tarta kawowa
Pogoda niestety jeszcze nas nie rozpieszcza. Chciałoby się poczuć chociaż odrobinę wiosny, która, miejmy nadzieję, czai się już za rogiem. Na szczęście mam pomysł jak umilić sobie czas i sprawić, że dzień będzie udany. Oto delikatna i cudownie krucha tarta café au lait. Nadzienie kruchego korpusu jest naprawdę niezwykle delikatne i przyjemne w konsystencji, przez co trudno się od niej oderwać. Sprawdźcie sami 🙂

- 200 gmąki pszennej
- 100 gzimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1żółtko
dekoracja
- 200 g śmietany 36%
- 250 gmascarpone
- 50 gcukru pudru
- 1 łyżeczkakawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczkikakao
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Wstawić do zamrażarki aż dobrze się schłodzi. Następnie z ciasta wyciąć spód o średnicy 18 cm i ułożyć na dnie formy o prostym brzegu. Z pozostałego ciasta wyciąć dwa paski o długości ok. 26 cm i szerokości 1,5-2 cm. Z pasków wykonać boki tarty dociskając lekko do ścianek. Ciasto nakłuć widelcem, następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnym obciążnikami. Całość piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.
Kremówkę połączyć z mascarpone dodając partiami. Dosłodzić cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody oraz kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dwa rękawy cukiernicze. Do jednego włożyć dużą końcówkę z otworem w kształcie gwiazdy w drugim umieścić końcówkę z okrągłym otworem. Otrzymanymi kremami udekorować na przemian wierzch tarty.
nadzienie
- 120 gbiałej czekolady
- 200 gśmietany 36%
- 250 gmascarpone
- 2 łyżeczkiżelatyny
- 10-12 ziarenkawy
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. W rondelku uprażyć ziarna kawy aby oddały aromat. W drugim rondelku podgrzać mocno śmietanę. Kiedy będzie gorąca zalać nią ziarna kawy, dodać białą czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać do połączenia składników, usunąć ziarna kawy. Całość pozostawić do wystudzenia. Gotową masę czekoladowo-kawową wymieszać z mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 2 łyżki kremu kawowego i dobrze połączyć. Mieszankę wymieszać z resztą kremu a następnie wylać na wystudzony korpus z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Aby wzmocnić smak kawy oraz kolor kremu do ciepłej masy można dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Napisz do mnie!
Wygląda rewelacyjnie i chętnie bym zjadła kawałeczek. 🙂 Moje smaki. 🙂
Zapraszam na kawę w takim razie 😀
coś cudownego, chyba jedna tarta to dla mnie byłoby za mało:)
Wcale się nie dziwię 😀
<3 <3 <3
🙂
Przy dzisiejszym ciśnieniu, to taka tarta jest jak miód na moje serce 🙂
No to wspaniale 😀
Apetyczna tarta 😊
Dzięki 🙂
perfekcja!!
Miło mi 🙂
Wspaniała☺
Miło słyszeć 🙂
Piękna 🙂
Dzięki 🙂
Przecudna i choć kolejna propozycja z białą czekoladą to skusiłabym się na nią chętnie 🙂
I prawidłowo 😀
obawiam się, że jakbym zaczęła sprawdzać to nawet okruszek by nie został 😉
Hehe, o to właśnie chodzi 😀
Pogoda niezbyt wiosenna, ale taka tarta uleczy każde złamane pogodą ( i nie tylko) serce 🙂
Dobrze powiedziane 😀
och wyglądają rewelacyjnie, zjadłabym z chęcią
Cieszę się 🙂
Przełykając ślinkę zazdraszczam:)))
Hehe, zrób ją 😀
Bardzo apetyczna 🙂
Dzięki 🙂
Kusząca kawa z mlekiem.
Oj tak 😀
Tarta wygląda bajecznie!:)
Dzięki wielkie 🙂
po prostu perfekcyjna! 🙂
Miło 🙂
Trzy razy P: piękna, pyszna i perfekcyjna 😀
Dzięki wielkie 😀
No tak. Znów idealnie:))
Oj tam, prawie 😀
Łał! Marzę o takim ciachu!
No to kiedy wpadasz? 😀
Jaka śliczna. Zostało coś dla mnie?
Pewnie 😀
Deser doskonały w każdym calu 🙂
Aż tak? 😀
Idealnie, na pewno smakuje wyśmienicie:)
Nie mogę zaprzeczyć 😀
Wygląda cudownie 🙂
Miło mi 🙂
wow! MISTRZOSTWO 🙂
Dzięki 🙂
Nic tylko zabierać się do kosztowania 🙂
Koniecznie 😀
Wygląda świetnie! 🙂
Cieszę się 🙂
Myślę, że takie ciacho przekona każdą teściową do mnie! Muszę wypróbować ten przepis! 🙂
Oj tak, czekam na efekty 😀
Jejku jak cudowna 🙂 mniam 🙂
Miło mi 🙂
Fantastyczna tarta (jak zawsze!) 😀
Dzięki wielkie 🙂
Dopracowana w każdym szczególe!
Starałem się jak mogłem 😀
Pysznie!
Oj tak 😀
Dopiero dzisiaj trafiłam na bloga i nie mogę się oderwać 🙂 żałuję, że nie mam składników na tę tartę, ale na pewno zaraz po Świętach ją zrobię, mam nadzieję uzyskać chociaż w połowie tak piękny efekt.
Trzymam kciuki 😀
Bardzo elegancka 🙂
Uwielbiam kawowe desery, spróbowałabym z największą przyjemnością 🙂