pączki z kremem cytrynowym i kokosem


 

Kochani! Oto moja ostatnia propozycja na jutrzejszy tłusty czwartek. Jeśli nadal nie wiecie na jakie pączki się zdecydować i które przygotować w domowym zaciszu, a jednocześnie lubicie eksperymentować z tradycyjnymi smakami to te pączki są własnie dla Was. W klasycznym cieście na pączki zamknąłem popularny lemon curd, a całość dopełnił smak kokosa w formie wiórek zdobiących ten karnawałowy przysmak.

icon sredni

lemon curd

  • 35 mlsoku z cytryny
  • 50 gmiękkiego masła
  • 45 gcukru
  • 3 gżelatyny
  • 2żółtka
  • 1 gsoli

ciasto

  • 250 gmąki pszennej
  • 125 mlletniego mleka
  • 20 groztopionego masła
  • 25 gświeżych drożdży
  • 10 mlspirytusu
  • 35 gcukru
  • 2żółtka
  • 1jajko
  • 1 szczyptasoli

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i dostawić. Przygotować nieduży rondel z gorącą wodą. Nad rondlem umieścić szeroką miskę, której dno nie będzie dotykało powierzchni wody. W oddzielnej miseczce przy pomocy rózgi wymieszać cukier z żółtkami. Masę jajeczną przełożyć do miski nad rondlem, dodać sok z cytryny. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszać silikonową szpatułką zgarniając z brzegów miski oraz jej dna. Krem podgrzewać do momentu aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (nie powinien być zbyt gęsty, po wystudzeniu zgęstnieje). Miskę z kremem zdjąć go z rondla, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia. Kiedy lemon curd ociągnie temperaturę ok. 45ºC (nie gorący, ale na tyle ciepły aby rozpuściło się masło) dodać miękkie masło i mieszać do połączenia składników.

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W niewielkim rondelku podgrzać mleko aby było letnie, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Całość mieszać do rozpuszczenia a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 15 minut. W misie robota utrzeć jajko i żółtko z 2 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozczyn i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. W trakcie dodać wystudzone masło i spirytus. Gotowe ciasto przełożyć do dużej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Zagnieść przez chwilę w rękach, a następnie formować w dłoniach nieduże pączki i układać na papierze obficie oprószonym mąką. Uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu przez ok. 30 minut. Przed upływem tego czasu w wysokim i głębokim garnku umieścić olej i rozgrzewać powoli na średniej mocy palnika. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, gdy olej osiągnie temperaturę 170ºC. Za każdym razem w garnku smażyć nie więcej niż 3-4 pączki. Usmażone układać na ręczniku papierowym i pozostawić do przestudzenia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki do nadziewania napełniać pączki przygotowanym kremem cytrynowym. Z cukru pudru i wody przygotować lukier maczać w nim pączki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

56 odpowiedzi na “pączki z kremem cytrynowym i kokosem”

  1. Ale pyszne!!! Ja jutro w doborowym towarzystwie bede robić paczki na cieście ziemniaczanym o tatarsku chrust 😊 Wyjazdowo ale mam nadzieje ze pysznie!

  2. Ja się zastanawiam, jak to jest możliwe, że nie wpadłam na to genialne połączenie? No jak? No przecież uwielbiam lemon curd. Dobrze, Sosno, że wymyślasz za mnie :D.

  3. A w którym miejscu wsypać pozostała cześć mąki? Bo piszesz tylko o łyżeczce do rozczynu??? Aaa i jeszcze jedno pytanie, ile paczkow wychodzi z tych proporcji???

    • Dzięki, wczoraj podjęłam próbę zrobienia paczków, ale niestety poległam, ciasto kompletnie nie wyrosło…cos zchrzaniłam. Ale weszło mi na ambit i runda druga przewidziana jest w weekend

    • Żeby zachować jak najlepsze warunki do wzrostu ciasta warto postawić je w ciepłym miejscu. Najlepiej zacienionym. Dobrze sprawdzi się ustawienie naczynia z ciastem na krzesełku przy grzejniku lub na garnku z gorącą wodą. Wtedy ciasto powinno urosnąć dużo szybciej i bardziej 🙂

  4. Przepadam za tradycyjnymi pączkami z nadzieniem różanym czy truskawkowym. Ale czasami nachodzi ochota na coś innego, równie rarytasowego – porwałabym Ci takiego pączka z patery migusiem!

  5. Jak zawsze dopracowane w każdym calu 🙂 W tym roku pierwszy raz próbowałam swoich sił w smażeniu pączków i o ile w smaku były super i wszyscy chwalili to strona wizualna jeszcze pozostawiała wiele do życzenia 😀

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *