deser czekoladowo-orzechowy

Przytłoczeni ponurą pogodą za oknem i wyziębieni mrozem? Jak zawsze na ratunek przychodzi kochająca i wszystko rozumiejąca czekolada! Dziś w wydaniu o lekkim zabarwieniu orzechowym w towarzystwie chrupiących wafelków. Ciekawi efektu? Wypróbujcie przepis i sami się przekonacie 🙂

icon sredni

spody

  • 75 gwafelków o smaku czekoladowym
  • 30 gorzechów laskowych
  • 40 gczekolady mlecznej
  • 20 gczekolady gorzkiej
  • 10 mloleju roślinnego
  • 1 szczyptasoli morskiej

polewa

  • 150 gśmietany 36%
  • 130 gcukru
  • 50 gglukozy
  • 60 gkakao
  • 2,5 łyżeczkiżelatyny

Orzechy laskowe rozsypać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i prażyć w 200ºC przez ok. 10-15 minut. Pilnować aby nie spalić. Uprażone orzechy odstawić do wystudzenia. Usunąć łupiny, a orzechy posiekać drobno. Wafelki pokruszyć w misce i wymieszać z orzechami. Czekolady rozpuścić z olejem w mikrofalówce, a następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Niską blaszkę lub tacę wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić na niej rant o średnicy 8 cm. Gotową masę układać na dnie rantu i dociskać aby powstał równy spód. Czynność powtórzyć z resztą masy i przygotować 4 spody. Całość wstawić do zamrażarki. W tym czasie wykonać mus.

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić glukozę, śmietanę oraz cukier i zagotować. Dodać kakao oraz napęczniałą żelatynę i mieszać do połączenia przy pomocy rózgi. Odstawić do przestudzenia. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciastka. Dół deserów udekorować pokruszonymi wafelkami Lusette a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

mus czekoladowy

  • 80 ggorzkiej czekolady
  • 120 gmlecznej czekolady
  • 40 gkremu czekoladowo-orzechowego
  • 125 gśmietany 36%
  • 5 gżelatyny
  • 50 gcukru
  • 3 jajka

Żelatynę zalać zimną wodą tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić z kremem czekoladowo-orzechowym w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier po jednej łyżce. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać kolejno żółta i łączyć rózgą. Następnie dodać część ubitych białek i wymieszać. W tym samym czasie w osobnej misce ubić kremówkę (nie zbyt sztywno). Na koniec, do śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać (aby nie powstały grudki część ubitej śmietany dodać do żelatyny i szybko wymieszać, następnie mieszankę połączyć z pozostałą śmietaną). Ubitą kremówkę dodać do masy czekoladowej. Na koniec wmieszać pozostałe białka. Otrzymany mus przelać do foremek i ułożyć na nich zamrożone spody. Krążki docisnąć tak, aby zanurzyły się częściowo w masie. Całość zamrozić. Gotowe ciasta wyjąć z formy silikonowej i ustawić na podstawkach do oblania polewą.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

86 odpowiedzi na “deser czekoladowo-orzechowy”

  1. Deser wygląda obłędnie…
    a wiesz może, gdzie dostanę taką formę stacjonarnie…? Przymierzam się od jakiegoś czasu ale tylko w internetach ją widziałam…

  2. ja na szczęście nie potrzebuję pretekstu w postaci np złej pogody, aby rzucić się na czekoladę:) czy to słońce czy deszcz, tabliczka dobrej, najlepiej 90% czekolady jest bardzo mile widziana- a za taki deser mogłabym nawet słone szweckie lakrisy zjeść (bleee), piękny!

  3. no i wiedziałam, wiedziałam, że jak tu wejdę to się zaślinię…. no i miałam rację:) niech no Ciebie tylko spotkam na swojej drodze to zobaczysz!!! hahaha …będę gruba jak będę takie cuda robić!

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *