, który będzie najlepszy: chudy, półtłusty, tłusty, a może mieszany? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
    Pozdrawiam Agnieszka
    PS. Zdjęcie główne majstersztyk, piękne!

  2. w Norwegii zamiast pączków jedzą takie dziwne mało słodkie bułki xD myślę że zaprezentujesz nam jeszcze wieeele pysznych przepisów do tłustego czwartku:)

  3. To jedyne pączki jakie jestem wstanie zrobić i jestem pewna że zawsze wyjdą. Pycha, świetnie że mi przypomniałeś chętnie je zrobię 🙂

  4. "przecież każdy pretekst jest dobry, żeby zjeść lub upichcić coś słodkiego" – wiadomo! 😀 Pysznie wyglądają, muszę się w za nie zabrać, bo już nie pamiętam, kiedy je robiłem 😉

  5. Zrobiłam,faktycznie przepis prosty i bardzo przyjemnie się je robi.Z racji łakomstwa:) przygotowałam od razu z dwóch porcji i po usmażeniu wyszły mi bardzo twarde a raczej skórka była twarda.Nie wiem co było tego powodem,może za dużo mąki bo surowe ciasto było dość zwięzłe i mało kleiste,trzeba to ciasto chyba robić luźniejsze.

  6. Przed chwilą zrobiłam pączusie z tego przepisu i wyszły po prostu wyśmienite. Są kruche i chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i mięsiste w środku. Palce lizać 🙂 Zdecydowanie ten przepis zagości u mnie na stałe. Już nie mogę się doczekać żeby wypróbować kolejnych 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *