tarta kawowa


 

Pogoda niestety jeszcze nas nie rozpieszcza. Chciałoby się poczuć chociaż odrobinę wiosny, która, miejmy nadzieję, czai się już za rogiem. Na szczęście mam pomysł jak umilić sobie czas i sprawić, że dzień będzie udany. Oto delikatna i cudownie krucha tarta café au lait. Nadzienie kruchego korpusu jest naprawdę niezwykle delikatne i przyjemne w konsystencji, przez co trudno się od niej oderwać. Sprawdźcie sami 🙂

icon latwy

  • 200 gmąki pszennej
  • 100 gzimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1żółtko

dekoracja

  • 200 g śmietany 36%
  • 250 gmascarpone
  • 50 gcukru pudru
  • 1 łyżeczkakawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczkikakao

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Wstawić do zamrażarki aż dobrze się schłodzi. Następnie z ciasta wyciąć spód o średnicy 18 cm i ułożyć na dnie formy o prostym brzegu. Z pozostałego ciasta wyciąć dwa paski o długości ok. 26 cm i szerokości 1,5-2 cm. Z pasków wykonać boki tarty dociskając lekko do ścianek. Ciasto nakłuć widelcem, następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnym obciążnikami. Całość piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Kremówkę połączyć z mascarpone dodając partiami. Dosłodzić cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody oraz kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dwa rękawy cukiernicze. Do jednego włożyć dużą końcówkę z otworem w kształcie gwiazdy w drugim umieścić końcówkę z okrągłym otworem. Otrzymanymi kremami udekorować na przemian wierzch tarty.

nadzienie

  • 120 gbiałej czekolady
  • 200 gśmietany 36%
  • 250 gmascarpone
  • 2 łyżeczkiżelatyny
  • 10-12 ziarenkawy

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. W rondelku uprażyć ziarna kawy aby oddały aromat. W drugim rondelku podgrzać mocno śmietanę. Kiedy będzie gorąca zalać nią ziarna kawy, dodać białą czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać do połączenia składników, usunąć ziarna kawy. Całość pozostawić do wystudzenia. Gotową masę czekoladowo-kawową wymieszać z mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 2 łyżki kremu kawowego i dobrze połączyć. Mieszankę wymieszać z resztą kremu a następnie wylać na wystudzony korpus z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Aby wzmocnić smak kawy oraz kolor kremu do ciepłej masy można dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

67 odpowiedzi na “tarta kawowa”

  1. Dopiero dzisiaj trafiłam na bloga i nie mogę się oderwać 🙂 żałuję, że nie mam składników na tę tartę, ale na pewno zaraz po Świętach ją zrobię, mam nadzieję uzyskać chociaż w połowie tak piękny efekt.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *