karmelowy entremet


 

Dla tych, którzy nie potrafią oprzeć się karmelowym słodyczom przygotowałem istne, karmelowe szaleństwo. Niezwykle lekki i puszysty mus karmelowy z na czekoladowo-orzechowym, chrupiącym spodzie. Oblany karmelową glazurą. Fakt, ciasto jest dosyć pracochłonne, jednak wierzcie mi, warto. A nawet więcej niż warto 😀

icon trudny

spód

  • 100 ggorzkiej czekolady
  • 30 gmlecznej czekolady
  • 150 gandrutów
  • 190 gnutelli

polewa

  • 110 gcukru
  • 125 gśmietany 36%
  • 85 gsyropu glukozowego
  • 6 gżelatyny
  • 17 gbiałej czekolady
  • 17 gmlecznej czekolady

Na płytkiej blaszce ułożyć arkusz papieru do pieczenia a na nim ustawić rant o średnicy 18 cm. Czekolady rozpuścić z nutellą, odstawić do przestudzenia. Masę połączyć z pokruszonymi andrutami i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na dno rantu i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier wymieszać dokładnie z glukozą, umieścić w szerokim garnku i przygotować z nich jasno złoty karmel. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. W miarce-dzbanku umieścić połamaną na kostki czekoladę i namoczoną żelatynę. Składniki zalać gorącym karmelem i dobrze wymieszać. Pozostawić do przestudzenia (ok. 40ºC). Przed oblaniem ciasta uderzyć mocno dzbankiem o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ustawić na kratce lub na szerokim kubku i pokryć przestudzoną glazurą. Dół ciasta udekorować posiekanymi (drobniej niż u mnie :)) orzeszkami ziemnymi.

mus karmelowy

  • 60 gżółtek (ok. 3 szt.)
  • 60 gmascarpone
  • 30 gcukru
  • 15 gmasła
  • 200 gśmietany 36%
  • 6 gżelatyny
  • 30 gcukru
  • 20 mlwody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W małym rondelku umieścić 30 g cukru i przygotować z niego karmel. Kiedy rozpuszczony cukier osiągnie złoto-brązową barwę dodać masło i wymieszać dokładnie szpatułą. Następnie dodać mascarpone i mieszać do połączenia składników. Rondel zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i połączyć. Otrzymaną masę karmelową przełożyć do dużej miski i pozostawić do przestudzenia (do ok. 45ºC). W tym czasie w osobnym rondelku umieścić 30 g cukru z 20 ml wody i gotować aż powstanie niezbyt gęsty syrop. Jednocześnie w misie miksera umieścić żółtka i ubijać je na najniższych obrotach. Kiedy syrop będzie gotowy zwiększyć obroty robota do najwyższych i dodać gorący syrop. Całość miksować aż masa ostygnie, będzie jasna i bardzo puszysta. W tym samym czasie w drugiej misce ubić śmietanę (nie za sztywno). Kiedy masa karmelowa przestygnie, a żółtka osiągną pożądany stan do karmelu dodać 1 łyżkę żółtek i połączyć. Następnie przełożyć resztę i wymieszać. Na koniec do połączonych mas wmieszać ubitą śmietanę. Gotowy mus wyłożyć na schłodzony spód w rancie, wyrównać wierzch i wstawić na ok. 30 minut do zamrażarki a następnie do lodówki na min. 6 godzin. Po tym czasie zdjąć rant ogrzewając go lekko palnikiem cukierniczym. Ciasto wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować polewę.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

85 odpowiedzi na “karmelowy entremet”

  1. Przyznam, że moje pierwsze wrażenie zawsze pobudza wyobraźnię, dlatego nie mogę się powstrzymać od komentarza właśnie z tej strony. Nie wiem, czy to zamierzony efekt – na pierwszym zdjęciu koń z karmelu?
    Ciasto fantastyczne i w całości, i w przekroju. Gratuluję pomysłu. 🙂
    Pozdrawiam.
    Danusia

  2. To już nie jest zwykłe ciasto, a dzieło. Wygląda obłędnie! Karmel, akceptuję w każdej postaci. Całość wygląda naprawdę pięknie i chętnie skuszę się na kawałek w ramach cheat mealu.

  3. Ja nie mogę tych Twoich ciast tak późno wieczorami oglądać, no! To niebezpieczne dla zdrowia, no! Potem czyszczę zakamarki szafek z resztek słodkości, bo się napatrzę i straszliwej chcicy cukrowej dostaję 😛

  4. Sosenko, przymierzam się do tego cuda, ale powiedz mi, co masz na myśli, pisząc "andruty": zwykłe wafle czy andruty typu kaliskie, oblaty? dzięki!

  5. Ciasto wygląda wspaniale. Mam pytanie: jak nakładać polewę, żeby uzyskać efekt takiej wspaniale równej i gładkiej powierzchni?

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *