tarta a’la snickers

Witajcie kochani! Podobnie jak Wy zrobiłem sobie nieco dłuższą przerwę świąteczną w blogowaniu, ale spokojnie. Wracam już z nowymi przepisami. Wypoczęliście już po świątecznym przejedzeniu? Pora dołożyć do pieca i rozpocząć nowy rok bardzo słodko i przyjemnie. Poznajcie niezwykła tartę o smaku zbliżonym do popularnych batoników. 

spód:
230 g mąki
20 g kakao
160 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do uzyskania kruszonki. Na koniec dodać żółtko i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek misy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzch ułożyć arkusz papieru do pieczenia i rozsypać równomiernie obciążniki. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.  
masa:
250 g mascarpone
250 g masy kajmakowej
50 g białej czekolady 
orzeszki arachidowe (solone)
300 g kremówki 36%
cukierki snickers (do dekoracji)
Czekoladę rozpuścić i odstawić. Mascarpone oraz masę kajmakową umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać orzeszki (według uznania) i połączyć łyżką. Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód tarty i wyrównać. Całość wstawić do lodówki aż masa dobrze stężeje. Kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość udekorować posiekanymi cukierkami. 
Smacznego! 🙂

62 odpowiedzi na “tarta a’la snickers”

  1. Genialna jest ta tarta, po prostu <3
    Mam ochotę na duży kawałek, a jakby zrobić ją jeszcze z masłem orzechowym – to jem całą. 🙂
    Fantastyczne zdjęcia! *.*

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *