entremet kokosowo-cytrynowy
Mogę nieskromnie przyznać, że mój kokosowo-cytrynowy entemet to deser obok, którego nie można przejść obojętnie. Spód przygotowany na bazie kokosa i białej czekolady nadaje chrupiącej tekstury, która doskonale uzupełnia się z delikatną masą kokosową i skrytym w niej musem cytrynowym przełamującym delikatną słodycz i nadającym całości charakteru. Musicie spróbować tego deseru! 🙂

Kontakt
Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!
Kokos i cytryna to moje smaki. 🙂 Wygląda rewelacyjnie jak wszystkie słodkości, które u Ciebie widzę. 🙂
To tak miłe, że nawet nie wiem co powiedzieć. Dzięki 🙂
Wygląda bosko, tylko nie do końca rozumiem jak się robi tą polewę. Dobrze przeczytałam, że tam jest dwa razy żelatyna? Nie widzę też w składnikach cukru. No i na koniec jestem ciekawa, czy bez tej glukozy i cukru też coś takiego wyjdzie? Koniecznie muszę coś takiego zrobić. Pozdrawiam 😉
Czujne oko wypatrzyło pomyłkę wynikającą z receptury przepisywanej na z kilku małych karteczek z różnymi notatkami 😀 Wszystko powinno być już jasne 🙂
Już wszystko wiem, dzięki 🙂
No to super 😀
Wygląda bosko 🙂 Kolor świetnie poprawia humor, nawet w taki pochmurny dzień jak dzisiaj. Nie obraziłabym się, za kawałek tego cytrynowego cuda na deser 🙂
W takim razie wpadaj 😀
Cudny☺
Dzięki 🙂
To ja się z chęcią poczęstuje 🙂 pyszności 🙂
Zapraszam 😀
Mistrzostwo świata!
Miło mi 🙂
Cudownie kurczaczkowy! Idealny na Wielkanoc 🙂
Może być i na Wielkanoc 🙂
Wygląda obłędnie 🙂 Moje smaki.
Cieszę się 🙂
Deser majstersztyk:D
Dzięki 🙂
Wygląda zjawiskowo. Nie chciałbyś wiedzieć, jak ja przeczytałam nazwę tego deseru 🙂 Jak się domyślisz, to się uśmiejesz 🙂
Pisz, pisz. Jestem ciekaw! 😀
Wygląda niesamowicie i tak nowocześnie 🙂
Miło mi 🙂
perfekcyjne wykonanie! 🙂
Dzięki 🙂
mistrzostwo!!
Cieszę się 🙂
bajeczny deser,i ten kolor !
Miło, że się podoba 🙂
O mniam! Jak on cudownie wygląda! Kusi tak, że kubki smakowe same pracują! Przepyszny! <3
Nawet nie wiesz jak cieszy mnie taka reakcja 😀
szkoda co pisać, słowa nie wyrażą zachwytu <3
Miło <3
Słońce na talerzu 🙂
Coś w tym jest 😀
Wspaniały! Marzę choć o małym kawałku!
To zapraszam 😀
Dzieło sztuki!
Miło mi 🙂
Jest cudny. Aż miło patrzeć. Mogę tylko przełykać ślinę 🙂
No to cieszę się 😀
Ty jak coś wymyślisz to szczęka opada 🙂
Miło <3
Masz zupełną rację, nie da się przejść obojętnie. Wygląda i brzmi z opisu bosko 🙂
Dzięki wielkie 🙂
zachwycający 🙂
Miło mi 🙂
Bardzo efektowny, skusiłabym się na kawałek.
Cieszę się 🙂
Wow, wygląda przepięknie, aż żal jeść! :p
Hehe, chyba większy żal nie jeść 😀
Szacun, deser wygląda super uwodzicielsko:)
Miło to słyszeć 🙂
Świetny deser, moje smaki (no może poza białą czekoladą, ale pewnie w takim wydaniu dałabym radę) 🙂
Z pewnością 🙂
istne cudo! poprpszę kawałek 😀
Już kroję 😀
Tą żelatynę tak od razu do gorącej masy? Nic się z tym nie stanie?
Nic nie powinno się stać. Jak widać na obrazku 🙂
Witam, o ile więcej muszę zrobić takiej polewy, żeby pokryła tort o średnicy 25 cm i czy tort przed polaniem wystarczy tylko schłodzić czy lepiej lekko zmrozić
Ilość polewy z powyższego przepisu powinna być wystarczająca do oblania tortu o średnicy 25 cm, ponieważ z tej proporcji zostaje jej trochę. Zależy jeszcze jak wysoki ma być to tort. Wtedy proponuję dla bezpieczeństwa zwiększyć ilość składników o 2/3. Tort przed polaniem warto lekko przymrozić aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
w przepisie chodzi o glukozę w płynie czy proszku ?
Generalnie o tą w płynie, jednak nie udało mi się jej dostać, więc zastąpiłem glukozą w proszku 🙂
Dzięki za odpowiedź,mam w płynie, jeszcze pytanie o mus cytrynowy który chcę zamienić na mus z marakui, czy muszę zrobić curd i dalej jak w przepisie, czy da się jakoś szybciej z samej pulpy 🙂
Niestety cukiernictwo wymaga dużo cierpliwości, szybciej będzie ciężko. Chyba, że ubijesz samą śmietanę i wymieszasz z pulpą marakui 🙂
Nie wyjdzie za rzadkie ? Cierpliwość mam gorzej z czasem 🙂
Możesz dodać trochę żelatyny 🙂
Dzięki za podpowiedzi, zrobiłam jednak curd z marakui, który okazał się rewelacyjny w smaku 🙂
Zastanawiam się na jaką ilość półkul o śr.8cm starczy ilość musu kokosowego z przepisu?
Wystarczy zmierzyć pojemność jednej półkuli, następnie zliczyć z przepisu ilość gotowego musu i przeliczyć na ilość kul 🙂
Jakich barwników używasz? W żelu czy w proszku i jakiej firmy polecasz:) Szczególnie do polewy lustrzanej. Twój entremet wygląda nieziemsko. Zresztą jak wszystkie inne kreacje na Twoim blogu!
W tym cieście użyłem barwnika w proszku. Kupiłem już jakiś czas temu na aukcji internetowej, ale nazwy firmy nie pamiętam. Opakowanie też poszło do kosza 🙁
Często robię polewę mirror glaze z mleka skondensowanego, z wodą, cukrem pudrem, żelatyną i białą czekoladą. Jestem z niej bardzo zadowolona, ale choć jest pyszna, uważam że jest za słodka. Czy w wersji z glokozą polewa jest równie słodka, czy raczej mało-słodka? To żółte ringo jest urocze i apetyczne 😀
Jeśli o smak chodzi to ta również jest bardzo słodka 🙂
Deser wygląda rewelacyjnie ! Przymierzam się do zrobienia na Wielkanoc 🙂 czy możesz napisać gdzie kupiłeś formę do jego zrobienia ? z góry dzięki ! pozdrawiam 🙂
Na chińskich aukcjach internetowych 🙂
Piękny deser! Czy można go mrozić w formie monoporcji / półkul?
Zdecydowanie tak! 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Zatem jutro spróbuję 🙂