mus orzechowy z popcornem w karmelu

Wybaczcie mi tak długa przerwę w publikowaniu, ale sprawy prywatne pochłonęły mnie na dobre. Powoli wracam do pichcenia. Lubicie połączenia słodko-słone? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Was! Prosty, szybki i przepyszny. Tak w trzech słowach można ująć deser, który łączy w sobie różne struktury i smaki przeciwstawne sobie. A jak wiadomo, takie właśnie połączenia, uchodzą za najlepsze 😀

icon latwy

popcorn

  • 20 gpopcornu
  • 1 łyżkmasła
  • 80 gcukru

  • 120 g śmietany 36%
  • 120 gmasła orzechowego
  • 150 gmascarpone
  • 30 gcukru pudru
  • sóldo smaku

Piekarnik nastawić na 30C i umieścić w nim popcorn (powinien się lekko podgrzać). Cukier umieścić w szerokim garnku i przygotować z niego karmel o bursztynowym kolorze. Następnie dodać karmelu podgrzany popcorn i mieszać energicznie silikonową szpatułą. Na koniec dodać masło i mieszać do momentu aż karmel dobrze pokryje ziarna kukurydzy. Gotowy popcorn rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozdzielić ziarna zanim wystygną. Odstawić.

Masło orzechowe, mascarpone oraz cukier puder umieścić w rondelku i podgrzać lekko cały czas mieszając. Kiedy mieszanka osiągnie gładką konsystencję zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną masą. Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i rozłożyć do szklanek. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przed podaniem mus posypać kilkoma ziarnami soli morskiej i udekorować popcornem w karmelu.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

58 odpowiedzi na “mus orzechowy z popcornem w karmelu”

  1. Wygląda rewelacyjnie i na pewno bardzo by mi smakował. Popcorn w karmelu brzmi wspaniale, a do tego ten mus…Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *