entremet kokosowo-cytrynowy


 

Mogę nieskromnie przyznać, że mój kokosowo-cytrynowy entemet to deser obok, którego nie można przejść obojętnie. Spód przygotowany na bazie kokosa i białej czekolady nadaje chrupiącej tekstury, która doskonale uzupełnia się z delikatną masą kokosową i skrytym w niej musem cytrynowym przełamującym delikatną słodycz i nadającym całości charakteru. Musicie spróbować tego deseru! 🙂

icon sredni
Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu? Napisz do mnie!

81 odpowiedzi na “entremet kokosowo-cytrynowy”

  1. Wygląda bosko, tylko nie do końca rozumiem jak się robi tą polewę. Dobrze przeczytałam, że tam jest dwa razy żelatyna? Nie widzę też w składnikach cukru. No i na koniec jestem ciekawa, czy bez tej glukozy i cukru też coś takiego wyjdzie? Koniecznie muszę coś takiego zrobić. Pozdrawiam 😉

  2. Wygląda bosko 🙂 Kolor świetnie poprawia humor, nawet w taki pochmurny dzień jak dzisiaj. Nie obraziłabym się, za kawałek tego cytrynowego cuda na deser 🙂

  3. Witam, o ile więcej muszę zrobić takiej polewy, żeby pokryła tort o średnicy 25 cm i czy tort przed polaniem wystarczy tylko schłodzić czy lepiej lekko zmrozić

    • Ilość polewy z powyższego przepisu powinna być wystarczająca do oblania tortu o średnicy 25 cm, ponieważ z tej proporcji zostaje jej trochę. Zależy jeszcze jak wysoki ma być to tort. Wtedy proponuję dla bezpieczeństwa zwiększyć ilość składników o 2/3. Tort przed polaniem warto lekko przymrozić aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu 🙂

    • Wystarczy zmierzyć pojemność jednej półkuli, następnie zliczyć z przepisu ilość gotowego musu i przeliczyć na ilość kul 🙂

  4. Jakich barwników używasz? W żelu czy w proszku i jakiej firmy polecasz:) Szczególnie do polewy lustrzanej. Twój entremet wygląda nieziemsko. Zresztą jak wszystkie inne kreacje na Twoim blogu!

    • W tym cieście użyłem barwnika w proszku. Kupiłem już jakiś czas temu na aukcji internetowej, ale nazwy firmy nie pamiętam. Opakowanie też poszło do kosza 🙁

  5. Często robię polewę mirror glaze z mleka skondensowanego, z wodą, cukrem pudrem, żelatyną i białą czekoladą. Jestem z niej bardzo zadowolona, ale choć jest pyszna, uważam że jest za słodka. Czy w wersji z glokozą polewa jest równie słodka, czy raczej mało-słodka? To żółte ringo jest urocze i apetyczne 😀

  6. Deser wygląda rewelacyjnie ! Przymierzam się do zrobienia na Wielkanoc 🙂 czy możesz napisać gdzie kupiłeś formę do jego zrobienia ? z góry dzięki ! pozdrawiam 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *