mus cytrynowy z orzechami w karmelu

Jeśli macie ochotę na szybki, prosty i orzeźwiający deser, który sprawdzi się w ciepłe oraz słoneczne dni, to koniecznie powinniście spróbować poniższego przepisu. Mój mus cytrynowy to niezwykle lekki i delikatny deser przygotowany na bazie popularnego lemon curd. Do przełamania aksamitnej konsystencji kremu dodałem chrupiące orzechy laskowe, które obtoczyłem w karmelu. Lepiej być nie może 🙂

icon sredni

składniki

  • 400 gśmietany 36%
  • 75 mlsoku z cytryny
  • 100 gmiękkiego masła
  • 3żółtka
  • 87 gcukru
  • 1 szczyptasoli

orzechy w karmelu

  • 80 gorzechów laskowych
  • 100 gcukru
  • 1 szczyptasoli

Do rondla nalać wodę i zawiesić na nim miskę tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody. W oddzielnej miseczce odważyć cukier i przy pomocy rózgi wymieszać z żółtkami. Masę jajeczną przełożyć do miski nad rondlem, dodać sok z cytryny. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszać silikonową szpatułką zgarniając z brzegów miski oraz jej dna. Krem podgrzewać do momentu aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (ok. 82ºC nie powinien być zbyt gęsty). Miskę z kremem zdjąć z rondla i odstawić do przestudzenia. Kiedy lemon curd osiągnie temperaturę ok. 45ºC (nie gorący, ale na tyle ciepły aby rozpuściło się masło) dodać miękkie masło i mieszać do połączenia składników. Kiedy krem będzie gotowy, kremówkę umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Wyłączyć mikser, dodać schłodzony krem cytrynowy i wymieszać dokładnie przy pomocy szpatułki. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i szprycować do pojemniczków. Przed podaniem posypać orzechami w karmelu.

Orzechy rozłożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120ºC na ok. 10 minut (pilnować by nie przypalić!). W tym samym czasie na suchej patelni rozsypać równomiernie cukier i przygotować karmel o złoto-bursztynowym kolorze. Kiedy karmel będzie gotowy, uprażone (gorące) orzechy wsypać na patelnię i mieszać szybko szpatułą aż zostaną dokładnie obtoczone w karmelu. Gotowe orzechy przełożyć na deskę z papierem do pieczenia, posypać solą i przy pomocy widelca oraz noża ostrożnie je rozdzielić a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Na koniec orzechy rozdrobnić przy pomocy wałka lub tłuczka.

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

38 odpowiedzi na “mus cytrynowy z orzechami w karmelu”

  1. Lemon curd do wszystkiego! Moja obsesja. No i jeszcze musiałeś podnieść poziom kulinarnego obłędu tymi orzechami w karmelu, no. I jak tu przeżyć dzień w pracy? 😉

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *