mazurek z malinami i białą czekoladą

Ostatnio tyle się dzieje, że prawie zapomniałem o Wielkanocy. A do świąt coraz mniej czasu. Na szczęście przypomniałem sobie w porę, że muszę wystartować w końcu ze świątecznymi przepisami na blogu. Dziś mam dla Was przepis na niesłychanie dobrego mazurka z malinami i białą czekoladą. Zapraszam 🙂

icon latwy

ciasto

  • 200 gmąki pszennej
  • 50 gmączki migdałowej
  • 165 gzimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

nadzienie

  • 300 gmalin
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżkiśmietany 36%
  • 3 łyżkicukru
  • 2 łyżkimiodu

Mąkę, migdały oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką na równy placek o grubości ok. 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tym czasie z resztek ciasta wykonać warkocz zwijając spiralnie dwa, cienkie wałeczki ciasta. Spód mazurka wyjąć z zamrażarki i ostrożnie przenieść na niego zapleciony warkocz tak, aby nie wychodził poza spód tortownicy. Gotowe ciasto zamknąć ostrożnie obręczą tortownicy i wstawić na ok. 10 minut do zamrażarki. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec w 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut, do lekko złotego koloru brzegów. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz.

Maliny z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do miękkości. Kiedy owoce rozpadną się, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Przygotowane owoce przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę oraz miód wlać do rondelka i podgrzewać. Kiedy mieszanka będzie gorąca, zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z malinami. Gotowy mus wylać na wystudzony spód. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić płatkami migdałów.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

55 odpowiedzi na “mazurek z malinami i białą czekoladą”

  1. "Otrzymaną mieszankę" – ma Pan na myśli te zagotowane owoce wkac do kremowki z miodem i czekoladà ? Czy konsystencja po nicy w lodowce pozwoli przechowywać mazurka poza lodówką przez kilka godzin ? Pozdrawiam i gratuluje bloga

    • Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to tak. Należy połączyć obie masy. Co do przechowywania ciasta na zewnątrz to powinno ono wytrzymać kilka godzin 🙂

  2. Pyszny mazurek, wielkie dzieki za ten przepis! Zmieniłam tylko prezentację (na górę dałam bezę włoską). Chętnie dodałabym zdjęcie, ale nie widzę tu niestety takiej opcji.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *